Mérgező a tuja és a tiszafa?
A tiaszafától? A tiszafa tudomáson szerint a legmérgezőbb növény, ami Magyarországon előfordul (esetleg a bürök meg néhány dolog még versenyezhet vele). Az egyetlen, ami nem mérgező része, az a piros magköpeny.
Hogy a kutyákra milyen élettani hatást gyakorol, azt nem tudom, azt tudom, hogy vannak madárfajok, amik immunisak rá. Szerintem a kutyára nézve is éppolyan veszélyes, mint az emberre. De nem hinném, hogy egy kutya hozzányúl, ők még ösztönből tudják, mit szabad enniük és mit nem. Viszont a gyerekeket távol kell tartani tőle.
A tujáról nem tudok, hogy mérgező lenne.
Na akkor most jövök én :)
a Thuja egyáltalán nem, a tiszafa (Taxus) csak és kizárólag a páratlan ujjú patásokra veszélyes. Amitől féltsd a kutyádat, az a babérmeggy (Laurocerasus officinalis, újabb nevén Prunus laurocerasus) sötét lilás-kékes-feketés bogyószerű termése.
ma 22:13
Biztos a jóindulat vezérelt amikor a válaszodat írtad, csak sajnos nem igaz.
A diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin), flavonoidok (szkiadopitizin és ginkgetin) minden melegvérű állatra mérgezőek. Sajnos.
Az egész novény az ehető magköpeny kivételével mérgező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!