Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan szoktassan be a kutyáma...

Hogyan szoktassan be a kutyámat évek után panzióba?

Figyelt kérdés
Nincs baj, és nem is vagyunk teljesen kezdők, de szeretnénk minél kevesebb stresszel csinálni a kutyánk számára. Szóval következő a helyzet. Van egy 10 éves kutyánk, aki születése óta velünk van, és a kezdetektől fogva évente 1-2 alkalomal (volt év, hogy csak egyszer) volt panzióba kb egy hétre, mindig ugyanazon a helyen, ami egy nagyon színvonalas intézmény, jó ellátással. (Nyilván mindig megviselte valamennyire) Azonban a covid alatt mindössze kétszer volt, és meg is viselte. 2 éve volt utoljára, mert sajnos az autónk is meghibásodott, hosszabb utazásra nem alkalmas már, és munkahelyi és egészségügyi problémák miatt sem tudunk utazni, csak Balatonra, de ott velünk volt. Azonban most veszünk új autót, ami februárra lesz meg, és mivel idősebbek vagyunk - felnőttek a gyerekek, ketten soha nem utaztunk -, elterveztük, hogy onnantól kezdve pár havonta elmegyünk egy hétre autóval olyan helyre, ami kutyával nem kivitelezhető. Európai városok körbejárása stb. Emiatt a kutyát be kell adni évente 3-4-5 alkalommal 6-7 éjszakára a panzióba. Most elterveztük, hogy elkezdjük ezt nála felépíteni most egy hosszú és békés folyamattal, ami úgy indul, hogy beadjuk egy éjszakára, és ezt időről időre növeljük, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez ideiglenes, vissza fogunk jönni. Mivel idősebb már, nagyon hozzánk van nőve, minden rezdülésünket érzi. Abban kérnék tanácsot, hogy segítsetek kialakatíni egy 5-6 hónap alatt kivitelezhető, a lelkét jól felkészítő beszoktatási tervet. Előre is köszönöm a válaszokat! (Természetesen lesz olyan hely is, ahová ő is jön. A családnak van egy vidéki háza, ha oda elmegyünk, ott mindig velünk van.)

szept. 1. 17:15
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
69%

Ez egy 10 éves kutya, aki fulltime veletek van. Tuti nem tenném ki ilyennek szerencsétlent - ő nem _tudja_ h visszajöttök, neki minden alkalom olyan, mintha magára hagynátok őt. Ha régen is megviselte, le lehet belőle vonni a tanulságot, h ő nem olyan kutya, amelyik mellett utazgatni lehet. (Az enyém mellett sem lehet.)

Ha mégis így gondolkodnék mint ti (biztoshogynem), akkor legalább keresnék valami jóbarátot, aki vállalja, hogy összeismerkedik a kutyussal és nálatok lakik az utazgatásotok idejére.

De sztem tartoztok annyival 10 év után a hűséges kutyátoknak, h ezt nem teszitek meg vele.

szept. 1. 18:04
 2/15 anonim ***** válasza:
75%
Ne haragudj, de ezt én sem nagyon értem. Ha volt már ilyen korábban is, többször, és láthatóan megviselte, akkor miért csináljátok? Nem azt mondom, hogy be kell zárkózni a négy fal közé kutya mellett, csak mert ragaszkodó, de kutyával azért annyi helyre lehet menni, rengeteg kutyabarát nyaralóhely van, miért nem olyat választotok? Elsősorban nektek kell igazodni hozzá, nem neki hozzátok.
szept. 1. 18:09
 3/15 A kérdező kommentje:
Gondoltam, hogy valami ilyen válasz érkezik. Szinte biztos voltam benne, hogy a kioktatás, és kutyás felsőbbrendűség fog áradni belőle a érdemi válasz helyett. Mi sem vagyunk fiatalok, a kutya örökbefogadása óta súlyos, nem várt betegségek is jöttek, halálesetek is, muszáj utazni. Kegyetlennek hangzik, de azért a mi életünket sem lenne jó rövidebbre venni kelleténél, elég gyötrelmes amúgy is. Annyira nem viselte meg azért, hogy belepusztult volna, mivel sokszor volt ott, mindig 1 hétre, az 5. nap után kezdett aggódni és figyelni a kaput. Otthon hamar feloldódott.
szept. 1. 18:15
 4/15 anonim ***** válasza:
25%

Önző vagy, világos. Csak nem a kutyát kéne szivatni.

Nem ő akart a ti kutyátok lenni - ti fogadtátok be.

És ez nem felsőbbrendűség, hanem állatszeretet.

