Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyát lakott belterületen...

Bepeti2 kérdése:

Kutyát lakott belterületen póráz nélkül sétáltatok, akkor mennyi a büntetés?

Figyelt kérdés
minden önkormányzatnál egyforma?

2024. júl. 6. 16:07
 1/10 anonim ***** válasza:
92%
Helyi önkormányzati rendelettől függ. Nálunk a mi településünkön, 50000 Ft/ alkalom. + Ha valakinek már másodjára vagy harmadjára büntetik meg akkor már 100000 Ft-ra nő a bírság.4. Alkalomtól számolva pedig a kutya el altatásával jár. Ez helyi rendeletben van. Szóval nem jó ha sokszor rajta kapnak. De ez település függő. Van ahol szemet hunynak. Van ahol még a kutyaharapás felett is szemet hunynak. Van ahol meg azonnal el altaják az ebet. Azért írtam település függő.
2024. júl. 6. 16:24
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
800 ft
2024. júl. 6. 16:28
 3/10 anonim ***** válasza:
35%

A közelben lakik egy személy, aki mindig póráz nélkül sétáltatja az utcán a kutyáját. Border collie, fut a bicikli mellett / után. A tulaj bemegy a zöldségeshez, a kutya leül a bejárat előtt.

Semmi nem indokolja, hogy pórázt tegyenek ilyen kutyára.

Természetesen bizonyos kutyafajták esetén indokolt.

2024. júl. 6. 16:54
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Az a gond, hogy a legtöbb kutya nem annyira engedelmes, hogy feltétel nélkül kövesse az utasításokat. Magyarországon már az is nagy eredmény, ha valakinek feltétlen behívható a kutyája, a minap mutatta nekem egy néni, hogy az utcán kóborló kutyájának füttyentett az meg odament hozzá, látnotok kellett volna, hogy milyen büszke volt, milyen okos kutyája van, pedig ez a legalapvetőbb engedelmesség, hogy hívásra odamegy.

Igen, sok olyan kutya van ami engedelmes, de sokkal több ami nem. Mivel a szabályok mindenkire vonatkoznak, így vagy mindenkit büntetnek, vagy senkit a póráz nélküli sétáltatásért figyelembe véve, hogy első ránézésre egy kutya személyiségét és tudását sem lehet megállapítani.

Azt túlzásnak tartom, hogy első alkalommal egyből a kutyát altatják el, ami amúgy nem is tehet a gazdája hülyeségéről, de azért egyes esetekben jogos lenne valamennyi pénzbüntetés, de nálunk szemet hunynak felette. Ez nem feltétlen kutyafajtákra vonatkozik, nekem a múltkor egy vizsla vette a kezemet a szájába. Rá valóban nem harapott de a gazda hívása ellenére a vizsla rám rontott és bekapta a kezemet, a gazdája csak annyit mondott, hogy játszik. Én elhiszem, csak ha kisgyereknek kapja be a kezét, abból nagyobb probléma lesz. Máskor meg két golden retriever-t vitt egy nő, igaz hogy hívásra odamentek, csak egyből mentek is el. Ha az egyikre rászólt, akkor a másik szaladt el, ha a másikra, akkor az első és sosem tudta mind a két kutyát maga mellett tartani, közben odamentek más emberekhez, a kerítéshez a kutyákhoz.

2024. júl. 6. 17:13
 5/10 anonim ***** válasza:
84%
Ilyen esetekben nem a kutyát, hanem a gazdáját kellene elaltatni
2024. júl. 6. 17:17
 6/10 anonim ***** válasza:
33%

Nem hallottam még golden retireverről, aki megharapott volna akár egy embert is. Születésüktől fogva a legfinomabb harapással rendelkeznek - állítólag még a tojást is képesek úgy a szájukba fogni, hogy ne törjön össze.

Az altatás az baromság. Embermarás esetén is csak karanténba teszik 2 hétre. Nyilván, ha egy támadásra illegálisan kiképzett harcikutya, akkor nem kizárt.

2024. júl. 6. 17:18
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A gond az, hogy sok ember, föleg kisgyerekek meg idösek, félnek a kutyáktól és hiába "csak" játszani megy oda hozzájuk, megijeszti öket. Emellett sok kutya, ha valaki (föleg kisgyerek) elkezd sikítani, kiabálni netán elszaladni, egyböl levadássza, ami még akkor is komoly traumát okozhat, ha nem bántja az illetöt. (Most arról nem is szólok, amikor a gazda állítja, hogy a kutya szótfogad, aztán kiderül, hoyg csak akkor, amikr van kedve, nem biztosan behívható)

Lakott területen legyen a kutyán a póráz, vannak olyan területek, ahol lehet a kutyákat szabad futtatni, ott legyenek nélküle.

2024. júl. 6. 17:31
 8/10 anonim ***** válasza:
87%
Én láttam egy kis csajt, nagy kövér goldent vitte pórázon, illetve inkább a kutya vitte a csajt, nem láttam még úgy őrjöngeni kutyát, ahogy az a golden, morgott, csattogott a foga, tök para volt.
2024. júl. 6. 20:08
 9/10 anonim ***** válasza:
68%
Nálunk nem büntetnek és a polgi is póráz nélkül sétáltat.
2024. júl. 6. 21:59
 10/10 anonim ***** válasza:
71%
Nálunk én büntetek, ha sétálok a kutyámmal szabályosan pórázon és nekünk ront egy póráz nélküli vakarék, azzal a lendülettel rúgom vissza a gazdájánk.
2024. júl. 6. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!