Canicross-ozással rosszat teszel egy Ír Farkaskutyával ugye? Vagy egy hasonló - óriás - testű ebre egészségkárosító hatással lesznek a kutyával történő kocogások? Infó a részletezésben.
Ha betonon fut, az semmiképp nem jó. De természetes terepen, nem lehet nagy gond. Sima játék közben is fog futni. Figyelni kell a kutya reakcióit, ha bármi rosszat látsz természetesen abba kell hagyni. Meg a csontozat teljes kifejlődését meg kell várni bármilyen edzés előtt. De ha ésszel csinálod, nagy baj nem lehet.
Másfelől, beszélj tenyésztőkkel, ők ismerik a fajtát.
Az ír farkaskutyák valamikor vadászkutyák voltak, kitartóan, és sokat bírtak futni, a legnagyobb termetű agár.
Az, hogy a mostani pedigrés állomány mit tud, mit bír, nem tudom, de ha valóban gondot jelent a futás, egy olyan fajtának, amit eredetileg futásra szelektáltak, az a tenyésztők bizonyítványa is.
Várj 2-3 éves koráig, hogy kifejlődjön, csináltass neki előtte röntgent a válláról, csípőjéről, gerincéről és ha minden rendben, akkor szerintem futhattok bekötve is és természetesen csak földúton.
Az agarak általában nem húznak és a kutyák többsége nem nagyon húz, ha csak kocog a gazdi.
Az ír farkas egy agárféle, valaha futásra termett, bár a mai küllemkutyáknál nem tudom ez mennyire maradt meg. Mivel óriástestű, így érdemes várni 1 éves koráig, és utána fokozatosan terhelni. Ahogy fentebb írták, terepen futtasd, ne betonon.
Én ismertem tájfutót, aki komondorral heti 4-5 alkalommal napi 8-10km-t lenyomott, versenyekre való felkészülés előtt pedig akár 15km-t, a kutya simán bírta. Komondor tömegre még nagyobb is mint az ír farkas.
Na várjál utolsó!
(Többieknek is köszönöm szépen a hozzászólásokat!)
KOMONDORRAL?
Annál a fajtánál nem úgy van, hogy az elképesztően nagy tömegű, a kutya számára iszonyatos terhet jelentő, vaskos szőrzet miatt _tilos_ velük futni, mert a saját testsúlyukon kívül még ezt a terhet is cipelniük kell?
Félreértés ne essék, borzasztóan örülnék, ha a komondorok kocog(tat)ásával kapcsolatosan rosszul raktam volna össze valamit. Azaz nem probléma, ha tévednék.
Hasonlóan "nem szabad futtatni", illetve "nem szabad velük kocogni" kijelentéseket hallottam a nápolyi masztiff fajtára is, nem csak a kommandorokra ("túl nagy súly", és "megviselné őket"). Velük kapcsolatban mi lehet a helyzet vajon?
Nem olyan nagy tömegű a bunda, mint sokan hiszik. Földig érő, kiállítási szőrzetben lévő kutyán ~8-10kg a bunda. Természetesen a tájfutó ismerős kutyája nem földig érő bundában volt, hanem 6-8cm hosszúban. Normális komondortartó nem is tartja földig érő szőrben, szerintem állatkínzás.
Az a kutya, amit nem lehet futtatni, beteges... Egészséges kutyánál mindegy mekkora, lehet futtatni. Persze ésszel. Ne betonon, ne legyen elhízott, ne hajtsd túl. A mai nápolyi masztiffok sajnos csak saját múltjuk karikatúrái.
Nem szokás, de a komondort pulit meg lehet nyírni, régen is nyírták, semmi rosszat nem tettek vele, néhány hónap alatt vissza nő a bundája, frissül a szörzete, csak ez valahogy el lett felejtve.
Mindezekkel együtt a komondor valóban őrkutyaként dolgozó fajta volt, lassan mozgott a rá bízott területen, vagy megfigyelő állát vett fel, de ha arra volt szükség, futott, de alapvetően nem kitartó futás volt a feladata.
Amit viszont én is a rossz szemlélet, illetve a rossz irányú tenyésztések eredményének tartok, hogy a nagytestű kutyákat nem szabadna futtatni.
Sajnos vannak ilyenek, és egyre több, de azok az egyedek, fajták el vannak rontva, pl a már említett nápolyi masztiff, de a dobermanoknál is tömegesen fordul elő örökletes szívbetegség (pedig az nem extra nagy mérető fajta)
Valamikor a német dogok, óriás schnauzerek lovasokat, kocsikat kisértek, futottak egész nap.
Az már említettük, hogy az ír farkaskutya egy agár fajta.
Miért is nem szabad futtatni?
Azért, mert az ember, sok esetben a tenyésztők által kitalált irányvonalak elrontották vagy csak legenda, hogy tilos futtatni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!