Miért van vita a kinti és benti tartás körül? Miért nem lehet elfogadni, hogy valaki máshogy él? Kint vagy bent tartjátok?
Szerintem ez fajtafüggő is meg mindenki magából indul ki. Aki kint tartja, de rengeteget sétáltatja, foglalkozik vele, az joggal sértődik meg, hogy azt mondják, biztos csak kerti dísz a kutya, miközben ha már kimegy hozzá az udvarra, vagy elviszi valahova, az a kutyával töltött minőségi idő, cserébe benti tartóból is van, akinek a kutyája csak egészségügyi öt percekre kap friss levegőt és aközben is a telefonját nyomkodja a gazdi. Meg persze van tróger kinti tartó és lelkiismeretes benti tartó.
Az meg egy másik szempont, hogy némely fajtának nagyon nem jó, ha folyton kint van, némelyiknek meg tényleg mentális kínzás ha folyton bent van. Meg lehet figyelni olyan házaknál, ahol szabadon járhat ki-be a kutya, hogy el tudja dönteni, hol jobb neki, és mindkét helyen tölt időt.
Szerintem a fejekben van a gond, mert aki kertes házban tart kutyát kint, sokan tényleg semmit nem foglalkoznak vele, nem sétáltatják, mert kint van, minek sétáltatni, kb enni adnak neki és ki van pipálva a kutyatartás. - na szerintem ezeket szólják meg a normális gazdák. Viszont a bent tartott kutyatartással is lehet gond, amelyik napi 8-10 órában egyedül van, mert a gazda dolgozik...
Kinti-benti kutyánk van, kertes házban. Ő ott szeret lenni, ahol mi, tehát szabadon bejöhet a házba, illetve, vihar, extrém hideg-meleg időben szintén bevisszük. Mivel nálunk családtag a kutya, így naponta sétáltatjuk is, rengeteget foglalkozunk vele. Tehát hiába van kint is, ismerősök szerint arany élete van, sok ember megirigyelhetné :D
A ház piszkosságát is csak a lusta ember fogja a kutyára, napi porszívózás+ felmosás, és semmivel nem piszkosabb, mint kutya nélkül.
Szóval teljesen mindegy kinti vagy benti kutya, a lényeg, hogy szerető Gazdája legyen :)
Az a baj, hogy az emberek, de különösen itt nagyon egyszerűen, és nagyon fekete -fehéren szeretnek fogalmazni, gondolkozni. Ennek is meg van az oka, mert néhány berögzült rossz elgondolást, vagy elhatározást tényleg csak úgy tudsz (talán!) megtörni, hogyha te is ugyanolyan bigott módon, faék szerűen hozod az egyszerű igazságot (pl. nincs tk = szapi témakör. Sokat lehet rajta ragozni, de mindenkinek az a legjobb, hogy aki nem tenyésztő az egyetlen "véletlen" almot sem hoz le. Most ebbe ne menjünk bele.)
Kinti -benti tartás is ilyen, szeretik leegyszerűsíteni, hogy
kinti tartas= kerti dísz, nincs mozgatva, tanítva, elhanyagolt, oltás talán van, moslék a kaja, lánc opcionális.
Benti tartás = taste of wilderness táp (vagy bármi hiperprémium kategória, vagy barf esetleg), heti 2 kutyasuli, napi 4 óra foglalkozás, félévente teljeskörű állatorvosi vizsgálat, havonta kozmetikus és még azelőtt fel van szedve a kakimaki, a zölden lebomló zacseszba, mielőtt bármelyik öregasszony kiszúrná a bérház balkonjáról
Igazából egyiksem egészen egészséges, de egy nagy spektrum két véglete. Az opcionálisan pedig a spektrum közepén van, ami magában foglalja a kinti, a kinti-benti, és a benti tartást is. Egyrészt fajtája válogatja, hiszen van olyan fajta, amit kínzás kint tartani, másrészt két hasonló kutya is minősülhet jó tartásban csak kint és csak bent is. A benti tartásnak ugyanúgy megvannak az árnyoldalai, ha nem jól csinálja az ember, csak mivel szeretjük antropomorfizálni a kutyákat, ezeket nem feltétlenül tekintjük negatív dolognak, pedig erősen megkérdőjelezhető hogy ez valóban jó -e a kutyának (nyilván a legtöbb itt is a végletekben keresendő).
Végszó: minden tartási körülményt egészében kell megvizsgálni, az adott kutyára és gazdára vonatkozóan, nincs bevált recept és egy igazság sem.
Kertes ház, ott vannak, ahol én, tehát főleg bent és sokat megyünk sétálni, kirándulni változatos helyekre.
Szerintem a kinti kutyások agresszív felháborodottsága egy tőről fakad a háborgással, mikor valaki autót és lakást vesz a gyerekének érettségi vagy diploma után és az "engem is vertek és milyen tisztességes ember lett belőlem" felkiáltással.
Nem szoktam önkényesen senkit sem téríteni és igyekszem kerülni is ezt a témát.
Én nem tudnám elképzelni hogy csak és kizárólag kint tartsam a kutyáimat, de elfogadom azt is ha valaki kint tartja, HA az adott fajta alkalmas erre. Kuvasz, komondor, kaukázusi, németjuhász stb. Simán bírják a kinti létet megfelelő foglalkozással és kutyaházzal. Ellenben egy agarat, vizslát, amstaffot, tacskót ne tartson senki kint... egyszerűen a szőrzetük nem alkalmas kinti tartásra, maximum mediterrán éghajlaton
Szerintem minden kutyának a kinti-benti tartás lenne a legjobb, amikor bemehet a házba, de van kert, ahova kimehet és nem csak séták alkalmával van a szabadban, de ettől függetlenül egy panelban tarott kutyának is lehet szuper élete. Én is jobban érezném magamat egy kertes házban, de ez van :D
Én pont azt tapasztaltam, hogy az itteni benti kutyatartók készpénznek veszik, hogy a kinti csak "ki van baxva a kertbe".
Nálunk pl. a komplett kert az övé, milliókat költöttem, és hónapokat dolgoztam, hogy alapozpozott kerítés legyen, hogy addig biztonságban legyen, amíg dolgozni megyünk. Más ilyenkor bezárja.
Amikor otthon vagyunk, pont annyit foglalkozunk vele, mint egy bent tartottal.
Söt, sokszor olyat is olvasok, hogy akinek már szökött el kutya véletlenül, annak nem is való, mert az itteniek soha semmiben nem hibáznak.
Ellenben akiket ismerek, volt, hogy a kutya 10 éves koráig sosem szökött, aztán egyszer amikor nyitották a kombi hátuljában a boxot, bekattant ´s rohant árkon-bokron.
Másiknak egyszer a karabiner engedett, de az itteni vértartók szerint neki sem való állat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!