Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a helyes menete egy háziáll...

Mi a helyes menete egy háziállat elaltatásànak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tegnap altatták el a kutyàmat, akinek daganata volt és màr nem lehetett volna megmenteni, max hosszabbìtani egy kicsit az életét. Most már nyìlván mindegy, hiszen megtörtènt az altatás és màr nem szenved. De az "elalvás" az nem volt szép elalvàs, mint amiket màsoktól hallok. A doki házhoz jött, tehàt nem vittük be a rendelőbe. Beadott egy injekciót, èn meg odamentem a kutyàmhoz, hogy utolsó perceiben legyek mellette. Az első 5 percben teljesen ébren volt, reagàlt, adta a mancsàt stb. 10 perc mùlva mèg mindig èber volt, figyelte a többi kutyàt, mintha semmi nem törtènt volna. 15 perc múlva már kezdett fura lenni, hogy mèg mindig reagál mindenre. Mèg a könnyei is folytak. Az utolsó 5 percben pedig elkezdett rángatózni, kapkodott a levegő után, ugatni akart volna de nem jött ki hang a szàján. Gondoltam akkor, hogy így megy vègbe a folyamat minden kutyànál és valószínűleg már nem érez semmit a vègén, de emlékszem, hogy utàna azt is gondoltam, hogy ha tényleg ílyen az altatás, soha többé nem fogom egy kutyámat se ilyen helyzetbe tenni. De később olvastam online, hogy igazàból két injekciót kellett volna kapjon, az első az a sedative kellene legyen, ami érzèstelenìti (javìtsatok ki ha nem ìgy van). Mièrt tűnt úgy, hogy utolsó pillanatig èber és magànál volt? Nem kèt szurit kellett volna kapjon és nyugodtan, bèkésen elmenjen? Tudom, hogy a rezgések természetesek, de előfordulhat ennyire, hogy úgy kapkod a levegő után? Tudom, hogy most mar mindegy, de kicsit sokkot kaptam miután megtudtam több dolgot erről, és ha csak megnyugvás céljából is, de szeretném megérteni ezt az egészet. Úgy èrzem, hogy a kutyàm nem békésen ment el és nem tudok jelenleg mit kezdeni ezzel a gondolattal.

Köszi a vàlaszokat előre is!

aug. 7. 12:15
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
96%

Az a doktor egy sintér volt, nem állatorvos.

Sajnos nekem a közelmúltban kellett elaltatni a németjuhászomat.

Kapott egy altató njekciót, amitől szép lassan letette a fejét. Majd kis idő múlva kapott egy másikat, amitől egy idő után leállt a szíve.

De még egy plusz szusszanása sem volt. Végig olyan volt, mintha aludna békésen.

Ami történt, visszavonhatatlan. Nem tudhattad az az orvos milyen.

aug. 7. 12:28
 2/18 anonim ***** válasza:
92%

Elméletileg, úgy lenne szabályos, hogy először elkábítják, mint a műtéthez és amikor már nincs magánál akkor adják be azt amelyiktől végleg elalszik, így a kutya nem érez semmit, csak elmegy.

Viszont rendszeresen hallani, olvasni hogy sokkal több az olyan orvos, mint az ember gondolná, aki nem kábítja el a kutyát, csak a végső injekciót adja be, ami nem jó a kutyának. Bár mostanában humán kutatások alapján azt mondják, hogy maga a halál nem jár szenvedéssel, de előtte nem tudni, hogy mit érez. Legközelebb én nem hívnám ezt a orvost a helyedben.

aug. 7. 12:33
 3/18 anonim ***** válasza:
19%

Igen, ma legtöbb doki min. 2 injekciót ad (bár igazából, ha jól adják be, van olyan készítmény, ami önmagában is biztosítja a fájdalommentes euthanáziát).

