Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan lehet szobatisztaságra...

Hogyan lehet szobatisztaságra tanítani kutyát?

Figyelt kérdés

Sziasztok!! Tegnap lettem gazdija törpe tacskó kutyusomnak. Mindössze 8 hetes, eddig kint élt egy kennelben a testvéreivel. Nyilván óriási sokk neki most, hogy bent van a lakásban, ráadásul idegen helyen. Sajnos sétáltatni nem sétáltathatom még, ugyanis a kötelező 3 oltásából ma kapja még csak a másodikat. A probléma csak az, hogy nyilván odapiszkít mindenhova emiatt. Vettünk neki kutya pelust, amit leterítettem. Hogyan tudnám rászoktatni hogy inkább odavégezze a dolgát? Illeetve, ha már le tudom vinni rá lehet szoktatni, hogy jelezzen ha ki/le akar menni?

Előre is köszi a válaszokat és a segítséget!

megj.: régen volt kutyus a családban, de akkor még kertes családi házban éltünk, így könnyen ki tudtuk engedni a kutyust, ezért most nem tudom hogy szoktassam rá a tacsimat :)

tegnap 08:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
73%

kutyákról tudni kell hogy kölyök korukban a tappancsuk megszokja annak a felületetnek az érintését amin legtöbbször a dolgukat végzik, és onnantól kezdve azt a felületet fogják preferálni. Ez ideális esetben ugye a fű, viszont ha mondjuk valaki kutyapelust használt akkor a textil. De a kutya nem tud különbséget tenni aközött hogy a kutyapelusra vagy a szőnyegre, vagy akár ledobott ruhákra pisil, neki az mind ugyanolyan. Ez sok tekintetben annak lehet a forrása hogy a kutyáról azt hisszük hogy nem szobatiszta, holott szegénykém dehogynem lenne az, csak rossz felületet szoktattunk meg vele, amire a dolgát végzi.

Ezért kérdezem hogy milyen kutya és hol tart mert nem mindegy hogy a szobatisztaságra nevelést honnan kell kezdeni.

Általános szabályként ahány hónapos a kutya, annyi óráig tudja tartani a pisit/kakit. Tehát ha egy 2-3 hónapos kölyökkutyánk van akkor őt a biztonság kedvéért 1.5 de minimum 2 óránként ki kell engedni. Plusz minden alkalommal rögtön evés, alvás és játék után. A dolog lényege egyébként valóban annyi hogy kivisszük, amikor elkezd mondjuk pisilni akkor mondogatjuk neki közben hogy "pisi, pisi" (így építed fel az asszociációt a kis agyában, és egy pár hét múlva már amikor kiengeded és mondod neki hogy "menjél pisilni" akkor tudni fogja hogy mi az elvárás, kakival ugyanez), ha pedig befejezte akkor nagyon meg kell dícsérni és jutalomfalatot adni neki.

Nem szabad leszidni a kutyust azért ha a házba piszkít, mert nem az ő hibája, hanem a gazdáé, aki nem vitte/engedte ki időben a dolgát elvégezni. Úgyhogy egy "balesetből" azt a konklúziót kell levonni hogy túl sok ideig vártuk a kutyustól hogy tartsa bent, nem tudja annyi ideig! És legközelebb korábban kell kiengedni.

tegnap 09:13
 12/22 anonim ***** válasza:
78%

óránként, majd 2-3 óránként kiviszem a kölyköket+ha jeleznek, ha lett produktum, utána foglalkozok velük (játék, tanítás stb), ha meg nem tudok rájuk úgy figyelni, hogy konkrétan folyamatosan nézem, hogy mit csinál, szobakennelbe rakom őket. Iszonyú idő, energia és a végén mindig megfogadom, hogy pár évig biztos, h nem jön kölyök :)

A pelenkát én sem szeretem, csak megzavarja a kutyát.

tegnap 09:30
 13/22 anonim ***** válasza:
73%

Alapból 12 hetesen szokták elszakítani őket, de mindegy.

Kutyák közé, parkba nem viheted, a saját udvarodra vagy a ház körül kerülni egyet leviheted.

Csak ne engedj oda más kutyákat hozzá, meg ne egyen fel semmit.

