Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Erkölcsi, anyagi dilemma?

Erkölcsi, anyagi dilemma?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kicsit bonyolult a helyzetem, de kérlek, olvassátok végig, mindent megpróbálok leírni. Köszönöm, ha végigolvasod!

Jelentkeztünk egy állatvédő alapítványnál ideiglenes befogadóknak! Ez azért szükséges, mert nincsen nekik menhelyük, így a kórházból, vagy menhelyről mentett kutyus ideiglenes befogadóhoz kerül, mindaddig, míg nem jelentkezik egy örökbefogadó gazdi.

Hozzánk került egy kb 7 hónapos kiskutya, teljesen le volt soványodva, ezen kívül nem tudtunk más problémáról.

Vállaltuk, hogy amíg nem kerül a végleges gazdihoz, ellátjuk! Ezt úgy értsétek, hogy akár fél évre is, vagy bármeddig!

Idekerült a kiskutya, nálunk töltött egy hetet, aztán a saját ismerőseink közül találtunk neki gazdit! (szembe-szomszédék beleszerettek)

Feltűnt azonban, hogy a kiskutya elkezdett köhögni, (természetesen, míg nálunk volt) rögtön első éjjel, de csak kicsit. Aztán rosszabbodott a köhögés, de azt hittük, esetleg megfázhatott, mert nem volt ahhoz hozzászoktatva, hogy levisszük sétálni. Van egy saját kutyánk is, ő is el kezdett köhögni,5 nap után.

Az állatvédő szervezet fórumán folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, és ott olvastam, hogy a befogadott kiskutya mamája is beteg, aki szintén ideiglenes szülőknél lett elhelyezve. Ugyanazok a tünetei voltak. Én, mivel elég otthonosan mozgok a betegségekben, rögtön kennel köhögésre gondoltam, fel is vetettem a témát, de elmismásolták! Pedig a saját kutyámnál semmiképpen nem fordulhatott volna elő egy megfázás! Vigyázunk rá! (a befogadott kiskutyára is nagyon vigyáztunk!)

Aztán akik örökbe fogadták pár napon belül a mamit, ők elvitték dokihoz, kb akkor, mikor sajátomnál is jelentkeztek a tünetek, és igazolták a kennel köhögést.

A lényeg: hogy a mentett kutyáknál egyértelműen megállapították a kennel köhögést, az én kutyám is orvosi ellátás alatt van, a vége kb 10ezer forint lesz, de inkább több…az orvosi költségeinknek, csupán azért, mert jót akartunk tenni!

…. És a véleményeteket akarom tudni, hogy ti kifizettetnétek-e az alapítvánnyal, vagy azzal az állatkórházzal, ahonnan kijöttek a kiskutyák az orvosi számlákat, vagy nem?

Szerintem az állatkórházban, vagy a régi menhelyen fertőződhettek meg! Bár az állatkórházat rohadtul védi az alapítvány! De nem vették észre?

Manapság próbál az ember ott segíteni, ahol tud, de hogy a jó szándékra is ráfizessen, az néha sok! Főleg hogy nem vagyunk gazdagok, csak állatbarátok!

Ez egy erkölcsi, de anyagi dilemma is!

Mit tennétek?

2011. jan. 5. 22:50
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
47%
Melyik városban vannak egyébként? Csak, mert a honlapjukból nem tudtam rájönni...
2011. jan. 6. 00:27
 12/27 A kérdező kommentje:
Budapesti a csapat, és a Felicavet állatklinikával vannak kapcsolatban.
2011. jan. 6. 00:34
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

Nézd a kennelköhögés bármelyik kutyánál becsúszhat, aki jár kutyatársaságba, nekünk is volt a suli miatt az utóbbi évek közül mindben. Ezzel számolni kell, vagy beadatni ellene a védőoltást. Akárhonnan máshonann is elkaphatta volna, ez olyan költség, amit szerintem az ember beleszámol ha kutyát tart.

Értem, hogy nem jön jól a költség, de ha ideiglenesezel ez pláne benne van a pakliban szerintem, ezzel számolni kell. Nem parvót vitt haza, vagy más hasonló szörnyűséget.

2011. jan. 6. 10:40
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

23:58-as vagyok

Úgy értettem hogy természetesen kifizetném a saját kutyám kezelését (előző válaszoló jól írta, eleve már az nem stimmel hogy nincs beoltva a kutyátok), sőt, ha az anyagi helyzetem megengedné, a kiskutya kezelését is állnám, puszta állatbaráti szeretetből. Valószínűleg az alapítványnak sincs pénze (ahogy a legtöbb állatvédő alapítványnak nincs), különben nem szorulnának mások segítségére. Őszintén szólva, nem lenne pofám pénzt követelni tőleük... De többé nem is fogadnék be tőlük kutyát. És legközelebb legyetek óvatosak! Jobban érdeklődjetek utána a dolgoknak (főleg a karanténnak!) És a saját kutyát meg tessék beoltatni!

És tényleg sajnálom, tudom hogy a jószándék vezérelt titeket, ne adjátok fel, keressetek egy normálisabb alapítványt!

2011. jan. 6. 10:51
 15/27 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk nekem az orvos nem ajánlotta a kennelköhögés elleni oltást. Azt mondta, hoy párszor elkapja, és immunis lesz, nem nagy betegség, nem szokás belehalni, és érdemes valami melót hagyni az immunrendszernek is :)
2011. jan. 6. 10:57
 16/27 A kérdező kommentje:

Már nem is szuriban kapják az ellenanyagot, hanem az orrába csepegtetik, vagy valami ilyesmi.

