Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Manapság aki kutyát vásárol...

Manapság aki kutyát vásárol az rossz ember?

Figyelt kérdés

Sajnos az interneten egyre több helyen látom azt, hogyha valaki megvásárol egy kutyát ( tenyésztőtől) jön a sok negatív komment, hogy miért nem fogadott inkább örökbe?

Nem tudom, hogy milyen világot élünk, hogy az emberek már el sem dönthetik, hogy milyen kutyát szeretnének tartani?

Imádom a menhelyi kutyákat, szoktam adományozni nekik, ha van lehetőség kutyasétáltatós programokon is részt veszek.

Viszont én például kisgyerek korom óta szeretnék venni egy bizonyos fajtájú kutyát, mert számomra lenyűgözőek.

Ez miért olyan probléma manapság a társadalomnak?

Szaporítókat támogatni és tenyésztőtől vásárolni szerintem ég és föld. Manapság már miért baj az is ha valaki igényes helyről vesz kutyát?

2023. okt. 12. 10:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
25%
10.Ebben az esetben visszavihetted nekik. Sőt nekik vagy köteles visszavinni ha nem kell mégsem a kutya és ők vissza is veszik!
2023. okt. 12. 13:19
 12/20 anonim ***** válasza:
85%

Szerinted van szíve ilyenkor az embernek visszavinni? Normál esetben szerintem nincs, max akkor vinném vissza, ha veszélyt jelentene a többi kutyámra, de erről szó sincs.

Szerencsére én tapasztalt kutyás vagyok, de azért nagyon nem ilyennek mondták, szóval azt kijelenteni, hogy a menhely jól ismeri a kutyáit, azért erős. Teljesen másképp tudnak viselkedni a gazdánál, mint a menhelyen egy kennelben.

2023. okt. 12. 13:27
 13/20 anonim válasza:
40%
#13 Menhelyen dolgozó ismerős mesélte, van, hogy vissza akarnak vinni kutyát, nem csak akkor, ha kezelhetetlen és agresszív. De ezeknek az embereknek szerintem nem is való kutya. Például voltak, akik 1-2 héten belül vissza akarták vinni a kutyát, mert nem lett ennyi idő alatt szobatiszta. (Azt nem tudom, ilyenkor mi történik, visszaveszik a kutyát vagy nem)
2023. okt. 12. 17:42
 14/20 anonim ***** válasza:
70%
15, általában visszaveszik, már csak azért is, hogy ne kerüljön az utcára. Az más kérdés, hogy egy Face-poszttal azonnal fel is hergelik a követőiket, akik habzó ujjakkal gépelik be az átkaikat és közlik, hogy az emberiségnél nagyobb szörnyeteg nincs a világon. Kivéve persze őket, és a menhelyeseket, akik földre szállt angyalok.
2023. okt. 12. 18:45
 15/20 anonim ***** válasza:
78%

"Ebben az esetben visszavihetted nekik. Sőt nekik vagy köteles visszavinni ha nem kell mégsem a kutya és ők vissza is veszik!"

Aztán jön az ekézés, hogy a gonosz gazdi nem fektetett a kutyába energiát, láttál már ilyen kommentszekciót? Nagyon kevés az olyan egyesület, akik tényleg korrektek, és nem hagynak teret a hibáztatásnak, ha egy védencük visszakerül. Én szerencsére ilyen egyesülettől fogadtam örökbe, nem vittem vissza a kutyámat, de volt eset, amikor visszakerült, és nagyon korrekten álltak hozzá, ők sem estek neki a gazdinak, a kommentelőket sem hagyták, leírták részletesen, mi is volt a probléma, ami nem volt előre látható, sok népszerűbb menhely példát vehetne róluk mellesleg.

2023. okt. 12. 21:29
 16/20 anonim ***** válasza:
78%

"Menhelyen dolgozó ismerős mesélte, van, hogy vissza akarnak vinni kutyát, nem csak akkor, ha kezelhetetlen és agresszív. De ezeknek az embereknek szerintem nem is való kutya."

Azért én sok esetben azon is elgondolkodnék, hogy az egyesület hol hibázott az örökbe adásnál, mit néztek be. Elvileg ők jót akarnak a védenceiknek, nem érdekük, hogy a kutya rossz helyre kerüljön vagy gyorsan visszakerüljön. Mellesleg a próbaidőt némelyik egyesület alkalmazza, én meg kértem, ahonnan örökbe fogadtam, mert első kutyám, más háziállatok mellé került, fontos volt, hogy lássam, be tud-e illeszkedni, nem lesznek-e olyan gondok, amik miatt nem működne, a meglévő állatok az elsők, nem az új jövevény, velük össze tud-e csiszolódni... De például úgy 4,5-5 éve kutyasétáltatás közben megálltam beszélgetni egy anyukával és az általános iskolás gyerekével, akik akkor épp kutya örökbe fogadásán gondolkodtak. Menni akartak sétáltatni az egyik közeli, országosan ismert, népszerű menhelyre, és azért nem mentek végül, mert véletlenszerűen bármelyik kutyát odaadták volna nekik, nem nézték volna, hogy milyen kutyával tudnának bánni. Akkor vajon az ilyen menhely hogyan figyeli, hogy egy kutyát olyan gazdi fogadjon örökbe, aki tud is bánni vele, vagy hogy való-e egyáltalán kutya az adott gazdijelöltnek vagy inkább le kellene beszélni az ötletről?

2023. okt. 12. 21:40
 17/20 anonim ***** válasza:
81%

Nekem is menhelyi kutyáim vannak és abszolút örökbefogadás párti vagyok, de ha valaki tenyésztőtől szeretne kutyát venni egyáltalán nem ítélem el érte.

