Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a helyes menete egy háziáll...

Mi a helyes menete egy háziállat elaltatásànak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tegnap altatták el a kutyàmat, akinek daganata volt és màr nem lehetett volna megmenteni, max hosszabbìtani egy kicsit az életét. Most már nyìlván mindegy, hiszen megtörtènt az altatás és màr nem szenved. De az "elalvás" az nem volt szép elalvàs, mint amiket màsoktól hallok. A doki házhoz jött, tehàt nem vittük be a rendelőbe. Beadott egy injekciót, èn meg odamentem a kutyàmhoz, hogy utolsó perceiben legyek mellette. Az első 5 percben teljesen ébren volt, reagàlt, adta a mancsàt stb. 10 perc mùlva mèg mindig èber volt, figyelte a többi kutyàt, mintha semmi nem törtènt volna. 15 perc múlva már kezdett fura lenni, hogy mèg mindig reagál mindenre. Mèg a könnyei is folytak. Az utolsó 5 percben pedig elkezdett rángatózni, kapkodott a levegő után, ugatni akart volna de nem jött ki hang a szàján. Gondoltam akkor, hogy így megy vègbe a folyamat minden kutyànál és valószínűleg már nem érez semmit a vègén, de emlékszem, hogy utàna azt is gondoltam, hogy ha tényleg ílyen az altatás, soha többé nem fogom egy kutyámat se ilyen helyzetbe tenni. De később olvastam online, hogy igazàból két injekciót kellett volna kapjon, az első az a sedative kellene legyen, ami érzèstelenìti (javìtsatok ki ha nem ìgy van). Mièrt tűnt úgy, hogy utolsó pillanatig èber és magànál volt? Nem kèt szurit kellett volna kapjon és nyugodtan, bèkésen elmenjen? Tudom, hogy a rezgések természetesek, de előfordulhat ennyire, hogy úgy kapkod a levegő után? Tudom, hogy most mar mindegy, de kicsit sokkot kaptam miután megtudtam több dolgot erről, és ha csak megnyugvás céljából is, de szeretném megérteni ezt az egészet. Úgy èrzem, hogy a kutyàm nem békésen ment el és nem tudok jelenleg mit kezdeni ezzel a gondolattal.

Köszi a vàlaszokat előre is!

aug. 7. 12:15
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
80%

A többiek már leírták előttem a helyes eljárást. Kérdező, neked ne legyen bűntudatod, nem tudhattad.

Én a helyedben most azonnal írnék az állatorvosi kamarának, mielőtt az a gyökér féreg elaltat egy másik állatot is.

aug. 7. 13:58
 12/18 anonim ***** válasza:
86%

Két kutyát altattattam el..az első is hasonló tüneteket produkált mint a tiéd. Pedig két szurit kapott.és az első után aludt.de csúnyán hangzik,de a második utan olyan volt mintha megfulladt volna. Soha többé az az orvos.

A másik kutyusokat elvittuk 16 évesen egy másik dokihoz az nem házhoz jött, az csendes volt. Elaludt és a második utan nem volt szívhang. Őrajta nem láttam, hogy szenvedett volna de az első örökre beleégett a lelkünkbe. Őszinte részvétem a kutyusod miatt, szerintem is volt itt valami gebsz..

aug. 7. 15:06
 13/18 anonim ***** válasza:
78%

2 injekciót kell kapnia... egy műtéti altatót, amitől csak elalszik, utána pedig a végsőt, de addigra már nincs magánál az állat

(Állatorvosi asszisztens vagyok)

aug. 7. 18:21
 14/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszát! Lehet jobb lett volna ha mégsem tudom meg ezeket a dolgokat, mert most másra se tudok gondolni, de legalább elkerülhetem a jövőben az ilyen állatorvosokat.

Amúgy ez az àllatorvos nem akárki, hanem olyansvalaki, akiben megbìztunk és mindig ő oltotta be a kutyákat. Tehát nem csak egy egyszeri orvosról van szó.Nem is tudom mit gondoljak már.