Én a leírás alapján arra tippelek, hogy az injekció nem vénásan ment, lehet, hogy azért, mert otthoni körülmények között, főleg egy rosszabb állapotú kutyánál nehezebb az állatot rendesen megszúrni. Ezért, bár gazdiként szerintem nehezebb egy rendelőben elbúcsúzni az állattól (és ha otthon akarod eltemetni, egy nagytestű kutyával logisztikailag is rosszabb), a kutya érdeke az, hogy az altatás a rendelőben történjen, ahol minden eszköz rendelkezésre áll, hogy egy rossz állapotú kutyát is rendesen meg lehessen szúrni.

aug. 7. 12:37
 4/18 anonim ***** válasza:
94%
De igen, 2-t kellett volna kapjon, nem járt el helyesen az állatorvos. Nagyon sajnálom.
aug. 7. 12:39
 5/18 anonim ***** válasza:
86%

Két injekciót kellett volna kapnia. Az első egy erős nyugtató, amit a műtét előtti bealtatáshoz is használnak. Nekem már kétszer kellett ezt átélnem, mindkét esetben egy-két percen beül már látható a hatás, és pár percen belül a kutya alig észrevehetően lélegzett. Utána adják be azt a szert, ami légzés- és szívmegálláshoz vezet, de akkor azt a kutya már nem érzi, nincs tudatában.

Feljelenteném azt, aki nem ilyen módon jár el. Ez nem opcionális, hanem meg van szabva nekik, én biztosan feljelenteném az állatorvosi kamaránál, ez egy olyan eset, amikor talán lép is valamit a kamara és nem menti fel.

Nagyon-nagyon sajnálom. :( Tudom sajnos, milyen rohadt érzés, ha az ember nem a megfelelő állatorvosra bízza a kedvencét, két éve én is ilyen alak miatt vesztettem el egy kutyámat, úgyhogy nagyon együttérzek. (Én is tettem panaszt egyébként a kamaránál, de nem lett foganatja.)

aug. 7. 12:40
 6/18 anonim ***** válasza:
77%
3# Mindkét esetben otthon történt az altatás nálunk, az egyik kutya agyvérzést kapott, nem volt magánál, rángatózott, a másik esetben daganatos volt, szintén nagyon rossz állapotban (délelőtt még kezelésen voltunk a rendelőben). Azt hiszem, ez kimeríti azt, hogy a kutya rossz állapotban van, és teljesen normálisan megcsinálták az altatást, két injekcióval, az nem mentség, hogy otthoni körülmények közt nem lehet, mert igenis lehet. (5-ös voltam.)
aug. 7. 12:42
 7/18 Metionin ***** válasza:
80%
Ahogy többen írták, nem járt el helyesen az orvos. 2 injekciót kellett volna kapnia. 3 éve altatták el a szintén daganatos kutyámat, otthoni körülmények között. Az első injekciótól elaludt, a 2. után nem látszott semmi változás, csak egyszer már nem lélegzett. Sajnálom, hogy ezt át kellett élned, főleg azért rohadt dolog, mert valamilyen szinten alapból van bűntudata ilyenkor az embernek, hogy vajon jól, jókor döntött-e. És rohadjon meg minden állatorvos, aki nem képes beadni azt a szerencsétlen altatót, én nem is értem, akinek ez a hivatása, hogy tud azzal a tudattal élni, hogy szándékosan hagyta szenvedni azt az állatot.
aug. 7. 13:00
 8/18 anonim ***** válasza:
77%

Én biztos utánajárnék hogy valahol ezt jelentsem. Neked mint gazdi nem kell tudnod mi a helyes eljárás, neki kellene a lehető legkevesebb szenvedéssel megoldani. De most te érzed magad rosszul hogy ő rosszul végezte a munkáját.

Nagyon sajnálom, borzalmasan megterhelő lehet.

aug. 7. 13:11
 9/18 anonim ***** válasza:
73%
Ez, amit leírtál, nem normális. Emberséges eutanázia állatoknál úgy megy végbe, hogy először kap egy valóban altató injekciót, olyat, amit a műtétek előtt is, hogy bealudjon. És utána adja be a doki a végzetes cuccot, ami vagy szív vagy légzésbénulást okoz. De ez, amit csinált az ÁLLATKÍNZÁS és büntetőjogi kategória.
aug. 7. 13:38
 10/18 anonim ***** válasza:
43%
wtf ennek nem így kell mennie, az az orvos elmebeteg, nem volt nyugodt halála
aug. 7. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!