Bearded collie, tibeti terrier, vagy schapendoes? Bovebben lent
* bundajuk. Bocsi,elrontottam.
Es meg egy kerdes: ha a cavalier king charles spaniel minden nap meg van fesulve,akkor is hullik a szore?
Bearded Collie: Nekik ugye nagyon hosszú szőrük van, így napi fésülést-ápolást igényel a szőrzetük, kb kéthavonta egy kozmetikus is elkél, egy szép kis vágásra.
Tibeti terrier: Neki ugye nincs annyira hosszú szőre, de szerintem egy két-három naponta egy fésülés neki sem árt.
Schapendoes: Neki elég hosszú szőre van, ha nem is naponta, de kétnaponta ápolást igényel.
A jellemüket nem annyira ismerem, hisz csak tibeti terrierrel volt dolgom, a többivel nem.
Sokáig sétáltattam együtt Bearded tenyésztővel, róluk egész sokat tanultam tőle. Egy héten egyszer fésüli csak ki, nem olyan igényes a szőrük, mint amilyennek látszik.
A hazai állományt nagyon védik, vigyázzák, így szerencsére elég kevés a szaporító, meg ugye nem is divatkutya, tehát elég jó a génállomány itthon.
Annyira nem munkamániás, mint a border, de ők is nagyon jók agilityben, frizbiben, és szükségük is van az ilyen jellegű tartalmas elfoglaltságra.
Küllemével ellentétben nem egy hajasbaba jellem, érzékeny, rebbenős, ez az eredeti fajtajelleg kialakításánál fontos volt, viszont emiatt vannak túlérzékeny egyedek, akik hajlamosak kiszaladi a világból ha valamitől megijednek. A tenyésztő ismerősöm gyerekes családba nem ad Beardiet, pont az érzékenysége miatt...
Akiket én ismertem (szám szerint 8-at) kutyákkal jól kijönnek, tipikus pásztorkutyásan oldják csitítják a többi kutyát, jó kezekben akár terápiás (mármint kutyákat és nem embereket terápiázó) kutyának is alkalmasak. Nagyon jól kommunikálnak, az én kutyámmal még akkor is jól kijöttek, mikor még komoly problémáim voltak vele. Nagyon jól taníthatóak, de kell is nekik a folyamatos tanítás, nem lehet elsunyiskodni!
Az angoloknál egyre inkább az eredeti munkavonal kezd prioritás lenni, csak miheztartás végett, van kint olyan bearded ami 1000 tagú juhcsordát terel egyedül, tehát tényleg nem hajasbabák!
Ezzel együtt szerintem gyönyörű és szuper kutyák, és tényleg fontos, hogy jó a génállomány itthon is.
Nekem egy schapendoes kutyám van.Nem kell nagyon fésülni,csak kölyökkorában,amikor váltja a szőrét.Egy-két havonta a kozmetikus fésüli a szőrét.Nem szabad samponnal fürdetni és nem szabad levágni a szőrét.
Az én kutyusom a házban nyugodt,nem rág,viszont szeret labdázni és jókat sétálni.
Könnyen tanul,agility feladatokban is nagyon ügyes.
A vendégekkel barátságos,de az udvaron,ha a gyerekek futkároznak játékosan megcsipkedi őket.Ez kicsiknek fájhat kissé,ezért zsúrokon nem engedjük ki a kertbe.Más ebekkel nagyon barátságos,szívesen kezdeményez játékot velük.
Érdemes ezt a fajtát választanod!;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!