Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy tanítsam meg, hogy ne...

Hogy tanítsam meg, hogy ne egyen fel semmit az utcán?

Figyelt kérdés

A problémám, hogy a kutyám az utcán előszeretettel szaglászik addig, amíg nem talál valamit, amit felehet (ez most ősszel ráadásul nagyobb gond, komplett levélkupacok alatt én sajnos később veszem észre a kenyérhéjat, döglött galambot...) Mindegy, hogy közvetlen etetés után megyünk-e le, hogy van-e nálam jutalomfalat, otthon előtte volt-e fárasztva szellemileg, stb., mindig ez a helyzet.

Otthon már megtanulta, hogy csak akkor ehet, ha engedélyt kap rá tőlem, ezt 100%-ig be is tartja...de csak a lakásban. Hogyan tudnám ezt átültetni a sétára vonatkozóan is? Van erre valami módszer, amit az utcán gyakorolhatok vele?

nov. 5. 14:51
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Kimaradt, hogy próbáltam már pozitív megerősítéssel, hogy ha valamit a szájába vett rászóltam (hagyd), kivettem a szájából és megjutalmaztam, sokszor már mikor láttam, hogy fel akarja enni rászóltam, hogy hagyd, ha megtette jutalmaztam. Viszont így meg azt vettem észre, hogy nyilván összeköti a kettőt (ha otthagyom kapok jutit), és sokkal többször vett a szájába így dolgokat, közben nézett rám, hogy na akkor mi lesz a reakció? Így ezt sem találom célravezetőnek, mert lényegében csak annyit érek el, hogy többször próbálkozik be a felevéssel bízva a jutalomban, ha nem csinálja meg.
nov. 5. 14:56
 2/12 anonim ***** válasza:
81%
Itt a jutalommal csak az ellenkezőjét éred el, ahogy írtad is. Szerintem marad a szidás, megszidod, ha felveszi. De hagyj a két verzió között időt eltelni, mert össze fog zavarodni, hogy amit egyik nap jutalmaztál, arra másnap szidsz.
nov. 5. 15:36
 3/12 anonim ***** válasza:
36%
Mennyi idős? Már a legelejétől kell foglalkozni ezzel! A trükk annyi, hogy valaki csípős paprikával töményen megszórja a kajadarabokat és szétszórja előttetek. A későbbiekben ugyanezt a trükköt lehet alkalmazni akkor is, ha idegen kínálja. Bár én utóbbit nem javaslom, mert akkor probléma lehet, ha nyaraláskor másra bízzátok a kutyát, akitől így nem fog elfogadni ételt!
nov. 5. 16:20
 4/12 anonim ***** válasza:
87%
Én is azt mondom, amit a második. Itt le kell cseszni a kutyát. Ez nem játék. Sajnos vannak, akik mérget tesznek ki..
nov. 5. 16:20
 5/12 anonim ***** válasza:
92%

Igen, a rémuralom a megoldás. :)

Azzal kell kezdeni, hogy a kutya hallgasson rád. Ha én rászólok az enyémre, hogy "nem szabad!", akkor bármit csinál, abbahagyja. Nem kell neki könyörögni, nem kell ordítozni, csak határozottan rászólni. Felnéz, hogy mit bszott el, mi a problémám vele? Ehhez nyilván nem lehet nagyon messze, mert akkor nem látom, hogy mit csinál. De amúgy csak ez a gond, mert messziről is rá lehet szólni szükség esetén, csak persze nagyobb hangerővel.

nov. 5. 17:06
 6/12 anonim ***** válasza:
92%

"Kimaradt, hogy próbáltam már pozitív megerősítéssel, hogy ha valamit a szájába vett rászóltam (hagyd), kivettem a szájából és megjutalmaztam, sokszor már mikor láttam, hogy fel akarja enni rászóltam, hogy hagyd, ha megtette jutalmaztam."

Ez a kutya szempontjából úgy néz ki, hogy "keresek valamit a gazdinak, amiért megjutalmaz".

A jutalmazással csak erősíted azt a szokását, amiről le szeretnéd nevelni

nov. 5. 18:45
 7/12 A kérdező kommentje:

Közben találtam egy ilyet, vajon ez jó módszer lehet? Elkezdtem az 1-2. lépést gyakorolni a kutyával, azok egyelőre mennek. [link]

Nem szoktam elengedni pórázról, többek között emiatt sem. Leszidás…hát őszintén, mikor olyat evett fel (szög), már volt, hogy az erélyes rászólás mellett ráütöttem az orrára is, két nap múlva ugyanúgy próbált felenni bármit. Legutóbb egy bot akadt fent a szájpadlásán, majdnem állatorvos lett a vége, ő is megijedt meg én is, leszidás megvolt, azóta ugyanúgy bepróbálkozik a bottal.

Ha látom mit szaglászik és rászólok, hogy nem szabad, meg kicsit húzok a pórázon azt most már ott hagyja, a baj azzal van, mikor levélkupacban szaglászik és kitúr valamit, amit nem látok.

nov. 5. 19:13
 8/12 anonim ***** válasza:
Leírtam a módszert, amit használni szoktak. Minél később kezded el, annál nehezebb fog működni.
nov. 5. 20:02
 9/12 anonim ***** válasza:
82%

Én levinnék egy biztonságos kajadarabot az utcára, azzal gyakorolnék (mondjuk egy darab sajt)

Jelölj ki egy útszakaszt, ahol nem járnak mások, és dobd a szélére. Vezesd el mellette a kutyát, és ha hajlik érte, erélyesen tiltod - "Nem!"

Ha elérsz a szakasz végére, ott dicséret és jutalomfalat.

Ha feleszi a csalit, akkor erélyesen leszidod. Nem vagyok a büntetés mellett, de ez komoly dolog, muszáj megtanulnia hogy ez rossz cselekedet. Ezalatt a verbális dorgálást értem - nem a "jaj Bodrika, nem szabad, ilyet nem csinálunk" abajgatás, hanem határozott, egyértelmű, rövid rászólások. Csak amíg látod rajta, hogy kellemetlenül érzi magát, utána rögtön új lappal indítva kiteszel egy újabb csalit, és kezded a gyakorlatot elölről.

Érdemes többféle jutalomfalatot használni. Sima falatka a kicsi sikerekért, és ízletes falat a nagyobb áttörésekért. Ha sikerül végigvezetni a kutyát úgy, hogy oda se bagózik a csalinak (később ki lehet tenni többet, többfélét, akár úgy is hogy a kutya ne lássa, hogy te tetted ki), akkor a szakasz végén hatalmas ováció, finom falatok.

nov. 6. 12:52
 10/12 anonim ***** válasza:
74%
Csak annyit tudsz tenni, hogy NAGYON figyeled szaglászás közben. És ne engedd a levélkupacokhoz.
nov. 6. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!