Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Vannak itt whippet gazdik?...

Vannak itt whippet gazdik? Lenne néhány kérdésem

Figyelt kérdés

Mennyi mozgást igényel?

Valóban úgymond kanapékutyák otthon?

Mennyire erős a vadászösztönük?

Más kutyákkal hogy jönnek ki, alapvetően mennyire tartható együtt más kutyákkal a fajta?

Valóban inkább magának való, csendes fajta?

Idegenekkel szemben hogyan viselkedik? Barátságos, vagy távolságtartó, bizalmatlan?

Hány kg a kutyusotok? :)

ápr. 6. 12:14
 1/3 anonim ***** válasza:

Volt kolléganőmnek magyar agara van jellemben szerintem kb azonosak.

Ő pl naponta egyszer kiviszi a szántásba 1,5 órát, kirohangálja magát aztán elvan igazából.

Kutyákkal az övé jól kijön,de kölyök kora óta elég szociális életet él.

Vadászösztönük erős, minden távoli mozgásra indul, ezért is csak olyan helyen meri elengedni ahol nem nagyon van semmi,persz nyúl így is ugrott fel. Nyilván a kutya futott utána,de az agarak a gyors sprintben jók,szóval max 5-6 percen keresztül üldöz bármit is, aztán vége, vissza megy a gazdához.

magának való vagy sem szerintem egyed függő.

Pl a kutyám és az alom tesója nagyon szociálosok,igénylik a kutya társaságot egy szuka alomtesójuk,meg nagyon magának való,meg olyan fura kutya,szóval ez szerintem kicsit egyed függő.

ápr. 6. 20:45
 2/3 anonim ***** válasza:

Napi kétszer 1-1,5 óra séta az egészségügyi körökön kívül kell neki, főleg fiatal korban. Utána már látod mennyit igényel a kutya. Felnőttek már lustábbak, és nem tombolnak akkor se ha esetleg aznap kimarad a nagy futkározás és csak pórázon lötyögés van. DE whippetnél az első 2 évet túl kell élni, addig szenvedős, agyadra fog menni, vissza akarod majd adni a tenyésztőnek stb... ha kibírod utána viszont lesz egy nagyon jó kutyád.

Vadászösztönük nagyon erős, de formálható ha idejében elkezdi a gazdi. Az én whippetem kölyökkora óta hozzá van szokva hogy mehet póráz nélkül is. A vadról, ha megfelelő hangsúlyban szólok rá akkor le tudom szedni, de pár száz méternél tovább akkor sem szalad el utána. Viszont az nagyon fontos náluk hogy hagyjuk kiélni az ösztönüket mert akkor sokkal kezelhetőbbek lesznek. Úgyhogy ha van lehetőség rá akkor ajánlott agárpályára vagy műnyulas edzésekre vinni, ott megtanulja, hogy őrjönghet és vadászhat kedvére, sima sétáknál meg ha azt mondja a gazdi hogy nem, akkor nem. Enyém legalábbis így működik, a műnyúl után szabályosan megvadul és hagyom is hogy csinálja mert elkaphatja. Az igazi nyulat viszont nem, és ezt tudja.

Az hogy más kutyákkal hogy jönnek ki a korai szocializációtól függ. Mivel eléggé érzékeny fajta ha nincs kellőképpen szocializálva akkor lehet félős, esetleg félelemből agresszív. A fajtába anno kevertek terriert is, és ez a vér sokszor kiütközik náluk így ha belemerülnek egy-egy játékba, vagy valamelyik kutya nem szimpatikus nekik akkor elég parasztul tudnak viselkedni vele.

Más agarakkal sokkal jobban el tudnak játszani mint a többi kutyafajtával.

Alapvetően csendes fajta.

Idegenekkel való kapcsolata is a szocializációtól függ. De általánosságban nem az a fajta aki azonnal farok csóválva fut oda mindenkihez.

Nekem egy 14 kilós kanom van.

