Erkölcsi, anyagi dilemma?
Sziasztok!
Kicsit bonyolult a helyzetem, de kérlek, olvassátok végig, mindent megpróbálok leírni. Köszönöm, ha végigolvasod!
Jelentkeztünk egy állatvédő alapítványnál ideiglenes befogadóknak! Ez azért szükséges, mert nincsen nekik menhelyük, így a kórházból, vagy menhelyről mentett kutyus ideiglenes befogadóhoz kerül, mindaddig, míg nem jelentkezik egy örökbefogadó gazdi.
Hozzánk került egy kb 7 hónapos kiskutya, teljesen le volt soványodva, ezen kívül nem tudtunk más problémáról.
Vállaltuk, hogy amíg nem kerül a végleges gazdihoz, ellátjuk! Ezt úgy értsétek, hogy akár fél évre is, vagy bármeddig!
Idekerült a kiskutya, nálunk töltött egy hetet, aztán a saját ismerőseink közül találtunk neki gazdit! (szembe-szomszédék beleszerettek)
Feltűnt azonban, hogy a kiskutya elkezdett köhögni, (természetesen, míg nálunk volt) rögtön első éjjel, de csak kicsit. Aztán rosszabbodott a köhögés, de azt hittük, esetleg megfázhatott, mert nem volt ahhoz hozzászoktatva, hogy levisszük sétálni. Van egy saját kutyánk is, ő is el kezdett köhögni,5 nap után.
Az állatvédő szervezet fórumán folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és ott olvastam, hogy a befogadott kiskutya mamája is beteg, aki szintén ideiglenes szülőknél lett elhelyezve. Ugyanazok a tünetei voltak. Én, mivel elég otthonosan mozgok a betegségekben, rögtön kennel köhögésre gondoltam, fel is vetettem a témát, de elmismásolták! Pedig a saját kutyámnál semmiképpen nem fordulhatott volna elő egy megfázás! Vigyázunk rá! (a befogadott kiskutyára is nagyon vigyáztunk!)
Aztán akik örökbe fogadták pár napon belül a mamit, ők elvitték dokihoz, kb akkor, mikor sajátomnál is jelentkeztek a tünetek, és igazolták a kennel köhögést.
A lényeg: hogy a mentett kutyáknál egyértelműen megállapították a kennel köhögést, az én kutyám is orvosi ellátás alatt van, a vége kb 10ezer forint lesz, de inkább több…az orvosi költségeinknek, csupán azért, mert jót akartunk tenni!
…. És a véleményeteket akarom tudni, hogy ti kifizettetnétek-e az alapítvánnyal, vagy azzal az állatkórházzal, ahonnan kijöttek a kiskutyák az orvosi számlákat, vagy nem?
Szerintem az állatkórházban, vagy a régi menhelyen fertőződhettek meg! Bár az állatkórházat rohadtul védi az alapítvány! De nem vették észre?
Manapság próbál az ember ott segíteni, ahol tud, de hogy a jó szándékra is ráfizessen, az néha sok! Főleg hogy nem vagyunk gazdagok, csak állatbarátok!
Ez egy erkölcsi, de anyagi dilemma is!
Mit tennétek?
Nem igazán értem, hogy mire jó ez a cirkusz.
A fórumunkon leleveleztük a problémát.
Felajánlottuk, hogy fizetjük a költségeidet, te nem kérted.
íme:
Gergő 2011. jan. 05. 14:38 | Válasz | #122
Először is köszönjük, hogy pár napig nálatok lehetett a kutya.
Kennelköhögést bárhol össze lehet szedni: akár egy séta alatt is!!!
Azonban a Felicavetet- mint ennek az egyesületnek a vezetője és mint magán ember, aki rendszeresen odajár a kutyáival-meg kell, hogy védjem.
A Felicavetben olyan tisztaság van, hogy a földről lehetne enni, mások otthona nem ilyen tiszta.
Mi nem várjuk el természetesen a Felicavettől, hogy fizesse a számlát, hiszen valószínűleg nem is ott kapták el a kutyák a betegséget.
Ennek ellenére- habár csekélyek az anyagi lehetőségeink-felájánljuk, hogy az orvosi számláitokat kifizetjük.
Hibáztunk, hiszen kellett volna mondanunk, hogy minden frissen befogadott kutya ( akár, ha tenyésztőtől van -sőt, lehet, hogy ebben az esetben méginkább!!)egy zsákbamacska.
Válasz 'Évi' üzenetére (#120
Évi 2011. jan. 05. 17:19 | Válasz | #127
Nem fogom elfogadni az Ebremény pénzét, mert nem a ti hibátok, nem ti tehettek róla! Ti csak segíteni akartatok! (mi is) És azt sem gondolom, hogy van kidobnivaló 10ezer forintotok ( 3 injekciósorozat, plusz köptető stb) Egy esetben fogadom el, ha valaki el tudja számolni költségként, akkor hétfőn, amikor utoljára viszem a kiskutyát, íratok számlát.
