Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lakásban tartott kutyának mit...

Lakásban tartott kutyának mit engedtek és mit nem?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Nagyon valószínű, hogy a kutyusunkkal panelba fogunk költözni, meg a gyerekeinkkel.

Ennek oka a munkánk sajnos..

Így hétköznap panel a városban, hétvégén családi ház a falun.

A mi nagytestű kutyusunk mindigis kizàrólag kinti kutyus volt.

Azonban így termeszetesen benti lesz.

7 éves!

Nagyon sok kérdés felvetődött bennem, kérlek ezekre választ adnátok:

-vannak olyan helyek ahova bemehet a kutya nálatok és van ahova nem? Pl. fürdő, háló, gyerekszoba, nappali, folyosó

Van -e bármilyen helyiség lezàrva neki?

-ti hol tároljàtok a helyét, ahol pisilhet, kakilhat, ha kell neki? Ugyanis 8 órát munka miatt távol leszünk és ha kakit meg is oldja, pisit nem

Nektek amikor munka miatt távol vagytok szokott kakilni a nagytestű kutyátok? Illetve pisilni?

-hányszor viszitek ki? Én gondoltam, hogy 2x mindenképp pl. Reggel és hazaérve meg még lefekvés előtt lehetne 3.alkalommal

Eddigis sétáltattam ennyiszer, úgyhogy ezzel nincs gond, az udvaron általában fekszik, rágcsál.

-vannak bútorok, amikre nem ülhet fel a kutyátok? Pl. Kanapé, ágy? Én őszintén szeretném, ha a kutyus a földön maradna a saját ágyába, szőnyegen, padlón. Gondolom meg lehet majd vele tanítatni, hogy az ágyra, kanapéra, székre sose szabad felmenni.

-mi vàrható, ha a 7 éves nagytestű kutyát 8 órára otthon hagyom a lakásban és hogy ne kapjak szívbajt?

Én nagyon félek, hogy majd az asztal lábát, szék lábát a kanapét, a szőnyeget, a függönyt, az ajtót szétrágja. Mindneki tudja, hogy nem olcsóság. Van remény, hogy nem teszi majd unalmában? természetesen sok jàtéka van.

-ti milyen gyakran mostok fel, porszívóztok egy nap vagy egy héten, mert gondolom ez a szám megnő benti kutyatartás mellett. Az enyém hosszúszőrű.

-séta után gondolom fenekét, lábàt megtörlitek mindig? Illetve egy benti kutyát gyakrabban szokás fürdetni? Mert állatorvos nekem azt mondta nem javasolja a fürdetését, így mi nem fürdettük csak járt úszni a patakba.:)

Eleinte gondoltam, hogy nem fogok dolgozni, hanem ott leszek vele, hogy ha látok valamit, ami nem jó szólhassak neki.

Bízok benne, hogy leírjátok majd kedvesen a véleményeteket. Nem kívánjuk menhelyre beadni, hisz szeretjük, de sajnos én mostanában nem tudok aludni. Minden hajnalban felkelek és topzódom, úgyérzem nagyon felőröl a dolog engem, hogy ez így alakult és nincs visszaút :((((

Tudom, hogy nagyon sok helyen a kutyus a gazdival alszik, számomra az is nagyon új lesz, hogy a lakásban lesz és el se tudom képzelni még milyen lesz. Én őszintén nem szeretnék vele egyágyban aludni, szeretném, hogy külön legyen neki a földön ágya, ahogy a kertben volt háza.

Köszönöm szépen előre is a válaszaitokat.