Minden evés, alvás, játék után leviszed. Hamarosan rájön. Ha kint sikerül, dicsérd meg, ha bent, akkor figyelj jobban a jelzéseire.

Ekkora kutyát éjszaka is le kell vinni.

De ahogy írtam, általában ezt 12 hetes kutyákkal szokás kezdeni, akkor kerülnek gazdihoz, nem is értem, hogy adhatták oda 8 hetesen ( gondolom szaporitótól van)

tegnap 11:02
 14/22 anonim ***** válasza:
13%

Latom van itt egy lepontozo, aki mindenkit lepontoz aki nem hajlando utni verni a kolyokkutyat.

Remelem nincs allatod, de meg gyereked se! nyomorult!

tegnap 11:05
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Megjegyzés:a tacskónak nagyon rossz a lépcsőzés.
tegnap 11:10
 16/22 anonim ***** válasza:
84%
Szobatisztaságra nevelési célból kiviheted, csak ne érintkezzen más kutyákkal és azok váladékaival. Leviszed, leteszed egy csendes zugba a földre, elvégzi a dolgát, megdicséred, visszaviszed.
tegnap 11:41
 17/22 anonim ***** válasza:
80%

Van egy nagy félreértés abban, hogy a kutyát az oltássorozat, és a védettség kialakulásáig hova szabad vinni, és hova nem.

Nem szabad kutyák közé vinni, vagy olyan területre, ahol rendszeresen, sok kutya megfordult pl kutyafuttatóba éjjel sem, amikor nincsenek ott kutyák.

Az viszont túlzás, hogy a lakásból sem engeditek ki.

A lakás sem űrbázis, hermetikusan lezárt terület, ahova nem juthat be vírus, baktérium, ha balszerencsés vagy ott is megbetegedhet.

A betegség, fertőzés kockazatának esélyét kell mérlegelni egy adott környezeten belül és annak függvénye, hogy valóban állandóan lakásban kell-e tartani.

Ha állandóan lakásban tartod, akkor arra kezded nevelni, hogy a dolgát is ott végezze.

Ha kiviszed, és elvégzi a dolgát, megdicséred, és ha a lakásba próbál piszkítani és észleled rászólsz erélyesen, de nem bántod és azonnal kiviszed, akár kézben, és ott jön a dicséret, ha ürített.

Több hónapos türelemjáték, de annak semmi értelme, hogy azért bünteted, mert bepiszkított, abból nem tanul de idegileg gyorsan tönkre teszed.

tegnap 11:58
 18/22 anonim ***** válasza:
70%
Már ott a kutya és még csak most jut eszedbe ennyire alapvető kérdéseket feltenni, tök jó...
tegnap 12:10
 19/22 anonim ***** válasza:

18 nálunk pl. ez nem is volt kérdés.

Megkaptuk a kutyát, a tenyésztő mondta, hogy még nem szobatiszták. Első éjszaka apóséknál aludt, és jól fe is csinált az előszobába.

Utana hazavittük, és soha többet nem végezte el a dolgát a házban. Nem is lrtem, hogy honnan jött ez neki, mert akkor egyszer sem lett még csak letolva sem.

tegnap 12:33
 20/22 anonim válasza:
Ha tudsz elég időt tölteni vele és testbeszéde alapján látod mikor keresi a megfelelő helyet, akkor tedd rá a kutyapelusra és ha el akar menni nálam az vált be hogy sékeket tettem köré hogy ne tudjon elmenni amíg nem végez. Ne menj el azért, hogy a pánikot elkerüld és ha elvégezte a dolgát dícsérd meg. Ezt a módszert már többször alkalmaztam volt, olyan kiskutya is aki rögtön már odament vissza. Mert ott a saját szaga, ha már máshova is pisilt onnan próbáld eltüntetni az illatanyagokat. Az a tapasztalatom, hogy ha ezt megszokja pelenka elvétele után hiányolni fogja és automatikusan nem piszkít odabent, de itt is sokat segít ha megdícséred ha kint végzi el a dolgát. Egy idő után akár arra is megtaníthatod, hogy vezényszóra menjel pisilni, ehhez az én esetemben türelem kellett egyedül, mondtam neki hogy "pililj" és egy idő után beletörődött, hogy nem megyünk be és magától elment, mert kellett neki és pár ilyen alkalom után összekapcsolta.
tegnap 13:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!