Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Elhoznátok így egy kutyust?

Elhoznátok így egy kutyust?

Figyelt kérdés
A baráti társaságban az egyik házaspár ismerőseinél vannak törpe uszkár kölykök. Elvileg anyuka törpe, apuka közép uszkár, ők is ott élnek a családdal, tehát meg lehet őket nézni. Be vannak oltva, féregtelenítve, chip stb, gyerekek között nevelkednek, minőségi tápon, de egyik szülő sem törzskönyves, így nyilván nincsenek szűrve betegségekre, mint pl patella, PRA stb. Társaságban mi vagyunk az egyedüliek, akik most épp kutyát szeretnének venni és felajánlották nekünk, hogy nem szeretnénk-e. Csak az oltások ill. chip árát kérnék el. Rettentő cukik a kutyusuk, kiegyensúlyozottnak tűnnek (láttuk már őket élőben is), de bennem van a félsz, hogy mi van ha betegesek lesznek, hisz a szülők szűrése híján nem tudhatjuk van-e valami bajuk, ami most még nem látszik. Barátaink egyből azzal kezdtek "mentegetőzni", hogy ő is meg ő is meg ő is ismer tenyésztőtől vett, szűrt kutyát, akiknek mindenféle bajuk van meg olyat is, aki nem tenyésztőtől van és bezzeg azoknak semmi bajuk. Hát azért ez nem egy nagy érv szerintem. Ti mit tennétek?

2023. okt. 4. 00:28
1 2
 11/15 Hovarju ***** válasza:
13%
elhoznám
2023. okt. 4. 09:32
 12/15 anonim ***** válasza:
89%
Én már csak elvből sem hoznám el. Amúgy attól, hogy egy kutyának nincs tk-e, ugyanúgy megcsinálják neki a szűréseket, ha elviszed a dokihoz/beküldöd a megfelelő mintákat a megfelelő helyre. Az uszkár amúgy azért drága, mert megveszik annyiért is és szerintem ezzel nincs is feltétlen baj.
2023. okt. 4. 09:38
 13/15 anonim ***** válasza:
92%
Nem hoznàm el. Nem kedvelem a házi szaporítókat…
2023. okt. 4. 19:45
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

A szűrések kb a következő anyagi terhet jelentik:

- dns teszt az örökletes genetikai vetegségekre: 2X50 ezer=100 ezer

- patella: 2X6 ezer kb = 10-12 ezer

- csípő/könyök(váll is akàr) megéri egy altatással megcsináltatni az összes felvételt: altatás+felvételek (az egyetemen: 2X40 ezer kb= 80 ezer

Az elbírálás a kisállatortopédián 6 ezer/db. Ha csipo es konyok is be van kuldve a tenyeszparnak, akkor: 2x2x6 ezer= 24 ezer

Tehat ott tartunk, hogy csak a szűrések kerülnének (és kerülnek is azoknak akik nem mocskos zugszaporitok :) ) nagyjabol 230 ezer forintba.

2023. okt. 4. 19:56
 15/15 anonim ***** válasza:
67%

Az egészség nem garantált a szűrésekkel sem. Mostanában nagyon sok keverékrők is hallottam akik betegesek.

Én azt javaslom inkább a szülőknek a jó idegrendszer az ami fontosabb illetve ha tényleg uszkárt akarsz akkor az tényleg uszkár-e, mert ezek a szaporított uszkárok sokszor küllemben sem igazi uszkárok nemhogy még jellemben.

2023. okt. 8. 16:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!