Hogy lehet kibékíteni két szuka Golden Retrievert? Külön-külön mindegyik aranyos dögönyözni való, de ha a fejük 1 méternél közelebb ér megbolondulnak.
Az ivartalanítás biztos, hogy javítana a helyzeten, az is elképzelhető, hogy meg is oldaná.
A gazdinak pedig mindkét kutyával tisztáznia kellene a viszonyát, külön-külön, akár a Fennel tanácsok ( scribd.com/doc/8027039/Jan-Fennel-Kutyapszichologia ) alapján, vagy a domináns egyed 3 kiváltsága alapján.
1. "Privát terület határa”, azaz a dominánsabb egyed közelébe, vagy az általa birtokolt helyekre a másik csak engedéllyel jöhet be.
2. „Ez az én dolgom”: a magasabb pozícióban levő egyed bármit tehet a többiek zavarása, beavatkozása nélkül, például ehetek a földön, locsolhatok a kertben, felvehetem a cipőm, stb. anélkül, hogy a kutya ott lábatlankodna.
3. „Közös akció vezetése”: bármit is csinál közösen két vagy több tag a csoportból, mindig a vezető dönti el, hogy mit, mikor, merre, stb. Például a gazdi dönti el, hogy mikor sétálunk, merre, milyen tempóban, stb.
Ha már egyértelműen a gazdi a domináns a hármasból, akkor elvileg a két kutya kevésbé fog rangsorvitákat bonyolítani, de ha mégis, a gazda letilthatja azokat egyetlen szóval.
illetve ha már a gazda a csapat vezetője, akkor a gazdának fel kellene állítania egy általa preferált sorrendet a két kutya között, ami lehetőleg passzoljon a kutyák által felállított sorrendhez is. A dominánsabb kapjon először enni, vele foglalkozz először, őt simizd meg a hazaérés után először.
Én sem hiszem, hogy jó ötlet lenne két olyan Goldent szaporítani, akiknek a jelleme ellentétes a fajtajelleggel.
Az ilyen feelőtlen döntések teszik tönkre teljesen a fajtákat. Apport után bután bámuló vizslák, agresszív labradorok és goldik, birkától rettegő pulik, futóbolond bulldogok, és még sorolhatnám... Tele van az ország a fajtajellegüket teljesen elveszítő igénytelen módon szaporított kutyákkal. Nem igazán értem miért érzed úgy, hogy kell még néhány.
Jézusom...
Ne haragudj, de egészen megdöbbentő ez a gondolkodásmód... Mi az, hogy rátok sózták? Mi az, hogy elcserélni? Könyörgöm ezek érző élőlények, akikért felelősséget vállaltál!
Elcseréled valakivel, aki vénségére szintén agyonelleti, te meg hazaviszel egy kant, és te is kizsigereled teljesen a saját szukádat?
A fiatal szukának van törzskönyve, tenyésszemléje, szűrése? Vagy mégis miből gondolod, hogy annyira tökéletes?
Komolyan mondom, imátkozom, hogy eljöjjön az a nap, amikor a felelőtlen szaporítás is állatvédelmi törvénybe ütközik majd, és lesz is aki betartatja a törvényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!