Válasz 'Gergő' üzenetére (#122)
Egyébként mi azért nem kértük a kennelköhögés elleni vakcinát a saját kutyáinknak, mert 100 %-os védelmet ez sem nyújt, hiszen rengeteg féle vírus és baktérium okozhatja.
Ráadásul szerintem a karantén sem megoldás,már amilyet egy átlag szervezet tud biztosítani, hiszen levegőben terjed.
Na, mindegy.
Tisztelt Cikkíró!
Az Ebremény Kutyavédő Egyesület ezúton is megköszöni a segítséget, melyet nyújtottak egy kutyánknak.
Az Ön által többször, több fórumon említett 10 ezer forintos költséget a mai napon saját adományként a férjének átadtam.
Elnézést kérünk, hogy egy általubk gyepmesteri telepről mentett kiskutya ilyen galibát okozott.
Tisztelettel:
Apoca, az Egyesület önkéntese
Szia Évi!
Elöször is,had mondjam neked,hogy az amit csinálsz most,gusztustalan,és mélységesen felháboritó!Én is voltam ideiglenes befogadója az Ebremély egyesületének,igaz már nem vagyok,de ez más történet,na most az amit Te írsz,felháboritott nagyon,elöször is hogy várhatod el akár az Egyesülettöl,akár a Korháztol,hogy beleláson a kutyába,hogy neadja isten bármilyen,virus,vagy baktérium lapang-e benne?A korházban nem tuják addig kezelni a kutyát mig tünetet nem produkál,nem gondolod?Neked kellet volna jelezned az Egyesületnek idöben hogy a kutyának esetleg bármi baja lehet.Az hogy neked költségeid vannak mert a saját kutyád esetleg megfertözödött,az általad vállalt ideiglenes kutyátol,az senkinek sem a hibája!Az hogy Te kitöl szeretnéd megkapni azt a pénzt amit a saját kutyád kezeltetésére forditottál,hát nem tudom,a kutya tartás eleve pénzbe kerül,nekem is van saját kutyám,minden oltása megvan az is ami nem kötelezö,pontosan azért hogyha ideiglenest válalok ilyen gondom ne forduljon elö!Az hogy Te válaltál egy egészségesnek látszo kutyát nem jelenti hogy esetleg nem lapang benne bármi!Én olyan kutyust is válaltam az Egyesülettöl aki börbeteg volt,olyan dolgokat vettem neki amit soha nem kértem az Egyesületet hogy fizese ki mert az Én költségem volt,pedig nem a saját kutyámra költöttem,és hidd el nekem hogy ezzel még sokan vannak igy akiket én ismerek!
Enyit akartam reagálni erre a kicsit sem Erkölcsi,vagy Anyagi kérdésedre!
Üdv:Hajni
Hi!
Először is az ismeretlenül hozzászólóknak! Nem illik úgy fröcsögni, hogy nem ismeritek a pontos körülményeket! Ezügyben érdemes alaposan átböngészni az érintett egyesület fórumait, amit a kutyákról vezetnek. (Érdekes, valamiért mindenki rögtön a legrosszabbat feltételezi!) Az egyesület természetesen minden, az ideiglenesbe adott kutyákkal kapcsolatosan felmerülő költséget fizet, kezdve az alapvető oltásoktól, ivartalanításon át az etetésig mindent (bár sok ideiglenes gazdi erre csak részben tart igényt, és pl. saját pénzén etet). Sokszor reménytelennek ítélt eseteket is bevállalnak, amire mások, még az orvosok is legyintenek (pl. drága daganat elleni operációt, kezelést, epilepsziás kutyákat, nagyon idős ebeket). Továbbá az egyesület nagyon szigorú feltételekkel ad örökbe kutyát, ha már nem beteg, chipes, megnézi, hova kerül, és nyomon követi a kutya életét.
Másodszor: akikhez ideiglenes kutya kerül, azok mind számolnak "károkkal". Nálam is volt kutya, és számoltam vele, hogy a saját kutyám elkaphatja a bélférgességet, bolhával fertőződhet, összeverekedhetnek, vagy a vendégkutya rombol a lakásban, kertben. Számomra természetes volt, hogy ráteszem a kiltixet vagy mindkettőt féreghajtatom, és ezt nem kértem számon senkin. Ahogy a többiek sem nyújtottak be kárigényt a sok szétrágott telefontöltőért, cipőért, pórázért, összevizelt szőnyegért... Soroljam?
Az önkéntesség, ahogy az elnevezés is utal rá, nem kötelező. Rossz hírt kelteni máshol, nem csak az egyesületről, hanem egy kórházról, inkorrekt. Aki ilyen módon jár el feltételezett megrövidítőivel szemben, az ne csodálkozzon, ha egyszer kap egy szép kis behívót a bíróságról rágalmazásért... (Ahogy ezt nyelviskolák már megtették a fórumon mocskolódó volt diákokkal!!!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!