Tény és való, a tenyésztőket is jól meg kell válogatni, mert ott is vannak, akik csak a pénzre mennek, de szerintem egy tudatos kutyabarátnak csak ez a két opció az elfogadható.

A szaporítótól való vásárlás az, ami semmilyen körülmények között nem fér bele az én erkölcsi értékrendembe.

2023. okt. 13. 09:09
 18/20 anonim ***** válasza:
51%

"Teljesen másképp tudnak viselkedni a gazdánál, mint a menhelyen egy kennelben."

Ehhez hadd fűzzem hozzá az én sztorimat. Mentett kutyám van. Nem volt kennelben, de nem sokáig volt gazdikereső. Kb. úgy zajlott a sztori, hogy valahol falun sok időt töltött az utcán, bolt közelébe mászkált gondolom kaját kunyizni meg kukázni, aztán beszökött valakinek az udvarára vemhesen, és ott lefialt, ő kitette, hogy keresik az eredeti gazdit, aztán vette fel a kapcsolatot az egyesülettel, akiknek a védence lett, ivartalanították, megkapott mindent, majd gazdikereső lett. 3 hónap telt el azóta, hogy lefialt az idinél és hozzám került. Nekem ő első kutyám, írtam egy részletesebb bemutatkozást, ki vagyok, hol élek, milyen a napirendem, milyen a szabadidőm, első kutya lenne, mi a tervem a kutyával, ő alkalmas lehetne-e a céljaimra... Találkoztam velük, megvolt az összhang, bár láttam rajta félelmi jeleket, de úgy adták örökbe, hogy ő alkalmas lehet első kutyának, nem olyan, akitől egy életre elmegy a kedvem a kutyázástól. Bekerült egy tök más közegbe, mint ahogy addig élt, faluról városba, hozzám kötődött, ez tiszta sor, egyszer lejött róla a hám, amivel kaptam, eltört a csat séta közben, én pont a kutyakakit szedtem össze, ő pedig szépen megállt mögöttem minden nélkül, és várt, nem lépett meg. Bennem valamiért megbízott, soha nem akart megszökni, bár az idi mondta, hogy szökős. Aztán szépen jöttek az ingerek, és jöttek elő a problémák is, amik arra utalnak, milyen rossz élményei lehettek korábban. A szökőssége meg inkább az, hogy ha egy számára erős ingerre rápörög (például jön egy gördeszkás, vagy lát egy patkányt), akkor se nem lát se nem hall, de alapvetően nem szökik, a póráz viszont kötelező nála szabad téren, még kiránduláson, mezőn is.

Na most alapvetően amilyennek én a kutyás közösséget megismertem, sok többedik kutyásra sem bíznám rá az egyesület által első kutyának ajánlott kutyámat, és ez nem az ő hibájuk, mert amik kiderültek róla, ahhoz nem volt ott inger, ami előhozta volna nála az aggályokat. Mégsem vittem vissza, mert én meg úgy gondolom, hogy nem attól függ, hogy ki tud megfelelően bánni egy adott kutyával, hogy volt-e már kutyája vagy nem, hanem hogy alapvetően a gazdi milyen jellem, mit hajlandó tenni, meddig megy el, én pedig hajlandó voltam beletenni a kutyámba azt a munkát, voltam elég határozott és következetes, és mellette engedékeny is, és odafigyelek kellőképpen, mire mit reagál, és ahhoz igazodok, hogy most van egy erősebb ingereknél is jól kontrollálható, kiegyensúlyozott kutyám, akin mindenki csodálkozik, hogy őt valószínűsíthetően kidobták annak idején, és egykor kóbor kutya volt. De sok olyan gazdi van, aki nem így áll hozzá, és van, akinél ez nem is baj, mert a kutyája eleve olyan, hogy nem is kell így hozzáállni, de sok olyan is van, aki túlvállalja magát, nem nézi, hogy milyen kutya passzolna hozzá, tetszik neki valamilyen, de nem tud vele megfelelően bánni. Ez egyébként teljesen független attól, hogy menhelyi vagy tenyésztőtől vásárolt a kutya.

Nagyon fontos lenne az a hozzáállás, hogy mielőtt valaki kutyát vesz magához, átgondolja, hogy ő milyen ember, milyen az életmódja, mit tud tolerálni, mit tud kezelni, mihez van fizikai ereje, mennyire aktív, mit szeretne a kutyával, és már így keresne olyan kutyát, akivel jól tudna működni. És akkor talán kevesebb lenne a "nembántka" meg a "kerti dísz", de ehhez a fejekben kellene rendet tenni.

2023. okt. 13. 09:47
 19/20 anonim ***** válasza:
81%
A menhelyek nem a tenyésztők ellen vannak, hanem a szaporítók, a felelőtlen gazdák, és a kóbor állatok (mint jelenség) ellen. Azzal, hogy egy felelősségteljes tenyésztőtől veszel egy kutyát, csak jót teszel, mert azt támogatod a pénzeddel, hogy minél több egészséges és szűrt kutya szülessen, normális körülmények között, és kerüljön végül szerető, biztonságos otthonba, ahol felelősségteljes emberek fogják felnevelni. A menhelyi dolgozók lennének a legboldogabbak, ha minden állatnak ez a forgatókönyv jutna. Ha szaporítótól fogadnál örökbe, akik szembemennek mindennel, amit fent leírtam a tenyésztőkről, na azzal komolyan ártanál.
2023. okt. 13. 10:10
 20/20 anonim ***** válasza:
69%

*szaporítótól vásárolnál, nem fogadnál örökbe, bocs. Leszokok az alváshiányosan gyakorizásról mostmár

#19 voltam

2023. okt. 13. 10:12
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!