Hogyan kell tanítani a kutyának azt, hogy gyere? Minden esetben.
Vigyázok tesóm kutyájára, kisebb növésű uszkár, barna, göndör, nem hulló szőrű fajta. Pontosan nem tudom, milyen uszkár, de ilyen van talán Jákob Zolinak is.
A kutya nagyon okosan ül, fekszik, marad, nem eszik, csak ha mondod neki, hogy ehet, stb.
Viszont semmilyen esetben sem jön, se fütty szóra, se a nevére, semmire. 2 éves lassan, a gazdájának sem jön.
Ha pedig kifut a kapun, vagy más után szalad, menthetetlen a helyzet, ezért nem is merik nagyon kiengedni.
Egyetlen esetben jön, de akkor is nyugodt körülmények között, ha jutalom falattal hívod, zacskót csörgetve.
Egy hetet én vigyázok rá. Ötletek, hogyan tanítsam meg, hogy minden esetben jöjjön oda hozzám?
A másik, ami nagyon idegesítő, hogyha a szomszéd kutyák ugatnak, akkor ő is a házban. Nem érdekli, ha mindenki alszik, hajnalban. Gondolom ez a nehezebbik eset, de ha van ötlet erre is, meghallgatom szívesen.
A kutya tudja, csak nincs megnevelve. Ez nem tanítás, mint az ül és fekszik, hanem szabály bevezetés és betartatás, hogy nem teheti meg, hogy ignorálja a hívást.
Kutyaiskola segít, de ilyen szintű gondnál minimum fél, de inkább másfél év kemény munka lesz.
De az is okos, hogy a kutya nem hallgat a gazdáira, erre az a megoldás, hogy nem foglalkoznak vele rendesen... Nyilván aki ilyen szintre jut a kutyájával, hogy még egy behívás sem megy, az jellemzően amúgy sem épp a legértelmesebb és/vagy legfelelősebb.
Poraz nelkul ne setaltasd es a kapu legyen mindig zarva. En nem is ertem hogy tud kiszaladni. Apamnak van egy 40 kilos neveletlen kutyaja, meg azt is arrebb lehet tolni kezzel-labbal, ha ki-be akarok menni a kapun, pedig rohanna ki.
Akkor egy ekkora kutya akadaly? Ne mar. Fizikaliag nem szabad akkor hagyni, hogy kimenjen!
Amugy tanithatod, ha akarod, de sok ertelme nem lesz, ha a teso nem gyakorol vele. Egyebkent en 10 meteres porazon tanitottam a gyere ide parancsra. Virsli, sult hus es maj, csak es kizarolag ezekre volt dolgozni hajlando a kutya, masra nem. Porazra tettem, eltavolodtam tole (eloszor csak 2-3 lepest) majd hivtam, hogy gyere, kajat kozben mutattam neki.
Odajott, megette.
Akkor ezt megcsinaltuk ugy ezerszer, megtanulta a parancsot es ugye azert egyre tavolabb mentem tole es mindig messzebbrol hivtam.
Kapuszabalyra keress ra, azt mar nincs kedvem leirni. Es a marad parancsszot is stabilan tudnia kene.
Faradt kutya=csendes kutya. Akkor nem fog ugatni, ha le van farasztva. Seta, tanitas. Az uszkar nagyon okos kutya, feladatot kell neki adni.
Kezd el otthon, nyugodt környezetben. A kutyádnak először egy zavaró ingerektől mentes helyen kell megtanulnia a parancsot, például otthon vagy a kertben. Használj motiváló jutalmat. Találd meg, mi a leginkább motiváló a kutyád számára – lehet ez egy különösen ízletes falat, egy kedvenc játék, vagy akár csak a dicséret (nálunk pl a simogatásnak van a legnagyobb értéke számára). A jutalom legyen kicsi, hogy a kutya ne lakjon jól, és a tréning során továbbra is motivált maradjon.
Kezdd el a tanítást közelről
Állj meg néhány méterre a kutyádtól. Mondd ki a parancsszót, például "gyere" vidám, lelkes hangon. Fontos, hogy a hangod vonzó legyen számára.
Mutass a földre előtte, vagy guggolj le, hogy még inkább vonzd magadhoz.
Amint elindul feléd, azonnal jutalmazd meg a falattal vagy a játékkal, és dicsérd meg nagyon. Fokozatosan növeld a távolságot és a zavaró ingereket
Amikor a kutyád már jól reagál a parancsra rövidebb távolságból és nyugodt környezetben, kezdj el fokozatosan növelni a távolságot. Mindig ugyanazt a parancsszót használd, és jutalmazd meg a kutyádat minden sikeres behívás után. Fontos, hogy a parancs végrehajtása pozitív élmény legyen a kutyád számára. Ha a kutya nem jön azonnal, vagy lassan reagál, ne szidd meg, mert ez elriaszthatja őt attól, hogy legközelebb visszajöjjön. Maradj türelmes, és inkább próbáld meg motiválni őt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!