Miért ilyen irigy a kutyánk?
Gyárilag ilyen vagy amikor kölyök volt a tenyésztőt/szaporítót pont nem érdekelte, hogy minden kölyök ugyanannyit kapjon mindenből, hanem aki kapja, marja alapon ment a finom falatok elosztása vagy ha menhelyes volt, több kenneltárssal, akkor is előfordulhatott ez, vagy szimplán volt olyan időszaka, amikor éhezett.
Nálam eddig egész jól bevált, hogy igyekszem résen lenni és mikor az egyik kutya elveszi a másik számára fontos dolgot, akkor a reakció előtt már dicsérem a másikat és kap egy minimum hasonlóan értékes valamit, ha meg "elkések" akkor rászólok és amint abbahagyja a rossz viselkedést, dicsérek. Aztán mivel ez elég nagy előre tervezést igényel, idővel fokozatosan elhagyom a jutikat végül pedig a szociális jutalmazás is időszakos lesz és átalakul elvárássá, hogy ezért se szedjük le a másik fejét :)
Ez olyan ösztön, mint hogy ha vidám és izgatott, akkor csóválja a farkát.
A kutyák falkaállatok, mint őseik, a farkasok. És egy falkában nincs testvéries osztozkodás, még a farkasoknál se, a kutyák pedig náluk individuálisabbak, vagy mondjuk úgy, önzőbbek. Ha nincs felügyelet, akkor a legerősebb eszik, amennyi belefér, a többi meg próbál ellopkodni valamennyit. Ezt általában megy is, mert az alfa tudja, hogy ha valamelyiket elkergetné, akkor a többi addig ellopkodna mindent, így csak fal, és nem áll neki a többit megfenyíteni, csak a közvetlen közelébe nem enged senkit. Ha a legerősebb már pukkadásig ette magát, akkor a 2. számú egyed fogja birtokolni a zsákmányt.
Nálad a kutya érzi magát alfának, mindenek urának és parancsolójának, és a macskák ellenében véd mindent.
Arról le lehet nevelni, hogy rád morogjon, de akkor is irigy marad még rád is. Ha eszel valamit előtte, akkor is kinézi a falatot a szádból, még akkor is, ha előtte jóllakott, meg olyasmit eszel, amit ő úgyse enne meg. Az irigység a kutyák alaptulajdonsága, még szólás is van róla.
A kutyák általában ilyenek.
Egyébként én megtanítottam a kutyánkat arra, hogy a macskák ehetnek és ihatnak a táljából, és neki ezt hagynia kell. A vizestálból szoktak inni, enni nem eszik meg a kajáját, de megszimatolni megszokták. Ilyenkor a kutya mindig úgy néz rám, mint aki segítségért kiált :) De sose zavarná el a macskákat.
Szerintem ez olyan alap, amit meg kell tanulnia, mert a macska a gyengébbik kettőjük közül (4
*6-os vagyok, bocsesz, véletlenül nyomtam entert:
(40 kilós a kutya).
Két kérdésem van: az egyik, hogy miért nincs külön-külön tálja a kutyának és a macskának, még ivásra is. Bár egy macskát nehéz megtanítani bármire, de a kutyát meg lehetne arra, hogy csak a sajátjából igyon, ha mondjuk lenne egy macska ivótál is.
A másik: hogyhogy egy hete ott van a kutya mellett a lerágott csont? Nincs nálatok takarítás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!