Millió és egy kutyabarát szállás van, simán mehetnétek oda is. Macerásabb talán? Igen. De csak pár év - már 10 éves a kutyátok, biztos lehetsz benne h pár év múlva elköszön. Aztán mehetsz földkörüli útra is.

szept. 1. 18:21
 5/15 A kérdező kommentje:
Nem mondtam, hogy nem visszük olyan helyre, számos ilyen is tervben van, korábban is vittük. Ismerelen embereket pedig ne nevezzünk önzőnek, mert ez egy súlyos és összetett vád, és semmilyen módon nem lehet ismeretlenül ráönteni valakire. Rendkívül jó élete van velünk, mialatt Magyarországon 100e kutya él másfér méteres láncokon. Ráadásul nem idehen helyre visszük, hanem oda, ahol már volt 15 alkalommal, és az egyik legjobb panzió az országban, hatalmas, ősfás kerttel. Én nem hirtelen elszakadásról kérdeztem, hanem pont a nehézség elkerülése miatt egy korábban sokszor megjárt helyre való humánus VISSZAszoktatás gondos üteméről, amire fél évez szánok folyamatos törődés mellett lassú átmenettel. Ti meg úgy beszéltek velem, mintha 10 év után először életében holnap bevágnám egy hónapra egy idegen sintértelepre.
szept. 1. 18:33
 6/15 A kérdező kommentje:
A Covid alatt 3x vol egy hétre, 20-22 között, egy luxusépületben van egyszemélyes, parkettás kenelben, ahová visszük az ágyát; takaróit, játékaot, a nehezen viselés pedig azt jelentette, hogy az első nap után feloldódott, csoportosan játszott a vele összepárosított kutyacsoporttal, és az 5. nap körül kezdett várni minket. Nagyon örült, mikor megjöttünk, itthon nem látszott trauma nyoma. Volt mégegy alkalommal 22 őszén 3 éjszakára egy temetés miatt. Az azóta eltelt idő miatt szeretnék valamilyen kicsiben kezdett fokozatosságot. Nem tudom, mi ezzel a probléma.
szept. 1. 18:44
 7/15 anonim ***** válasza:
34%

Rokonok közül, akiket ismer, nem vállalná el valaki? Pl. a gyerekeitek közül valaki?

Persze, be lehet tenni panzióba, a visszaszoktatást a panzióssal beszéld meg. De szerintem az is plusz stressz, csak akkor még csak el sem utaztok, hogy tényleg benn kellene lennie. Meg lehet csinálni, hogy benn van 1-2 napokat, aztán meg 3-4 napokat, de nem biztos, hogy lesz értelme.

Off, de 2 havonta 1 hét szerintem is sok. (Én még nem ugrottam meg lelkileg, hogy beadjam panzióba, 8 éves már. Ha elmegyek egy évben kb. 1x 7-10 napra, akkor anyám vigyáz rá)

szept. 1. 18:44
 8/15 A kérdező kommentje:
Nem lesz ilyen sok talán, maximum 2-3 alkalom egy évben, ami 4-5 hónapot is jelent két utazás közt. A gyerekeink sajnos nem Magyarországon élnek, a rokonságban és ismerősök közt sajnos nincs olyan, akire bíznám, vagy aki ismeri őt. Egyébként ez a panzió sokkal jobb, mintha egy számára idegennel lenne más kutyák nélkül. Nagyon szereti a kutyákat. Panzió és panzó közt csillagászati különbségek vannak, és sokak fejében porfészekként élnek. Nehezíti a kutyabarát helyekre való utazást, hogy a covid bezártsága alatt - mivel csend volt az utcán - kialakult egy félelme a szirénáktól, mert visszhangoztak, és olyan reakciót vált ki egy távoli sziréna, mint a pecárda. Ezért teljesen szabadtéri, elengedhető 8 év után megszűnt a biztonságos behívhatósága. Miután tavaly kétszer elszaladt egy távoli sziréna miatt, már nem tudjuk levenni a pórázról, ami szinte ellehetetleníti a kutyás kirándulóhelyeket. Nem teljesen, de 90%-ban. Szóval nem egyszerű ez az egész.
szept. 1. 19:03
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Már miért lehetetlenítené el a kutyás kirándulóhelyeket? :D

Az enyémet sem lehet elengedni, de ugyanúgy visszük mindenhova, a póráz nem kifogás, sőt. Kötelező darab alapvetően.

szept. 1. 19:10
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha a kutya már volt azon a helyen és elviselte gond nélkül, akkor bármennyi idő is telt el az utolsó panziózástól, emlékezni fog rá. Legyen pl 3 próbanap. A kutya nem számolja a napokat. Ő csak vár, napok, órák számolása nélkül.
szept. 1. 19:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!