Hogyan viselkedjek, ha az utcán kobor kutyával találkozom?
Kisgyerekkoromban nagyon féltem a kutyáktól, aztán amikor tizenéves lettem nekünk is lett kutyánk. Elmúlt a félelmem a kutyáktól. Férjhez mentem, elköltöztem otthonról. Egymás után három eset is történt, hogy nagytestű kutyákkal találkoztam, visszatért a félelmem.
A kutyák nem bántottak, probáltam nyugodtnak mutatkozni, persze közben azért remegett a lábam.
TISZTÁZZUK! :)
A kutya érzi a "szagodon", ha félsz. Ennek ellensúlyozására: NE nézz a szemébe- ezt támadásnak veszi. Ha meg akar szagolgatni, megy utánad, állj meg, lépjél nyugodt, lassú tempóban tovább.
Ha nagyon félsz, tarts a zsebedben egy marék kutyakaját- minden kóbor nagyon éhes szegény, eltereled a figyelmüket magadról.
SOHA ne fuss el előlük! Ha támadna, állj meg!
..és, ha már nem félsz és megteheted,m ne hagyd a sorsukra őket, kérlek, aki menne utánad, azt legalább egy menhelyre add be... Ez is fontos.:)
Hátha erre is szükség lesz:
Ha meg akarsz simogatni egy idegen kutyát sose felűlről próbáld megsimogatni (mert támadásnak veheti és odakap),hanem tedd a kezed először az orrához, hogy megszagolja.
Talán az is jó módszer,ha leereszkedsz előtte (guggolásba) így mutatva,hogy barát vagy (egy szinten vagytok).
Nem értem, Ti miről beszéltek, annyira ember-szemszögből közelítitek meg a dolgot, pedig korántsincs így!
Akkor érzi meg a félemet, ha a territóriumát (felségterületét) akarod átlépni, akkor támad, de legalábbis vicsorog.
A kóbor kutya a "falkából" kitaszítottnak érzi magát (előző gazda közelsége), ezért védtelen és esze ágában sincs támadni.
Ő nem fogja fel, hogy te ember vagy!
Azért ugatnak,mert félnek, ez csak egy "verbális" jel náluk (védekezésként támad, ha úgy tetszik).
És a másik nagy tévhit: a kutya csak azért hűséges, mert ő kutya,a hűség példaképe, hanem azért, mert Te vagy a domináns fél, neked engedelmeskedik, ösztönösen ragaszkodik hozzád!
Ennek ellenére mindenki úgy kezeli, mintha emberi tulajdonságaik lennének!Lelke lehet, hogy van, de szelleme nincs, ez különbözteti meg Tőled!
amíg nem támad addig nem szabad semmilyen ellentámadást indítani. Attól csak megrémül, és akkor támadhat.
a legtöbben tartanak az emberektől, és még át is mennek a másik oldalra, a baj akkor van ha falkában vannak. ilyenkor viszont semmiképpen ne kiabálj, nem hadonássz csak állj nyugodtan, vagy haladj nagyon lassan. Az alfa aki a falkát vezeti magasra tartott farokkal jelzi főnökségét. Őt kerüld ki a legnagyobb ívben. Ha az alfa nem lát benned ellenséget vagy zsákmányt, a többiek sem fognak bántani.
Jók az ultrahangos kutyariasztók, csak elég húzós árban vannak. De érdemes beruházni rá ha olyan környéken laksz.
Ha sok a kóbor kutya a környéken kérj segítséget a helyi állatvédőktől. a nem agresszív kutyákat elviszik és örökbe adják. Ha agresszív kutya is van, akkor bármilyen csúnyán hangzik ki kell hívni a gyepmestert, mert nem lehet tudni az agresszivitás okát. Akár veszett is lehet.
ilyen esetben az elaltatás humánusabb mint hagyni az utcán szenvedni.
A guggolós módszert idegen kutya esetén semmiképpen nem ajánlom!
Azt a kis főlényt is elveszted ezzel, ami a méretkülönbségből adódik! Sőt rosszabb esetben az esélyt is arra hogy támadásnál a karoddal védd magad,és az arcodat. A kutya pillanatok alatt leránt a földre ahonnan esélyed sincs utána már fölállni!
igenis mindig fenntartással kell közeledni az idegen kutya felé, főleg annak aki nem foglalkozik rendszeresen kutyákkal, és főként ha nincsen vele kísérő!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!