Megbántam a kutyám, hogy ajándékozhatnám el?
Sziasztok.
Úgy nőttem fel, hogy volt kutyánk, ő már meghalt, szörnyen sokat foglalkoztam vele.
Azóta már a férjemmel élek, úgy éreztem nagyok, hogy szeretném, hogy legyen kutyánk. A párom bele ment, de csak a kinti tartásba.
Golden retrievert vettünk.
Most 7 hónapos, időközben nem olyan régen nekem babám született.
Terhességem alatt napi 2x kivittem sétálni fél-1 órára. Azonban amióta van a baba egyszerűen nem tudom kivinni, mert hiába próbáltam a babakocsistól húz és nem bírja azt a lassú tempót, amit mennék.
Borzasztóan rosszul érzem magam, ahogy làtom a terasz ajtóról, hogy csak szenved, unatkozik, lógatja az orrát.
Számomra ez borzasztó. A nap 24 órájában, ha sétálnánk talán jó lenne.
Nagyon megbántam a kutyust, borzasztóan felelőtlennek és rossz embernek tartom magamat, mert nem tudok rá kellő időt fordítani és sokkal jobbat érdemelne.
Napi öt órát kutyázni család, munkahely, gyerek mellett?
Na ne vicceljünk. Akkor ki főz, takarít? Ki foglalkozik a gyerekkel.
Nincs ennyi idő egy napban.
Ne vicceljetek mar, hogy azert nincs rossz helyen mert nem ehezik es nincs verve. Azert ezek alap dolgok. Az alapabnál is alapabb.
Egy 7 honapos kolyok retriver kb annyi figyelmet es torodest igenyel mint egy kisbaba. Vagy tobbet. Ha most nem foglalkozik vele , nem tanitja es szocializalja rendesen, akkor lesz egy idegesito ugrabugralo, szofogadatlan kutyaja, aki unalmaban mar méteres godroket asott az udvarba.
Nemfogja tanitani magát, es értelmesen se elfoglalni magát, csak mert van udvar es van mit enni , meg nem verik.
O mar gyerek elott se foglalkozott vele annyit amennyit egy ilyen fajtaval kene. Kapasbol oket nem tartjuk kint 🙄
Még nagyon kölyök, ugyhogy ha most talal jo gazdit neki még lehet boldog élete. 2 ev mulva mar nehezebb lesz kinevelni belole ezt a sok mindent amit a kerdezo elrontott.
Es 100% , hogyha nem most akkor majd 2-3 ev mulva ad tul rajta mikor rajon, hogy nem fog a cuki gyereke a cuki kutyaval hemperegni. Mert a kutya nem cuki , hisz nagyivben tojtak az igenyeire es csak nott mint egy dudva.
Ha te egész nap otthon van, a párod meg nem, akkor mégis miért nem engeded be a kutyát? Miért hajítottad ki, hogy bentről nézd, ahogy szétunja magát? Egy golden nem kerti dísz! Családi kutya, ha ez neked mond valamit! Szüksége van a társaságra, és nem csak addig, amíg ételt dobsz elé!
És legyen is csak bűntudatot, ha már felelősség tudat nincs benned.
Nem olvasom végig a válaszokat, de én a következőket gondolnám át: 1) goldi csak kinti kutyának már önmagában nem volt okos döntés, az egyik legembercentrikusabb fajta + nagyon intelligens, unatkozni fog, és kitalál magának elfoglaltságokat 2) családi kutyát csak úgy lehet értelmesen tartani, hogy az egész család akarja azt és foglalkozik vele 3) kölyökkutyát úgy bevállalni, hogy tudtad még kölyök lesz bőven mire megzsülsz, nagy bátorságra vall, nálad tapasztaltabb kutyások teljes családi támogatással sem biztos, hogy bevállalnák 4) kölyök még, rengeteget kellett volna/kellene vele foglalkozni, nagyon el lehet cseszni ha nem jó a korai szocializáció - húzást pl. minél gyorsabban rendbe kéne tenni 5) nem lesz több időd később sem, sőt - a gyerek egyre nő, egyre többet kell vele foglalkozni, egyre több helyre mozdultok ki kettesben vagy hármasban, a kutya nélkül nyilván, hiszen nincs szocializálva, a kevésbé marad meg a babakocsiban, képzeld el a kutyasétáltatást totyogóval és a húzó, neveletlen kutyával stb.