ápr. 6. 21:25
 3/3 anonim válasza:

Szia! Először is, úgy gondolom ezekere a kérdésekre a legjobb válasz és egyben tanács is, hogy vedd fel a kapcsolatot több tenyésztővel is, illetve menj el, és nézd meg testközelből ezeket a kutyákat.

A másik pedig, hogy a kutyák olyanok, mint az emebrek. Minden egyed, azonos fajtán belül is különböző.

Ajánlom Facebookon a Whippet Center nevű csoportot. Több tenyésztő is a tagja, láthatod, hogy melyik kennelből, milyen kutyák kerülnek ki, és mi lesz belőlük felnőtt korukra.

Na de a válaszok:

- Mennyi mozgást igényel?:

Talán ez az a kérdés, amit a legtöbbet hallok ha megállítannak minket... Mekkora a mozgásigény, hol futtatom le, lakásban hogy bírja... :D Változó a moszgásigénye, attól függően is, hogy pálya/coursing vonalas vagy kiállítási vonalas. Nekem coursing vonalas whippetem van, aki most 2,5 éves és az 1. teljes coursing szezonján van túl, tehát aktív sportkutya.

Alapjáraton nem igényel sok mozgást. Kölyök korban persze többet, de az is kimerül az egészségügyi sétákban, és a napi 2x 1-1,5 óra sétában és kis játékban. Aztán pedig, amihez szokik. Rendkívül jól alkalmazkodó kutyák, idomul a gazdihoz, átveszi az életviteledet. Az agarak általánosságban lusták, a nagyon kevés sétához is hozzá tud szokni, azonban ennek komoly következményei is lehetnek ha hirtelen sokat fut. Ezt nevezik ünnepi betegségnek. Természetesen kell neki a mozgás felnőtt korban is. Ajánlom a reggeli 1 és esti 1-2 óra sétát és játékot. Persze az egészségügyiken kívül.

- Valóban úgymond kanapékutyák otthon?:

ÓÓÓÓÓ, de még mennyire, pofátlan módon... :D A telefonomon kb 200 takaróba tekert képet tudnék róla mutatni... Nagyon szeretik a puha fekhelyeket, legyen az az ő vagy a te ágyad. Ez a testfelépítésükből is fakad.

Ez egy kicsit az előző kérdéshez is kapcsolódik. Én mindig a gepárdhoz hasonlítom az agarakat, amikor azt kérdezik, hogy mekkora a mozgásigányük. A gepárd egész nap alaszik. Ha vadászik, akkor napi egyszer tudja megkísérelni elejteni a vadat, mert akkor abba a vágátba 120%-ot bele fog adni... De csak egyszer. A whippet is ilyen. Egy hétvégi délelőttön lemész vele egy jó nagy rétre labdázni, dobálod neki 30-40 percig, aztán mentek egy levezető sétát, majd végig alussza a fél napot. Ráadásul akkor te is vele vagy egész nap, szóval akkor épp ő a világ legboldogabb kiskutyája. Szóval nyilván ehhez kell a megfelelő mozgás is, de igen, "kanapé kutyák"! :D

- Mennyire erős a vadászösztönük?:

A kiállítási vonalban sajnos már nem olyan erős mint kéne. Szélsőséges hozzáállás, de én úgy vallom, hogy minden fajta kiállítási vonala a fajta felhígított változata. Nekem mindig is a munka vonal, vadász vonal, sport vonal az igazi kutya az adott fajtától függően. Így vagyok a whippettel is. Még egyszer mondom, a sport vonalról tudok nyilatkozni. Bennük nagyon erős a vadászösztön, a levelek, zacskó, jó formán bármi ami mozog, bekapcsolja őket. Ettől persze nem kell megijedni, meg kell tanuni kezelni őket. Más kisállat mellé nem való, max ha kölyök korban hozzá lett szoktatva. Séta városban szigorúan csak pórázon. Túrázni póráz nélkül szoktunk, persze van nálam és ha kell fel is csatolom, de ott el van engedve. Gáton, határba körül tekintően de szintén el van engedve. Persze ennek ellenére is volt már többször, hogy elfutott nyúl, őz után. Ha elveszti szem elől, akkor nem űzi tovább, az agár szemmel vadászik. Viszont amíg látja, a világból is képes lenne kifutni utána. Úgy gondolom egy igazi agár, nem hívható le vadról. Mást nem igazán lehet tenni, mint várni és imádkozni, hogy ne legyen baja. Ez persze nem tesz jót a kutyának, szóval semmi képpen sem jó dolog. De én úgy gondom minden whippet gazda járt már így.