2023. aug. 20. 11:08
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Itt a szobatisztaság az egyetlen probléma szerintem, minden más döntés és nevelés kérdése. Hova mehet fel, felmehet-e bútorra stb. - ezt nektek kell megbeszélnetek és betartani családilag, gondolom a tiltás meg van neki tanítva. Nálunk hálóba és konyhába nem mehet be, és a kanapéra sem jöhet fel, minden helyiségben van saját ágya. Takarítani egy lakásban tartott kutya után többet kell, nyilván. Mancstörlés minden séta után nedves ronggyal, erre is meg kell tanítani a kutyát, hogy séta után mi a menetrend, mit vártok el tőle (pl. miénk nem mehet be a lakásba, a bejárati ajtó után le kell ülni, pacsit ad és megtörlöm az első mancsait, aztán lefekszik és kidugja oldalt a hátsó lábait, hogy azokat is megtöröljem, ha nagy a latyak akkor még utána áttörlöm hasát, combját, hátát ha vizes). Utána az előszobában szükség szerint felseprés vagy gyors porszívózás + gyorsfelmosó ha szükséges és hetente egyszer nagy porszívózás + felmosás. Séta: reggel 30-60 perc + délután/késő délután (nyáron később megyünk) 1-1,5-2 óra séta, ebből heti 4-5x intenzív (labi-bull keverékünk van), + éjjel még egy eü séta, de nyáron, ha későn ért véget a délutáni séta a hőség miatt, ilyenkor nem mindig pisil, és reggel sem sürget minket, tehát simán és önként kibír 12-13 órát pisi nélkül.

Viszont ha szobatiszta akkor bent nem üríthet soha, egyáltalán, semmilyen körülmények között. Olyan nincs, hogy néha bepisilhet/kakilhat a pelenkára. Kölyöknél a szoktatás ideje alatt van akinél beválik a pelenkával való szoktatás, bár ez is megosztó téma, de felnőtt kutyánál nincs ilyen, hogy néha végezheti bent, nem fogja érteni a kutya.

Én egyébként azt csinálnám, hogy kinti-benti kutyát csinálnék a kutyából addig, míg a kertesben laktok és már ott szobatisztaságra nevelném (szobatisztaság = akkor üríthet, amikor kiengeditek, leviszitek), hogy elérjük azt a napirendet, ami majd a panelben lesz, nyilván fokozatosan kell ezt csinálni.

Egészséges nagytestű kutya kibír 8-10, szükség esetén 12 órát is pisi, de főleg kaki nélkül, nektek kell a munkaidőtök alapján úgy kialakítani a napirendet, hogy minél kevesebb legyen ez az idő, de ha minden rendben van, akkor ki fogja bírni.

Arról nem írsz, hogy az egyedülléthez szoktatást hogy tervezitek, pedig azt is be kell gyakorolni mielőtt élesben ott hagyjátok 8-10 órára egyedül, és ide tartozik a "mit rág meg" kérdéskör is.

Amúgy ha a ház megmarad, és eddig is teljesen kinti kutya volt (bár meg van erről a nem túl hízelgő véleményem, főleg egy goldi esetén), akkor nincs valaki, aki ellátná és megsétáltatná a hétköznapokon, míg ti a városban dolgoztok, ti meg ott lennétek vele hétvégén?

2023. aug. 21. 10:05
 12/20 anonim ***** válasza:
94%

Ja, még 2 dolog: fenekét nem kell megtörölni, egészséges, jól etetett kutya széklete kemény, nem hagy nyomot a fenekénél (a kutyák végbelénél egy kis szakasz picit kitüremkedik, amikor kakil és visszahúzódik a végén).

Fürdetni sem szükséges, valóban káros a gyakori fürdetés, max. évi 1-2x vagy ha ngyon mocskos lett, viszont kefélni rendszeresen kell, remélem azt azért csináljátok, hiába kinti, ámbár egy goldit én kozmetikushoz szoktattam volna kölyökkorától és évi 1-2x elvinném.

11-es voltam.

2023. aug. 21. 10:08
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk kinti-benti van. Hálószoba tabu nekik folyóson van egy nagyobb keneljük abban tök jól elvannak, nyitva van az ajtaja szóval bármikor ki be járkálhatnak.

De, ha csak benti akkor hozzá kell szoktatni, hogy mikor tudtok vele lemenni, legalább napi 2x.

2023. aug. 21. 10:28
 14/20 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat. Számomra szinte felfoghatatlan, hogy egy kutya 8-10 órát kibír pisilés nélkül. De komolyan, bár ugye az udvaron nem szoktam figyelni, hányszor üríti a pisit. :) mikor kicsi volt szörnyen gyakran pisilt, azt tudom, mert igen büdi volt.:)

Egyébként engem nagyon megnyugtattak a válaszok, hát a szőr kérdés az olyan, hogy sajnos nem tudok vele mit kezdeni.:(

Nekem az a tervem, hogy ahol lehet, ami valszeg a nappalis előtér lesz, ott nem lesz szőnyeg, egyáltalán, mert számomra sokkal egyszerűbb felmosni tisztítószerrel egy nap 1x, mint porszívózni és abból a szőrt szedni.

