Canicross-ozással rosszat teszel egy Ír Farkaskutyával ugye? Vagy egy hasonló - óriás - testű ebre egészségkárosító hatással lesznek a kutyával történő kocogások? Infó a részletezésben.
Ha betonon fut, az semmiképp nem jó. De természetes terepen, nem lehet nagy gond. Sima játék közben is fog futni. Figyelni kell a kutya reakcióit, ha bármi rosszat látsz természetesen abba kell hagyni. Meg a csontozat teljes kifejlődését meg kell várni bármilyen edzés előtt. De ha ésszel csinálod, nagy baj nem lehet.
Másfelől, beszélj tenyésztőkkel, ők ismerik a fajtát.
Az ír farkaskutyák valamikor vadászkutyák voltak, kitartóan, és sokat bírtak futni, a legnagyobb termetű agár.
Az, hogy a mostani pedigrés állomány mit tud, mit bír, nem tudom, de ha valóban gondot jelent a futás, egy olyan fajtának, amit eredetileg futásra szelektáltak, az a tenyésztők bizonyítványa is.
Várj 2-3 éves koráig, hogy kifejlődjön, csináltass neki előtte röntgent a válláról, csípőjéről, gerincéről és ha minden rendben, akkor szerintem futhattok bekötve is és természetesen csak földúton.
Az agarak általában nem húznak és a kutyák többsége nem nagyon húz, ha csak kocog a gazdi.
Az ír farkas egy agárféle, valaha futásra termett, bár a mai küllemkutyáknál nem tudom ez mennyire maradt meg. Mivel óriástestű, így érdemes várni 1 éves koráig, és utána fokozatosan terhelni. Ahogy fentebb írták, terepen futtasd, ne betonon.
Én ismertem tájfutót, aki komondorral heti 4-5 alkalommal napi 8-10km-t lenyomott, versenyekre való felkészülés előtt pedig akár 15km-t, a kutya simán bírta. Komondor tömegre még nagyobb is mint az ír farkas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!