Embereknek szánt vitamint ill gyógyszert jó ötlet nagyobb testű kutyának adni?
Allatorvosi javaslatra van, amit lehet, de te csak ugy magadtol ne adj neki semmit.
Az en kutyam pl szed tozegafonyat kuraszeruen, mert hugykoves es sokszor van holyaggyulladasa meg pluszban. De orvos hatarozta meg, hogy mibol mennyit. Meg kapott mar embereknek szant fajdalomcsillapitokat is, amikor beteg volt, termeszetesen orvosi javaslatra. Most direkt nem irom le miket; meg a vegen odaadod a kutyanak :D
A lenyeg, hogy orvosi javaslatra van, amit lehet.
Az a baj, hogy nem ugyanúgy hatnak rájuk az anyagok. Mármint a fehérjék, amik az élőlények fő tulajdonságait adják fajonként különbözőek lehetnek, minél közelebbi rokon két faj, annál több a közös, illetve hasonló fehérje, de mégis fajspecifikusak (hiszen nincs két tökéletesen egyező faj). Hogy példát mondjak, az ember szervezete egészen jól kezeli a nyírfacukrot, a kutyáé meg nem igazán tudja megkülönböztetni a glükóztól. Ez annyit jelent, hogy az embernek semmi baja nem lesz tőle, a kutya hasnyálmirigye meg addig pumpálja az inzulint, amíg a vércukorszint halálos szintre nem csökken. Vagy például egyes fájdalomcsillapítók, pl.: paracetamol (Pl. Rubophen, Coldrex, Béres Febrilin, Neocitran, Saridon, Panadol), vagy acetilszalicilsav (Pl. Kalmopyrin) az emberben a májban enzimatikusan átalakulnak, kutyáknál ezek a folyamatok csökkent kapacitásúak, így többek között náluk a fenti hatóanyagok májkárosodást, vörösvérsejt szétesést okoznak, csökken a vörösvérsejtek oxigénszállító képessége, stb., ami pár napon belül halálos lehet.
Elhiszem, hogy rengeteg gyógyszer azonos, vagy hasonló hatású, de egyszer ad az ember rossz gyógyszert és kész a baj. Mivel a laikusok nem értenek a hatóanyagok hatásához, illetve biokémiai folyamatokhoz, ezért szokták hangsúlyozni, hogy az állatorvos a kompetens személy, aki 6-8 évig ezt tanulta az egyetemen. Lehet, hogy egy állat súlyban hasonló, de biokémiailag különbözik. Anno amikor a kutyánknak hányásos-hasmenéses fertőzése volt apámat nagyon gyorsan lebeszéltem róla, hogy gyerek hányáscsillapítót adjon állatorvosi engedély nélkül laikusként, arra hivatkozva, hogy hasonló a súlya az embergyerekekéhez. Neki is megmondtam, hogy súlyban hasonló, de biokémiailag nem embergyerek, más lehet a gyógyszer hatása rá, más az adagolás, stb.
Én kutyám is szed 2 féle humán gyógyszert,de ezt az állatorvos számolta ki a súlyára.
Egyedül ami humán és biztonsággal adható az a Bolus ami hasfogó.
Mást eszembe nem jutna adni állatorvos egyeztetése nélkül.
Ismerősöm kutyája emberi fájdalom csillapítótól gyomorvérzést kapott,nem sokon múlt az élete a doki azt mondta az a szerencséje,hogy ez egy 50 kgos kutya, kisebb kutya valószínű bele halt volna. Ismerőst se értem,hogy gondolhatta,hogy majd jó lesz...
szerencsére már teljesen jól van visszatért az étvágya is kb 1 napig volt bágyadt. Nem gondoltam komolyabb dologra de felmerült ha hirtelen kellene vele valamit kezdeni akkor mit lehetne. pl mérgezésre a tejet tudom.
Ill szintén este azt láttam hogy keresi a füveket gondolom gyomor égés ezért adtam neki szódabikarbónát az volt kéznél.
8.-ra.
4. vagyok. Szakemberként mondom: TILOS ebnek szódabikarbóna!!!!
Lehet lepontozni!
oh miért ?
még jó hogy nem sokat adtam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!