A többi szobába meg így lehet szőnyeg, mert pl. a gyerekeknek is játék szempontjából jobb a szőnyeg, hisz van köztük kisiskolás, aki még szeret a földön szőnyegen barbizni pl.

Egyébként nekünk úgy néz ki a távolmaradásunk, hogy a párom olyan 5:30 körül szokott indulni és fél 3-ra ér haza. Úgyhogy neki elég szuper szerintem.

Én két műszakba vagyok. Ha reggeles vagyok akkor 6:30-14:00 közt vagyok oda, ha meg délutánis akkor 9:00-17:30. Ez lesz az én munkaidőm..

Ha reggelesek leszünk azért szerintem lehet csak 20 perc sétát fogok bírni. Viszont délután jó lesz.:)

2023. aug. 21. 17:23
 15/20 A kérdező kommentje:

Hàt én bennem nagyon rossz érzés lenne, ha vidéken hagynánk a családi ház udvarán h-cs között. Apósom biztos, hogy kijárna hozzá mindennap megetetni, megitatni, egy kicsit foglalkozni vele, de ezt nem lehet elvárni senkitől. Napi 3x meg biztos nem fogja senki presztrálni őt.

Úgyhogy halálosan unalmas lenne szegénynek. Szerintem. :(

2023. aug. 21. 17:25
 16/20 anonim ***** válasza:

14-es: de hát akkor párod mindig haza ér fél3ra szóval akkor legrosszabb esetben 8, nagyon max. 9 órát lesz egyedül. Ha reggeles vagy elég egy 20 perces séta, hogy pisiljen/kakiljon ha kell neki. De még egyszer mondom/írom, ehhez szoktatni kell (az időbeosztáshoz) előzetesen.

15-os: értem, láttam, hogy írtad, hogy naponta többször sétáltattad, szóval nem csak kerti dísz volt, érthető, hogy így nem akarod ott hagyni.

11/12-es vagyok.

2023. aug. 21. 17:34
 17/20 A kérdező kommentje:
Igen, a párom megbízható, ha megkérem vigye ki, kiviszi, bár biztos nem egy órára, hanem csak hogy elvégezze a dolgát, mert jobb szeret akkor menni nagyobb távokra, ha már én is és a gyerekek is ott vannak és akkor nyilván kutyus is jöhet, de akkor egy játszóteret, egy kis park látogatást, (nyáron fagyizást) bele lehet tenni. Kutyabarát helyekkel meg még ismerkednem kell, mert sajnos az a tapasztalat, hogy főleg hidegebb időben kevesebb az olyan hely, ahol van kiülő és elül mellettem a kutyám.
2023. aug. 21. 18:37
 18/20 A kérdező kommentje:

Én egyébként őszintén örülök kicsit ennek a környezet változásnak, nekem már a gyerekeimnek sem adott újat a falu. Bár szerettük, mert szörnyen biztonságos volt és a családi házunk nagyon fog hiányozni, így màr két otthonunk lesz.

Viszont számtalan álmatlan éjszaka vezetett ehhez a döntéshez. Bízom benne, hogy jobb lesz így.

Kutya szempontjából biztosan, mert nagyon sok idő lett volna nekem a hazaút és főzni nulla energiám maradt volna, aztán a kutyara is.:(

A gyerekeket is a 45 perces busz út, a rossz csatlakozás kifullasztotta volna. Bár tudom, nem lehetetlen és annó én is meg párom is így nőttünk fel.

Hiszem, hogy a városban majd a gyerekeink szoros barátságokra lelhetnek majd és több programot tudnak majd szervezni meg bízom benne, hogy amilyen sportot, művészetet akarnak azt űzhetik majd bátran, hisz ott leszünk.

Ők egyébként imádnak ott lenni, mert annyira sok játszótér, park van:D

Egyedül párom volt nehezen rászedhető, mert hogy sok energia, pénz volt a ház és ő mindigis egy házban kívánta leélni az életét.

Azonban szerintem ez nem bűn.

Akkor az eredeti kérdésemhez visszatérve!!!

Kezdetektől fogva semmit se tegyek ki neki??? Semmi alomszerű dolgot, őszintén azt se tudom mik vannak.

