Egy kutya mennyire bírja a hideget?
Sokan mondják, hogy szegény kutya kint a hidegbe milyen kegyetlen a gazdája. Értem, hogy egy yorki, vizsla stb. megfagyna hamar télen, de nem csak azért, mert a benthez vannak szokva? Úgy értem, oké, hogy a farkasnak nagy a bundája, de azok sose voltak bent 20-25 fokban. Hozzá vannak szokva a hideghez. Ha most egy vizsla életében kint volt a hidegben, esetleg volt kutyaháza, vagy másik kutya, akivel összebújt, melegítették egymást, az a kutya bírja a hideget jobban nem? Oké, hogy mínusz 10-20 fokban megfagy, de egy kis 1-2 fokot bírna nem?
Szóval jogosan mondják, hogy a rövid szőrű kutyáknak csakis bent a helye télen?

"Szóval jogosan mondják, hogy a rövid szőrű kutyáknak csakis bent a helye télen?"
Amíg nem volt ilyen luxus, hogy a kutya lakásban lakjon, addig a vadonban is voltak kutyák. De lehet, hogy rosszul tudom.

Hát a mi kutyánk mondjuk hosszú szőrű németjuhász, de tavaly télen volt fél éves, és az istennek se akart megmaradni a lakásban. Szóval összeszedtünk minden rongyot és azokon aludt az ajtó előtt, mínusz 10-15 fokban. Semmi baja nem lett, sőt nagyon csini bundát növesztett :) :D
Szerintem is szoktatás kérdése, bár én családi házas környéken nőttem fel, nekem egyértelmű, hogy a kutya kintre "való". :P

Nem szoktatás, hanem szőrzet/fajta kérdése. A rövidszőrű, aljszőrzet nélküli, fázós kutyákat régen is bent tartották (ha nem is házban, de olyan helyen, ahol azért nem volt fagy), mert ahogy már valaki korábban is írta, ezek nem a parasztok kutyái voltak. Egy aljszőrzettel rendelkező, vastag bundájú pásztorkutya meg kifejezetten élvezi, hogy eljött az ő évszakja. Az enyém is most kezdi jól érezni magát, és a -15 meg sem kottyan neki. Símán kifekszik az udvarra, hagyja, hogy betemesse a hó, és ha be is jön a lakásba, 10 perc múlva már kéredszkedik kifele. Igazából nem is melegedni jön be, hanem hogy ne legyen egyedül.
A másik, hogy különbséget kell tenni a között, hogy egy kutya kibírja a hideget (ha nincs más választása) vagy hogy kifejezetten konfortosan érzi magát a hidegben. Én azt mondom, hogy amikor valaki mérlegeli, hogy milyen kutyát szeretne, akkor ez is egy szempont, és ha nem tudja, vagy elvből nem akarja biztosítani számára télen a meleget, akkor ne válasszon fázós kutyát!

Nekem yorkim van, aki bírja a hideget. Lehet, hogy simán átvészelné a telet kint, de nyilván fázna.
Te szeretsz fázni? Nem. Ő sem.
Te szereted a kutyád? Ha igen, akkor beengeded.
Az egyik barátnőm a golden retrieverét tavaly télen megpróbálta becsalni a lakásba, de nem akart bent lenni, élvezte a havat, és nem fázott.
Egy kutyán látni, ha fázik. Szerintem akkor szívesen vackol be a lakásba.
Innentől mindenki maga dönti el, hogy mit tesz. De én fájó szívvel nézem azokat a kutyákat, akik hóban, sárban, fagyban kint vannak.
Egyébként semmi értelme a több száz évvel ezelőtt élt farkasokhoz hasonlítani a mai háziasított kutyákat.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!