Gondolom nem tenyésztőtől van, mert akkor első körben vele egyeztetnétek ezeket a gondokat, illetve felelős tenyésztő nem is adott volna el nektek goldit csak kinti kutyának és ilyen körülmények közé.
Nem gondoltátok át, nem beszéltétek meg, nem vagytok felkészültek, de legalább belátod ezt. Ne bűntudatod legyen, hanem keress neki gazdát minél gyorsabban. Azért nem ajánlok FB csoportokat mert így karácsony előtt jó eséllyel cseberből-vederbe kerülne a kutyus. Fajtamentést vagy egy _jó_ alapítványt vagy menhelyet kérjetek meg, hogy segítsenek nektek gazdát keresni. Nem kell, hogy befogadják, maradhat nálatok, amíg keresik a gazdit, de ők sokkal több embert elérnek, lehet vannak olyan gazdijelöltek, akiknek pont jó lenne stb. Fiatal még, ha nem is TK-s, de goldi fajtajellegű, könnyen lesz neki új gazda.
Nyilván a kutyának milliószor jobb helye lenne egy normális gazdánál.
Viszont aki lepasszolja a kutyát, mert az magától nem lesz jól nevelt, meg hát a bevett kifogás: jön a gyerek, annak rohadtul ne legyen az életben soha többé állata! Az ilyennek a világon semmi felelősség tudata sincs és semmi gerince nincs! Őszintén szólva szégyen, hogy ilyen emberek gyereket is vállalhatnak. Mit fog tőled tanulni az a szerencsétlen...
1)
Akkor lenne bolfog ha bennt elne veletek a hszbsn.
2) a babad kotozd a hatadra nagy gyerekhordovsl (regen is ugy hordtak) es ugy tudsz a kutyaval menni.
Vagy hagyd otthon. A ferjed vigyazzon a gyerekre amig kutyazol.
Kisbabat melle csak normalis ferj eseten vallalunk. A te ferjecsked eleve gazul
Viszonyul hozzad. Amelyik ferfi a kutyat nem akarja ellatni,az a gyerekkel se fog foglslkozni. Emlekezz majd a szavaimra…
Tehat a ferjed rugd ki. Koltozzon el. A kutyat koltoztesd be a hszba es o meg a babavsl is fog foglalkozni betskarni jatszsni egesz nap.
Otthonrol dolgozzal vmit inkabb. A ferjed egy mergezo kartekony fereg.
N
Köszönöm a válaszokat. Egyébként a gyermekkori kutyánk egy keverék volt. Ő ugyanilyen szinten igényelte a társaságot és akart volna akár bejönni a házba, mint a golden retriever, egyszerűen semmilyen különbséget nem látok fajta-keverék között.
Persze elhiszem, hogy van olyan kutya, aki semmi pénzért nem jönne be és nem is igényel akkora odafigyelést.
Nehéz meghatározni hány óra foglalkozást kellene nyújtani a kutyának, hogy az megfelelő legyen, mivel mindenki másképp csinálja.
Én mikor dolgoztam még mindennap fél 6-ra értem haza és 9-kor indultam, igazából akkor is csak napi 2, ami belefér és hogy kertben vagy házban van az már egyedül a kutyának napközben szerintem teljesen mindegy. Kint a kertben éri inger, mert a szomszédok mindig simizik és sokat nézelődik, de ha dolgozik az ember, bent szerintem nagyon rossz lett volna a kutyának.
De erről aztán senkit nem szeretnék meggyőzni.
Nyilván ha nem vagy otthon - és van megfelelő kennelje -, akkor mindegy, hogy kint vagy bent. De ha otthon vagy, akkor nem mindegy. Kizárva a családból a kutya szenved. Foglalkozás nélkül szenved. Nevelés nélkül mindketten szenvedni fogtok. Pedig a goldinál nehéz könnyebben tanítható kutyát találni...
Keresd meg őket. Segítenek új gazdát találni. Ne kínozd tovább.
"Kint a kertben éri inger, mert a szomszédok mindig simizik és sokat nézelődik"
Aztán valaki meg megmérgezi... Ez amúgy sem fárasztás, hamar megunja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!