Hanem majd max bepisil a padlóra és az vár otthon?

Higyjek benne, hogy beáll majd neki és egyszer csak nem fog?

2023. aug. 21. 18:43
 19/20 A kérdező kommentje:

Meg még egy dolog, ami most engem szörnyen zavar, hogy az en kutyusom szinte alig van szocializálódva:'(

Mert itt a falun senki, de senki se sétáltat. Pedig sok a fiatal kutyás család...

És a városban én azt látom, hogy minden második ember sétáltat és annyi szép hely van ahova ellehet vinni. A falun minket állandóan ugatnak.:( mivel szegény kutyák féltékenyek, hogy ő miért lehet kint.

A falusiak úgy vallják, hogy nem illik kutyát sétáltatni, mert falun mindenkinek +1000né. Udvara van és ott bőven van helye.

Hát igen, de nekem a falun ennyi "hobbim" van a gyereknevelés mellett és ez engem nagyon régóta zavar.

2023. aug. 21. 18:48
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

11/12/16-os vagyok

Abszolút értem az érveidet a váltáshoz, és egyet is értek, jó, hogy meg tudjátok így oldani, de elhiszem, hogy ez nehéz döntés volt.

Fokozatosan kell a napirendhez szoktatni, hogy megtanulja a) csak lent az utcán végezheti a dolgát b) mikor jön el a séta/ürítés ideje.

Az egyik opció, hogy már a kertes házban hozzászoktatjátok, vagyis kinti-benti kutya lesz erre a kb. 2 hétre (gondolom a suli kezdésre költöztök be a városba), de akkor szigorúan nem szabad kiengedni napközben, hanem csak úgy, hogy fokozatosan elérjétek azt a napirendet ami lesz a lakásban. Vagy ha beköltöztetek utána, de akkor jó lenne ha 1 hétig valaki otthon tudna lenni vele, hogy szintén fokozatosan hosszászokjon a napirendhez. A goldi okos fajta, és egy jól nevelt, jó idegzetű családi kutya általában gyorsan alkalmazkodik az új szabályokhoz. Ne tegyél ki pelenkát (ezt használnak kutyánál, nem almot, ez egy nedvszívó pelenka szerű dolog, amit a padlóra lehet ragasztani), hanem eleinte gyakrabban kell levinni és lent ha elvégzi a dolgát nagyonnagyonnagyon megdicsérni és aztán egyre növelni az időt, ami eltelik 2 séta között. De nemcsak a szobatisztasághoz, hanem az egyedülléthez is hozzá kell szoktatni: azt nulláról indítva úgy kell, hogy mondjuk az előszobában lesz egyedül hagyva - helyére küldöd, lefekteted, kimész mondjuk 1 percre, visszamész és ha helyén fekszik akkor megsimized, megdicséred, és így növeled az időd, míg ott hagyod egyedül, mindig nagyon megdicsérve ha szépen nyugodtan a helyén fekve találod (vagy odamegy az ajtóhoz üdvözölni, de nem őrjöng, nem ugrál).

Amúgy a mi felnőttként befogadott, mentett, menhely előtt utcán, kóbor kutyaként élő kutyánk 3 nap alatt lett szobaitszta, ez alatt kétszer pisilt be, utána már megértette, összekötötte a sétát az ürítéssel, azóta sincs gond, szóval nem reménytelen az ügy. Ő mondjuk a kutyapelenkát feltépte és játszott vele, szóval nálunk az nem is volt opció. :D :)

Szocializáció: értem, amit írsz, általános probléma ez vidéken, itt is sok ilyen kérdés van, hogy kezelhetetlen a kutya, rág, rombol, mindenkit megugat, pedig ott a nagy kert, és nem értik, hogy az olyan mintha te egész életedben nem mehetnél el otthonról - ugye milyen jól viseltük a covid bezártságot? :(

Hát ha soha vagy nagyon ritkán játszott még más kutyákkal, akkor azért óvatosan kezdjétek kutyás-emberes helyszínekhez, eseményekhez szoktatni, némi kutyakommunikációt nektek sem ártana tanulni, hogy felismerjétek a jelzéseit, mikor feszült, mikor nyugodt, mi sok neki stb.

Sok sikert az új élethez! :)

2023. aug. 22. 12:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!