Kedves whippet gazdik, tudnátok mesélni, légyszi?
Szerintem már a létező összes platformot megnéztem, úgyhogy itt is szeretnék érdeklődni, hátha olvasok majd valami hasznosat.
0.5-1 év múlva szeretnék egy whippet/ kisangol agár kiskutyát. Azért döntöttem emellett a fajta mellett, mert egyrészt illik méretben a már meglévő másfél éves, mentett, kisebb termetű border collie-mhoz, másrészt mindenképpen szintén nagy mozgásigényű kutyust szerettem volna, mivel nagyon sokat kirándulunk, futunk az erdőben, agilityzünk hobbi szinten, trükköket tanulunk stb. Úgyhogy ilyen célra is keresek kiskutyát, valahol a hobbi és a sport között, de inkább a hobbi, nyugodtabb, kevésbé pörgős habitus vonz, mint a munkagép, ágyúgolyó féle.
Az időzítést azért 0.5-1 évre tervezem, mert addigra lesz ,,kész” a borderem. Ez alatt azt értem, hogy az engedelmes feladatok kapcsán kimaxoljuk magunkat, és akár póráz nélkül bárhol, bármilyen körülmények között tudok vele közlekedni, mert szóval 100%-ban kontrollálható. Nyilván újabb trükköket, komplexebb feladatokat folyamatosan tanulni fog, és nem állunk meg, amíg azt látom rajta, hogy élvezi és fogékony az agya. De igen, 0.5-1 év múlva leszünk azon a szinten, hogy nem lesz megterhelő egy második kutyus nevelése a border mellett.
A trénerünk már említette, hogy a whippet teljesen más habitusú, mint a border. Nehezebben tanítható, nehezebb vele megtalálni a közös hangot, és nagy átlagban egész magas bennük az ösztönös, vadászati hajlam. Pár oldalon azt olvastam, hogy whippet gazdik szerint lehetetlen 100%-osan behívhatóvá tudni őket, főleg ha nyusziról vagy valamilyen vadról van szó. De én ezt nem hiszem el. Ne már :D Tuti, hogy itt a gazdi nem csinál jól valamit és valami nem okés a kapcsolatukkal…
A legtöbb oldalon már-már ijesztően nehézlik a whippetek nevelését. Viszont ezek névtelen hozzászólók, így nem tudhatom, hogy mégis aki ezeket írja, mennyire ásta bele magát a témába..
Szeretnék hallani whippetes gazdiktól sztorikat. Akár egész hosszan is, ha szívesen leírjátok. Minden nagyon érdekel, ami whippet (meg persze border:D)
Illetve, ha tenyésztőket tudnátok ajánlani, azt nagyon megköszönném. Néztem párat, de szeretnék minél többet megismerni, akár külföldit is.
Előre is köszönöm szépen!
" Pár oldalon azt olvastam, hogy whippet gazdik szerint lehetetlen 100%-osan behívhatóvá tudni őket, főleg ha nyusziról vagy valamilyen vadról van szó. De én ezt nem hiszem el. "
De, nyugodtan hidd el. :)
Nem azt mondom, hogy a whippetet nem lehet soha se elengedni, mert nagyon sokat ismerek akik tökéletesen mennek póráz nélkül, akár utcán is. Viszont ha van egy olyan inger amire ugrik, és te nem veszed időben észre és tiltod le akkor bizony menni fog. Az enyém is ilyen. Bárhol bármikor el tudom engedni, ha szólok jön, letiltom macskáról még vadról is HA időben észreveszem őket. Ha nem akkor győzött a kutya és elment. Ha erős a kötődésed vele akkor hamar lefordul a vadról és visszajön hozzád pár percen belül, ha nem akkor viszont mehet a hosszabb várakozás, vagy után keresés. És ezt nem tudod kinevelni belőlük. Az az agár aki nem megy el vad után nem jó agár. A vadászösztöne nyilván egyénfüggő, de ezt kis korában mikor kiválasztod a kutyát lutri megmondani melyik kölyök lesz ösztönerős, és az sincs, hogy a versenyre tenyésztetteknek nagyobb a vadászösztöne mint a kiállítási kutyáknak, mert szerencsére a whippetnél ebben még annyira nem tér el az két kategória. Sok kiállítási kutya is van akik coursing versenyeket nyernek.
Tiltással tudod korrigálni, de akkor mindig a kutya előtt kell járnod agyban, és 110%-ban a tájat kell pásztáznod ha elengeded.
Ami nagyon fontos whippetnél, és kb minden agárnál, hogyha stabil idegrendszerű kutyát szeretnél, hogy hagyod kiélni az ösztöneit legális keretek között. Értem ezalatt, hogy rendszeresen elviszed műnyulas edzésekre, agárpályára vagy coursingre. Nagyon hamar megtanulja a whippet hogy ott az edzésen tombolhat, és el is kaphatja a zsákmányt, de minden máshol viselkednie kell. Ez jót tesz az egészségének és az idegrendszerének is.
Tanításnál meg nem fog úgy rád figyelni mint egy border, ez is egyén függő, de általában hamar elunják a feladatokat, nyűgösek, hideg időben nem fekszenek le neked a földre, kínlódnak esős, havas időben, és leginkább csak a kanapén hevernének egész nap :) Ja és nagyon bunkón tudnak játszani a többi kutyával, amolyan agarasan, csípnek, hörögnek, felborítanak és teljes tempóval ledarálnak mindenkit aki kisebb náluk. :) Nem bántják a másik kutyát, csak náluk ez a játék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!