Mit lehet tenni egy kutyával aki órákon át vonyít mikor nem vagyunk otthon? A szomszéd jelezte hogy zavarja őt munkájában és egyszerűen tehetetlen vagyok mert egy albérletben élünk és nem akarom hogy feljelentsenek kirakjanak vagy elbukjam a kauciót.
Szeparációs szorongás. Szokatva volt fokozatosan az egyedülléthez?
Mióta nevelitek? 8 hetes korától, vagy csak úgy hozzátok került fiatalon? Mert nem mindegy. Traumája volt?
Szoktatni kell. Lemozgatod,pisiljen,utána megnyugtatod,elmégy 1-2 percre. Utána visszamégy. Ha csendben volt,megdicséred és adsz neki jutalmat.
Ha sírt,újra próbálod.
És így folytatod növelve az időtartamot, amíg nem vagy otthon. Várakozol hallótávolságban,ahol nem láthat,nem érezheti a szagodat.
Az a lényeg, hogy szépen csendben várjon. Ezt kell elérni.
De persze valakinek otthon kell lennie egy ilyen kiskutyával. Gyakran ki kell vinni pisilni levegőzni.
Fasza párod lehet...
Dobd a picsába!
Megpróbálhatjátok a tv-t, de például nálunk egyáltalán nem működik. Vettem kamerát, ha elmegyek bekapcsolom, látom-hallom mit csinál a kutya, bekapcsolt tévénél is ugyanúgy ugat megállás nélkül.
Meg kell beszélni a pároddal és a szomszéddal, hogy mivel szeparál a kutya, ha ma el is kezditek vele a tréninget akár hetekbe is telhet, mire lesz eredménye (ha lesz). Mert nagyon következetesen kell csinálni, nem lehet úgy, hogy elkezded és két hétig kimarad utána, mert ugyanonnan fogsz indulni. Ráadásul amúgy nehezíti a dolgot, ha vannak napok, mikor fullban otthon vagy, mivel azért ilyenkor a kutya hozzászokik, hogy általában vannak vele.
Tréningre több módszer van, de a legtöbb módszernél egyhangú vélemény, hogy azt a háztartásban élő összes embernek napi szinten gyakorolni kell a kutyával. Például: Napi szinten felöltöztök díszbe-glóriába - ha nagyon durván szeparál, mint pl nálunk is, akkor már a készülésnél elkezd nyüszíteni- és úgy, ahogy vagytok, kabátostól, táskástól, stb. ültök és vártok, hogy megnyugodjon. Ez az első lépés, ezt minden áldott nap megcsináljátok, lehet első nap fél órát kell várni, mire megnyugszik, második nap ha szerencsétek van csak húsz percet, stb., majd ha ezen túl vagytok jön az, hogy ki is léptek az ajtón és egyedül hagyjátok addig, amíg nem ugat. Első nap lehet 1 percre, utána második nap 5 percre, stb., de gondolom érzed, hogy ez nem kétnapos művelet. Ja és pl. van olyan tréning, ami alatt azt javasolják, hogy NE hagyd közben egyedül a kutyát, mivel megborítja az egészet. Tehát ha ott jársz, hogy kabátban állsz mellette 15 percet és nem bír megnyugodni, akkor másnap ne hagyd egyedül míg elmész egyetemre/dolgozni, hanem vidd kutyapanzióba, ismerőshöz, stb., mindegy, csak ne legyen egyedül.
Az ugatásgátló nyakörv nem tudom mennyire megoldás, gondolom olyat rendeltetek, én még nem próbáltam, elvileg van ismerős, akiknek bejött, bár kicsit fura, hogy ettől függetlenül napi szinten hordja magával dolgozni a kutyát.
Rá ne rakd az ugatásgátló nyakörvet, uramisten.
Fokozatos egyedülléthez szoktatás. A kutya szorong, ezt nem okos dolog megjutalmazni egy ugatásgátlóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!