Miket kell tudni a whippetről? (csak whippet vagy agár gazdik írjanak)
Még lenne egy pár kérdesem:
Jól kijön a macskákkal?
Ragaszkodó a gazdájához?
Lehet belőle őrző-védő kutyát nevelni?
Egészséges kutyának mondható?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nézd kérdező, én nem szeretnélek megbántani, de azt remélem csak viccből kérdezed, hogy egy whippet alkalmas-e őrző-védőnek. Nincs bajom a fajtával, de alapvetően nem erre tenyésztették ki, másrészt (bocs, nekem is kistestűm van, szóval tényleg nem rosszból) egy kb 11 kilós kutya mitől védene meg?
A macskával való kapcsolat meg inkább nevelés kérdése, ha kölyökkorától macska mellett szocializálódik valószínű összeszoktathatók.
Vadászkutya, így nem kifejezetten kisállatok (pl. macska) mellé való. Persze jó gazdi és sok foglalkozás mellett megoldható.
Az őrző-védő szerepet én se kommentálnám :D Maradjunk annyiban, hogy se nem arra lett kitalálva, de még a megjelenése sem olyan, hogy a piti bűnözőt zavarba hozná.
Nem tudom az előző hozzászólók whippet gazdik voltak-e...
De az biztos, hogy én az vagyok.
Először is, nekem is rengeteg kérdésem volt eleinte. De a legjobb válasz és egyben tanács is, amit adhatok, hogy beszélj tenyésztőkkel és menj el megnézni testközelből ezeket a kutyákat.
A válaszok:
- Jól kijön a macskákkal?:
Alapjáraton nem. Kölyök korban hozzászoktatható, de az ösztön mindig ott lesz benne. Ha esetleg pálya vagy coursing sportban tevékenykedik, akkor úgy gondolom nem való mellé "zsákmány állat".
- Ragaszkodó a gazdájához?:
Nagyon ragaszkodó, én egygazdás kutyának mondanám. Ettől függetlenül persze mindenkit imád a családban és a környezetében. Az egyedül otthon hagyás mindig bajos egy whippet esetében, pont a ragaszkodás miatt. Már kölyök korban el kell kezdeni az egyedül léthez szoktatást, mert sajnos aztán sok a szívás vele. Tapasztalatból mondom. A legjobb, ha van társa, akivel együtt tudnak otthon maradni.
Lehet belőle őrző-védő kutyát nevelni?:
- Természetesen vadászkutya lévén, NEM. A vadászösztöne nagy, de örző-védő ösztönnel nem igazán rendelkezik. A területét, dolgait is inkább csak más kutyák elől védi. A betörőt max körbe puszilná. Ettől függetlenül persze vannak olyan egyedek, akikkel lehet fogatni, de abszolút csak játéknak veszi, sosem fog úgy leteríteni senkit, mint egy mali.
- Egészséges kutyának mondható?:
Kimondottan egészséges, szinte semmi örökletes betegségük nincs. Viszonylag friss fajta, szerencsére még nincs túl tenyésztve. A mi állatorvosi számlánk kimerül a Simparicában, az évi 1-1 veszetség elleni és kombinált oltásban.
Ajánlom Facebookon a Whippet Center nevű csoportot. Rengeteg leírást találsz a fajtáról, és láthatod is őket. Én is több kennel kutyáját láttam abban a csoportban felnőni, ami hozzá segített a döntéshez, hogy melyik kenelből szeretném a kiskutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!