Köszi a válaszokat!

Sajnos ez volt az első befogadásunk, szülőként jó szerepeltünk, de többet nem vállaljuk be.

Tapasztalatlanok voltunk, rá kellett volna kérdezni a karanténra!

2011. jan. 6. 11:19
 17/27 anonim ***** válasza:

Egy hibás eset miatt ne vond ki magadat az alól, hogy segítesz legalább egy kutyán. Tanulság lehet számodra, hogy pontos szerződést kell írnotok.

Akkor nincs dilemma, mikor, ki , mit vállal. A befogadott kezelését vállalnia kellett volna az egyesületnek. A tiedét viszont Neked kell állni.ez a tanulópénz.

Sokan vannak a neten, akik évek óta csinálják. Biztosan kapsz tőlük tanácsot, mire figyelj legközelebb.

2011. jan. 6. 11:46
 18/27 A kérdező kommentje:

Én folytatnám, de emberem ezzel befejezte, megmondta!

Semmilyen megállapodás nem volt, hogy ki, milyen költséget áll, csak hogy vigyázunk a kiskutyára!

Köszönöm a véleményeket, úgy döntöttem nem fogok kártérítést kérni, nem veszem el a pénzt éhes kutyák szájából!

2011. jan. 6. 12:21
 19/27 Lelenc Kutyamentő ***** válasza:
51%

Első körben azt mondom, szégyelld magad. Másodszor pedig a következőkön gondolkodj el: ismeretlen előéletű, ismeretlen oltási előzménnyel rendelkező ára kutyáról beszélünk. Ha jó gazdái lettek volna valaha is, akkor pici korától megfeleő védőoltás-sorozatot kapott volna és olyan jó minőségű táplálást, amellyel immunrendszere e rős lehetne.

A kutyamentésnek épp az a lényege, hogy segítsünk azokon az árvákon, akiket elhagytak. Ezek a kutyák lelkileg és fizikailag is megtörtek. Sokkal fogékonyabbak azokra a vírusokra, amelyeket más kutyák egyszerűen leküzdenek.

Nincs az az orvos, aki garanciát tudna adni arra, hogy egy kutyus életében nem lesz beteg. Ha Te vállaltad, hogy ideiglenes befogadóként vigyázol a kutyára, míg gazdához nem kerül, felelősséget vállaltál érte. Ha makkegészséges, ha bujkál benne valami, ha megbetegszik, akkor is. Az állatvédő csapat és a remek állatorvosi klinika is mindent segítséget, gyógyítást megad. Biztos vagyok abban, hogy nem róna rád elviselhetetlen anyagi terhet az Ebremény csapata, minden kutyájuk teljes körű ellátását vállalják, ez tapasztalat.

Ha téged anyagilag, lelkileg megterhel a kutya ellátása, csak szólnod kell és segítenek a megoldásban, fizetik az orvost, a gyógyszert, vagy máris elhelyezik máshoz a kutyust, olyanhoz, aki komolyan gondolja, hogy a befogadás áldozattal, felelősséggel jár. De hogy idejössz fröcsögni, az szégyenletes.

Ha anyagilag nem is vagytok gazdagok, némi lelki muníció rátok férne, ha a nem a kiskutya ápolása, gyógyítása az elsődleges, hanem az álságos dilemmázás...

2011. jan. 8. 08:38
 20/27 Lelenc Kutyamentő ***** válasza:

Egy kis felvilágosítás a kennelköhögés nevű betegségről:

A kennel köhögés a kutyák légzőszervrendszerének rendkívül ragályos betegsége. Bármely életkorú kutyát megbetegíthet, egyik jellemző tünete pedig az érdes, száraz, görcsös köhögés, amely nagyon hasonlít az ember szamárköhögéséhez. A betegség kórokozói között több baktérium és vírus - köztük a Bordetella bronchiseptica és a kutya parainfluenzavírusa - szerepel. A köhögés több hétig eltarthat, ezalatt pedig súlyosabb szövődmények - például tüdőgyulladás - is kialakulhatnak. Kölykök vagy idősebb kutyák, illetve egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyák esetében e szövődmények esetenként végzetes kimenetelűek.

Hogyan kaphatja el a kutyám ezt a betegséget?

A kennel köhögés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen "orr az orrhoz" érintkezéssel kutyáról kutyára terjedő betegség. A kutyák akkor és ott vannak kitéve a fertőzés veszélyének, amikor és ahol több kutya találkozik: kutyapanziókban, kennelekben, kiállításokon, kutyaiskolákban, a parkban, sőt még az állatorvosi rendelők várószobáiban is.

Éppen úgy, ahogy az ember a buszon, a közértben az utcán elkaphatja, a kutyák is bárhol.

Létezik vakcina, NobivacR KC vakcinával történő immunizálását. Ezt az orrba adandó vakcinát (0,4 ml) a kutya egyik orrnyílásába kell juttatni, mely serkenti a Bordetella bronchiseptica és a kutya para-influenzavírus - a kennelköhögés két fő kórokozója - elleni immunitás kialakulását már három napon belül. Ezt követően pedig egy teljes éven (12 hónapon) át tartó folyamatos védettséget biztosít a betegség ellen. Azonban nem tudható, hogy a vakcinázásra vitt kutyában nem lappang-e a vírus...

A FelicaVetben minden kórházi tartózkodású kutyának adnak vakcinát.

A FelicaVetben évente sokszáz kutya gyógyul, az egyik legjobb kórház!

2011. jan. 8. 08:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!