Volt aki ìrta, hogy panaszt tett, hát semmit nem érek el azzal, szóval bele se megyek. Ùgy èrzem csak én őrlődök magamban, senki màst nem érdekel körülöttem. Mindenki azt mondja, hogy legalább nem szenved, de még az utolsó pillanatokban is szenvedett és ezzel valahogy nem tudok megbèkèlni.

aug. 7. 20:23
 15/18 anonim ***** válasza:
73%
Azt tudom javasolni, ne hagyd annyiban! A kutyád emlékére és más kutyák érdekében! Életem kutyáját így altatta el az orvos. Ha kést vágok bele, akkor se szenvedett volna kevésbé. Annyira bíztam abban az orvosban, hogy akkor én is csak hallgattam, de ma már nem tenném. Nem akartam elhinni, hogy ez szándékos volt. Volt egy szer, ami 25 éve még legális volt, azóta betiltották. De még mindig van állatorvos, aki elspórolja a műtéti altató injekciót és csak a kivégzőt adja be. Ami pl.légzésbénító lehet. Lepapírozza a műtéti altatót, mintha beadta volna, mert minden cseppjével el kell számolniuk, aztán eladja kábítószerként. Ezt egy volt állatorvosi asszisztens mesélte nekem. A kíméletes altatásnál először a műtéti altató van, utána a kivégző injekció, ami jó esetben előbb az agyat kapcsolja ki és ettől áll le a légzés. A légzésbénítás altatásban se szimpatikus, szerintem nem mindegy, hogy az agy áll le előbb vagy a légzés. Sajnálom, hogy ezt kellett átélnetek. Olyan van, hogy epilepsziás rohamot kap a kutya, mert kölcsönhatásba lép az altató vmelyik szedett gyógyszerrel, fájdalomcsillapítóval, az más, ott nem szándékos és remélhetőleg nem szenved alatta. Az én kutyám sikított. 10 év múlva innen gyakoriról értettem meg, mi történhetett. Remegő hangon felhívtam az orvost, aki zavarba jött, hebegett-habogott, azt mondta, akkoriban az bevett szer volt, azt használták, de azóta betiltották. Nem tudom, 25 éve is altatásnak hívták, nem kivégzésnek.😔
aug. 7. 21:01
 16/18 A kérdező kommentje:

Nem szeretném annyiban hagyni, de nem nagyon tàmogat ebben senki más. Számon szeretném kérni az orvost, de ha màsok nem állnak mellém ebben, úgy érzem nem érek el sokat vele.

De most tudtam meg, hogy volt nála valamilyen folyèkony kàbítószer, de ùgy döntött, hogy nem adja be, mert a kutya ùgysem ette volna meg amibe beletesszük. Ìgy hát mellőzte. De akkor lehet folyèkony formában is beadni, vagy az valami más volt? Màrmint olyan formában volt, amit az ételbe kell tenni.

Utolsò kommentelő, sajnálom ami a te

kutyáddal történt🙁 nekem is sokat segìtettek most egyes forumok. De én igazából egy weboldal cikkjèben jöttem rá a két injekciós eljàràsra s azután néztem utána a forumokon és eléggé sokkoltak a válaszok.

aug. 7. 21:25
 17/18 anonim ***** válasza:
43%

Írj e-mailt. Annak jobban nyoma marad, mint a telefonbeszélgetésnek. Írd le, hogy az állatorvos rosszul járt el, és ezáltal szándékosan okozott komoly fájdalmat nemtörődömségből egy kutyának.

Írd le a történetedet Facebookon, csatolj hozzá képet, oszd meg kutyás/állatos/városi csoportokban (ügyelj a szabályzatra, nem mindegyik csoport enged ilyet) és akár valamelyik újságot, lapot, hírportált is megkeresheted, ahova linkeled a sztorit amit írtál. Valamelyik talán fel is kapja, mert hátha kap egy kis extra nézettséget.

Veszíteni valód nincs, és ha valami történik is, akkor is csak nyerhetsz ezzel.

aug. 7. 21:38
 18/18 A kérdező kommentje:

Nem mondanám, hogy szándékosan csinálta, nem akarom semmivel megvádolni, de valószínűleg nem nagyon érdekelte az egész.

Ahogy mondtam, rajtam kìvűl senkit nem érdekel annyira, hogy felhajtást csináljanak belőle, és valószínűleg kevesen támogatnának ebben. Nem akarom kiìrni Facebookra sem, mert soha nem lesz akkor vège az egésznek, és igazából én csak megnyugvást szeretnék. De ha lesz alkalmam, vele szeretném megbeszélni.

aug. 7. 22:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!