Erdőben szájkosárban+maga után húzott pórázon el lehet engedni a kutyát?
A jogszabályban az van hogy pórázon kell legyen, az nincs benne hogy a póráz végét fogni is kell nem? Ezt a hosszú pórázas megoldást rengeteg kutya kiképzős videóban mutatják, ha bármi van csak rálépsz a végére.
Illetve a környezetében se tud kárt tenni, az se áll fenn hogy vadat elkapjon mert nem tudná megharapni vagy megölni. A vadász is eleve csak akkor lőhet rá ha póráz nélkül van.
Mi van akkor, ha valamiért elfut?
Beleakad valamibe vagy felakasztja magát, meg se találod.
Amúgy nem, nem lehet elengedni úgy sem.
Lelövik, ráadásul jogosan.
"Az nincs benne, hogy a póráz végét fogni is kell nem?"
Valóban nincs benne, mert az magától értetődik minden normális ember számára. Ha nem normálisan, viselkedsz, ne csodálkozz, ha esetleg a környezeted sem normálisan viselkedik veled!
A jogszabalyi resze: "Belteruleten, kozteruleten (kiveve a kijelolt futtatok) ebet csak porazon lehet vezetni". Kulteruleten nem eloirt a porazhasznalat, kivetel a vadaszteruletek es termeszetvedelmi teruletek.
Na a gyakorlat: van ilyen kikepzo porazunk, 5 meteres, de mar 2-t szetdaraltunk rovid idon belul, ahogy szaglaszik, kerulgeti a bokrokat, beleakad a poraz es 5 percenkent nekem kell igazgatnom, ha olyan a terep, szoval annyira nem elheto megoldas, max ha full egyenesen az uton halad a kutya.
Nézz videót szájkosaras rendőrkutyákról, milyen durvát tud vele ütni. 😀 de amúgy az őz pl annyira híresen stresszelős állat, hogy ha valami tartósan űzi vagy támadja, bele tud halni. ( Exem vadász haverja mesélte.)
De sztem inkább az a durva, ha erős a kutyád vadászösztöne, se lát, se hall csak megy a vad után és jó esetben csak elvész (aztán ki tudja megtalálja-e valaki), rossz esetben kirohan az országútra és elütik. Szerintem egyik sem egy jó verzió…
A vadra nem csak azzal veszélyes egy kutya, hogy megharapja, hanem hogy "megugrasztja", menekülésre készteti, megzavarja.
Szóval ugyanúgy illegális, amit kitaláltál, főleg, hogy a "pórázon tartás" nem egyenlő azzal, hogy "a kutya nyakába akasztott pórázzal".
És simán ki fogja lőni így egy vadász a kutyádat, ha meglátja rohanni.
Ha már a vadállomány és a természet nem érdekel, legalább a kutyád épsége érdekeljen annyira, hogy ezt nem játszod be.
Egyébként vannak a világon kutyafuttatók, ha valakit zavar az, hogy az erdőben nem engedheti el a kutyáját, akkor ne erdőbe vigye, hanem futtatóba.
A vad belehalhat a stresszbe, aha. Akkor miért nem tiltják be a szilveszteri tűzijátékozást? Esetleg bármi mást, ami hangzavart okoz?
Akkor utakat sem kellene építeni, mivel áthalad az erdőn és elüti a vadakat.
Viccen kívül, nekem megfelelne amiket felsoroltam, na de:
- Én el szoktam engedni a kutyámat külterületen és nem, nem lőtte le vadász
- Kergetett már meg nyuszit és őzet is, akik otthonosan mozogva 10-20 másodperc alatt lerázták a kutyámat…
Szóval ha egy eb levadássza bármelyik vadat, annak valamilyen defektje van… Egyébként kétlem, hogy a kutyák többsége tényleg komolyabb kárt okozna bennük, mert (enyémből kiindulva) nem egyszer elkezdte riszálni a valagát a sötétben, és csak vakuval láttam meg, hogy ott bizony egy sün vagy egy sérült madár lapul.
Úgyhogy ez az egész “tilos a kutyát a szabadba vinni” mozgalom valami kutya utáló agyszüleménye. A kutya igenis igényli a futkározást, viszont a gazda feladata hogy BEHÍVHATÓ és más állatokkal szelíd legyen.
"Illetve a környezetében se tud kárt tenni, az se áll fenn hogy vadat elkapjon mert nem tudná megharapni vagy megölni. "
Nem csak akkor okoz kárt, ha harapni képes. Az is elég, ha kifulladásig hajszol egy borjas szarvast...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!