Miért ítélik el egyből, ha valaki egy új fajtát akar kitenyészteni? Többi fajta is keverékként kezdte
Most hagyjuk, hogy pontosan milyen fajtáról lenne szó, de azt látom, hogy amint valaki szeretne egy új fajtát "létrehozni", azt egyből kb megkövezik (és most nem valami beteges, deformált fajtára gondolok mint pl a pocket bully...)
Rengeteg olyan fajta van, aminek nincsen létjogosultsága, mert mondhatni állatkínzás a tenyésztésük (pl bulldogok), de sima "keverék" kutya tovább tenyésztésén, vagy különböző fajták keresztezésén teljesen kiakadnak az emberek, mert jaj hogy az keverék. És? A magyar terelőkutyák pont ismerten keverékek, mégis milyen jó kutyák lettek, csak nyilván idő homogén fajtává alakítani, de attól még igazából tudottan keverékek (mudi = puli + spiccek, pumi = puli + terrierek)
Azt teljes mértékben megértem, ha valami egészségügyileg problémás fajta kitenyésztését elítélik. Ezeknek a varangyszerű pocket bullyknak a "tenyésztését" tényleg be kéne tiltani...
Hát elnézést, azt hittem valamiért, hogy alapnak tekintjük, hogy azt nevezhetjük csak fajtának, ahol már sikerült létrehozni egy homogén állományt, ahol az utódok is homogének lesznek...
Kicsit erősnek tartom, hogy f1, f2-es hibridekre xy fajtájúként hivatkozunk.
Kérdező: Tehát találtál fajtákat, amik jók lehetnek neked. Mi a probléma? Amúgy a show tenyésztésnek "hála" egyre több jack és parson alkalmas a szobanövény szerepre (csak takarítsa valaki utánuk azt a rengeteg szőrt), nem feltétlen kell a terriereket kihúzni a listáról. Off, de pont jack russellem volt és tényleg elviselhetetlen volt az a szőrtenger ami abból az apró kutyából kijött. Ha leszállt volna egy jótündér én bármikor átváltoztattam volna a külsejét egy bichonéra vagy uszkáréra, beszereztem volna egy pár 10 k-s gépet és 1-2 havonta letoltam volna pár mm-re - ha spur vagy a kozmira vagy nincs kézügyességed-
Utolsó, egyedül a törpe pinscher jöhetett szóba, mert a kis olasz agár nagyon érzékeny fajta (tapasztalatok szerint a szobatisztasága nagyon problémás), illetve számomra túl törékeny is. A tacskónál a tacskóbénulás esélyét valaki vagy bevállalja, vagy nem, én nem szeretnék azon aggódni, hogy mikor tesz rosszat a gerincének. Ugye nem ugrálhatnak fel-le sehonnan, nem lépcsőzhetnek, ami egy emeletes családi házban folytonos cipelést jelent és le kéne zárni a lépcsőket. Persze lehetne hagyni, hogy csinálja, aztán vagy lebénul, vagy nem, de azért náluk a testfelépítésük miatt erre elég jó esély van. Szóval maradt a törpe pinscher. Lett is törpe pinscherünk, már nem él, ő mentett volt (véletlen műve, testvérem pont egy törpe pinschert mentett és végül hozzánk került)
Nekem egyébként menhelyi kutyáim vannak jelenleg, de a fajtatisztákat is ugyanúgy szeretem. Csak szemléltettem, hogy 2 ilyen egyszerű feltétellel, ami csak a megjelenésükre vonatkozik, a kb 400 fajtából milyen kevés jöhet szóba.
Terrierek szerintem nem valók mindenkinek, de valóban kérdés éppen milyen kutyát fogsz ki. A "szobanövény" terrier régen rossz, biztosan előfordul, de azért alapvetően ennek nem így kéne lennie :D
Kérdező, nézz körül pár menhelyen, hogy összesen hány kutya van bent, ebből mennyi a tk-es. És máris látod annak az arányát, hogy ezért a helyzetért milyen mértékig felelősek a tenyésztők és milyen mértékig a szaporítók.
Küllem nj-t nem kevernek sehol sem malival, mert az utódok használhatatlanok lennének. Ahogy küllem belgát, küllem malit (mert van ilyen) sem lehet használni semmire. Ettől létjogosultsága lehet ezen vonalaknak, mert nem akar mindenki dolgozni a kutyájával.
Az nem új fajta kialakítása, hogy valaki összerak két különböző fajtát. Az szaporítás. Keress utána, hogy mi a feltétele egy új fajta kialakításának, ez ugyanis feketén-fehéren le van írva. Jelenleg talán a labradoodle fog egyszer oda eljutni, hogy akár elfogadják majd.
Ha nem akar valaki dolgozni a kutyával, akkor ne munkakutyát válasszon! Nem az a megoldás, hogy tönkrevágunk egy fajtát, mert sokan ezt a fajtát akarják, de nem hajlandóak az igényeit kielégíteni. Akkor keressen más fajtát, vagy fogadjon örökbe menhelyről. Ezzel a tenyésztők ugyanúgy benne vannak, mint a noname szaporítók. Ez olyan mintha én agarat akarnék tartani, de nem vagyok hajlandó futtatni. Nem az megoldás, hogy akkor "építsük le" a fajtát szobanövénnyé, mert jaj hát erre van igény.
A show vonalas, guggolva járó németjuhász, a fulladozva létező bulldog "tenyésztőket" jobban megvetem, mint némelyik szaporítót... mégis milyen állatszerető ember képes eleget tenni egy olyan standardnek, ami a kutyának egészségügyi problémákat okoz? Tudtommal a fajta jobbá tétele a cél...