- Más kutyákkal hogy jönnek ki, alapvetően mennyire tartható együtt más kutyákkal a fajta?:

A tartás csak összeszoktatás kérdése. Két ivaros kan esetében lehetnek gondok ivarérés után, vérmérséklettől függően. De alapjáraton, össze szoktatható bármilyen kutyával. A kutyák jellemétől persze nagyban függ.

Szerintem alapból kissé visszahúzódó fajta. Nekem 1 éves koráig félénk volt kutyával és emberrel is. Aztán kinyílt a csipa. Szocializálni már kis korban el kell kezdeni, akkor ki fog alakulni egy egészseges önkép és magatartás benne. Egyébként kis rohadékok. Nagyon jól tudjk milyen gyorsak és ezt ki is használják. Birkózva és csipkelődve játszanak, ezért hajlamosak nagyon hamar a kutyasuli és a futtató rémeivé válni. Ilyen esetekben a gazdinak közbe kell lépni. Az enyém ugrálva és csipkelődve birkóz, miközben 2-3 métereket "pattog" jobbra-balra. Ebből fakadóan ő inkább nagyobb testű kutyákkal jön ki jól, azokkal játszik, birkózik jókat. A kis kutyákat gyorsan bedarálja/bedarálják, és ha futnak előle, akkor akár a vadászösztönét is bekapcsolják. Amúgy fajtán belül nagy az összehuzás. Ha egy csapatban több a whippet, akkor gyorsan össze tudnak állni és csapatban terroristáskodni. Szokták mondani, hogy agárnak agár a barátja. Ez tényleg így van!

- Valóban inkább magának való, csendes fajta?:

Nem mondanám magának valónak, ahogy az előbb is írtam hajlamos a visszahúzódó természetre, de egyébként imádnak játzsani, labdázni, szaladgálni.

Viszont az igaz, hogy csendes. Mi lakásban lakunk. Ott a hangját jelzésre egyáltalán nem használja. Csak akkor ugat ha szeretne valamit. Legtöbször játszani, és játék közben ugat.

Kertesházban viszont már többet láttam, akik ugatják az arra járókat. Persze terület védelmi ösztön 0, szóval ha belépsz, egyből körbe puszil... :D

- Idegenekkel szemben hogyan viselkedik? Barátságos, vagy távolságtartó, bizalmatlan?:

Ez is nagyban függ az egyedektől, neveléstől, szocializálástól, szoktatástól... Szerintem általánosságban mondható, hogy kölyök korban félénkebbek. Az ivaréréssel viszont megjön a kellő önbizalom. Viszont nagyon könnyű megbántani őket. A legdurvább fegyelmezésnek is elég az esetükben egy seggre pacsi. De sokszor már az is elég nekik, ha az imádott gazdájuk csúnyán néz rájuk. Vigyázni kell, mert gyorsan el lehet őket rontani veréssel. Náluk tényleg elég az ha egy kicsit hangosabban rájuk szól az ember.

- Hány kg a kutyusotok?:

Az enyém kan és 16kg. Szinte mindig. Mindegy, hogy nyár van vagy tél, pihenő vagy versenyszezon. Ezt a súlyt tartja, ha törik ha szakad. Csak néha szálkásabb, néha teltebb... Már amennyire egy agár lehet telt.. :D A szukák 10-14kg körül mozognak általánosságban, a kanok már inkább 12-19. Kiállítási vonalú, nagyobb kan, simán tud 19 kg lenni... Sajnos.

nov. 14. 08:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!