Lehet nem ők tehetnek a menhelyek telítettségéről, de amit némelyik "tenyésztő" művel, az undorító és nem különb egy szaporítónál. Nekem is egyik kutyám irtó jó természetű, ráadásul fajta jellegű, de genetikailag rossz mindkét térde. Akármennyire is szeretem, sosem hagynám szaporodni, mert ez öröklődik. Ezért van kedvencként, ivartalanítva tartva. Ha a bulldogom minden egyes levegő vételnél szörcsögne, eszem ágába nem jutna tovább tenyészteni, csak mert cuki, akármilyen több száz ezres, pedigrés kutyáról van szó...
Melyik a rosszabb? A beteges törzskönyves kutyákat gyártó tenyésztő, vagy a papír nélküli, de egészséges keverékeket gyártó szaporító? Lehet van papírja annak a kutyának, de egészséges attól még nem lesz.
Rengeteg kérdést felvet maga a standard is. Milyen állatbarát írja ezeket, akinek rendben van, hogy egy kutyának konkrétan "palacsinta képe" van és alig kap levegőt? Hogy egy hajdani munkakutya munkára alkalmatlan és úgy lejt a háta, mint egy hiénának?
Rengeteg fajtát tudnék még ideírni pl shar-pei, akiknek sokszor ránc felvarrást kell csinálni a szemüknél. Vagy ezek az új típusú tacskók, akiknek már annyira rövid a lábuk, hogy a mellkasuk a földet súrolja.
Igen, előfordul hogy esetleg beteg kölyök születik. Nincs ezzel gond, legyen későbbiekben ivartalanítva és házikedvencként élhet szuper életet. A nyomott fejű fajtákat sem írtanám ki, csupán ivartalanításra kötelezném az összes már meglévő példányt, ez alól egyedül a nagyon idős vagy valami betegség miatt orvosilag igazoltan nem altatható példányok képeznének kivételt. Vagy másik opció hogy a tenyésztők ráfekszenek nagyon az egészséges kutyák tenyésztésére, akár más fajták bekeverésével. Persze akkor nem lesz már tiszta bulldog/mopsz/boston terrier, de legalább életképes kutyák születnének és idővel akár új fajtaként is elismerhetik. Kérdés, hogy melyik a fontosabb: az egészség vagy a papír?
"Melyik a rosszabb? A beteges törzskönyves kutyákat gyártó tenyésztő, vagy a papír nélküli, de egészséges keverékeket gyártó szaporító?"
Ilyen nincs. A szaporító nem figyel az egészségre, sohasem. Rengeteg a full mix dp-s, patellás, egyéb beteg kutya. A fajtajellegű keverékek közt meg csak elvétve találni egészségeset. Itt látszik, hogy mennyire nem értesz te ehhez a témához.
Te nem láttál még törzskönyves selejt kutyát?
Selejt fedezőkant, csak azért mert szép, és utódait jó áron el lehet adni?
Selejt szukát, amelyik lehet hogy szép, vagy jól dolgozik csak epilepsziás mondjuk a nagyanyja? Vagy emésztési, hormonális gondjai vannak?
De van tőle alom, mert tele van vegyjellel, aktuális trendeknek megfelel, és rommá nyerte magát a kiskunfütykösi cacibon?
Nem találkoztál még, másokat habzó szájjal szaporítózó, csak önmagát tenyésztőnek nevező egyént, aki kettő fröcsögés és önfényezés közepette egy allélgyakoriságot nem tud kiszámolni? Biológiához fingja nincs?
Standardet szembeköpő szemle engedélykiadást, csak mert sógor-koma-jóbaráté a kutya?
Hamis törzskönyvet? Vagy Egyszerre több almot lehozó kennelnév-babérkoszsorús "mestertenyésztő" ide-oda pakolgatja a szukák alatt a kölyköket?
60 ezerszer, érdekek mentén módosított standardet?
Sem az FCI, sem a MEOESz nem a kutyák, gazdák érdekeit nézi, hanem a pénz és a haverok érdekeit...
Ha nincs regisztrált kennelnevem és nem adok tk-t a kutyákhoz, akkor én is szaporító lennék. Ettől még figyelhetek a kutyák egészségére, le is szűrethetem őket...
De amúgy a törzskönyves népszerű fajtájú kutyák között nincs patella ficamos, meg diszpláziás? Dehogynem. Nincsen 100%-os kiszűrési lehetőség, 2 mentes kutyának is lehet patellás/diszpláziás kölyke, de amikor a láthatóan problémás kutyákat tenyésztik tovább, mert ez a külsőre kívánatos, ott bajok vannak.
Persze könnyebb fekete fehérben gondolkodni, hogy a tenyésztők csak jók, a szaporítók csak rosszak. Van a kutyagyáras szaporító, akinek a kutyái ketrecekben élnek. Innen szoktak az állatvédők menteni. Vannak a normális tenyésztők, akiknek tényleg a fajta jobbá tétele a célja és vannak tenyésztők, akiknek a kiállítási díjak többet érnek, mint a kutyák egészsége. Vannak olyan szaporítók, akik munkakutyákat szaporítanak, mert ugye egy mali - nj mixnek nem lesz törzskönyve... hiába szűrtek vagy akár törzskönyvesek a szülők
Számomra a normális szaporító egy szinten van a normális tenyésztővel és a csak a díjakra utazó tenyésztő egy szinten van a kutyagyáras ketreces szapival, mert ő is megnyomorítja szegény kutyákat, csak ő a standardre hivatkozva.
Mondjuk az is érdekes kinek mit jelent a tenyésztő. Itt általános felfogás hogy ad törzskönyvet? Akkor tenyésztő. Nincs törzskönyv? Akkor szaporító.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!