Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szuka kutya ivartalanítása?

Szuka kutya ivartalanítása?

Figyelt kérdés
Van egy 11 hónapos berni pásztorom, már lassan 2 hete tüzel. Ivartalanitatni szeretném majd de többen javasolták várjam meg másfél vagy 1 éves kort, igy is tervezzük de ma pont hallottam egy olyat ismeröstől hogy érdemes 1x bepároztatni és lefialtatni ivartalanítás előtt mert akkor megváltozik a kutya immunrendszere és erősebb lesz később. Ilyet még sose hallottam 😅 Nem szeretnék tőle kölyköket egyszer sem, nem tenyészteni vettem.

2023. júl. 27. 04:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem érdemes pároztatni, ez a legnagyobb butaság, amit terjeszteni szoktak a kutyákról. Nagytestű kutyáknál állítólag érdemes megvárni a teljes kifejlettséget az ivartalanítással, kistestű kutyáknál viszont ajánlják az első tüzelés előtti ivartalanítást, mert így az emlődaganat kialakulásának kockázata gyakorlatilag nullára csökkenthető.

Konzultálj az állatorvosoddal, hogy ő mit ajánl.

2023. júl. 27. 05:11
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom honnan indult anno ez az egyszer fialós hülyeség, de semmi tudományos alapja nincsen, állatvédelmi szempontból meg igen aggályos.

Nem kell ellenie!

Mint berni tulajdonos: érdemes az egy éves kort megvárni vele (most amúgy sem lehet műteni), de javasolt inkább a 2 éves kort. Állatorvossal beszélj, neki mi az álláspontja, mit ajánl.

2023. júl. 27. 06:07
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Ismerős helyett inkább az állatorvosra hallgass. Gondolom ha valami betegsége van a kutyádnak, arról sem az ismerősöd kérdezed.
2023. júl. 27. 08:29
 4/12 anonim ***** válasza:
58%
Állatorvosunk azt szokta javasolni, 6hónapos kor után. De már 4hónaposan is gond nélkül kipakolják.
2023. júl. 27. 09:09
 5/12 A kérdező kommentje:

Állatorvosi javaslatra mondták a 1-1,5 éves kort.

#3 nyilván nem azzal konzultálok 😉

Én is csak néztem h mekkora hülyeség ez, igy nyilván nem lesznek kölykei. Én nem pénzt csinálni meg tenyészteni vettem ezt a kutyát. Nálunk ő 100%ban családtag.

2023. júl. 27. 10:10
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Akkor várd meg, míg le megy ez a tüzelés, és utána kérhetsz a dokitól időpontot.
2023. júl. 27. 10:46
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Megvarod a tuzeles veget, ami meg kb. 1 hét, aztan lehet idopontot kerni (kb. 1 honap mulva mutheto biztonsagosan, de ha ugy gondolod, 2-3 honap mulva is teljesen jo, csak ne csusszatok bele a masodik tuzelesbe), addigra mar nincs verboseg az ivarszerveknel. Es a hormonok, amik kellenek a fejlodeshez, csontkepzeshez is megvannak, nagytestueknel ezert mondanak inkabb 1-1.5 évet, nem az elles miatt nyilvan, arra semmi szukseg, de ezt tudod te is.
2023. júl. 27. 13:43
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

" érdemes 1x bepároztatni és lefialtatni ivartalanítás előtt mert akkor megváltozik a kutya immunrendszere és erősebb lesz később"

Marhaság. Konkrétan ordas nagy marhaság. Egyébként egy ilyen pároztatásból remekül lehet kölykök helyett gennyes méhgyulladás, anno az első szuka kutyámmal így jártunk (bár őt nem ilyen okból pároztattuk, és hozzáteszem, minden szükséges megvolt neki a tenyészthetőséghez és tenyésztőnél fedeztettük is, mielőtt valaki szaporítást emlegetne). Meg különben is sok baj történhet, és mihez kezdesz a kölykökkel?

2023. júl. 27. 17:28
 9/12 A kérdező kommentje:

Irtam fentebb h nem szeretnék kölyköket és mindenképp ivartalanítva lesz. A kutyám egészsége az első.

2023. júl. 27. 18:22
 10/12 anonim ***** válasza:
62%

A teljes kifejlődést várjátok meg mindenképp. Ez másfél, de inkább 2 éves kor. A bernit nem tudom, hogy óriástestűnek sorolják-e, de elég nagy kutyák, és viszonylag későn érő fajta. Ha most lement a tüzelés, legalább 6 hónapig jó esetben amúgy is nyugi lesz ebből a szempontból.

A korai ivartalanítás (főleg nagytestűeknél) kétszeresére növelheti a csípőízületi diszplázia kockázatát, a csontok egyenetlen növekedéséhez vezethet, és a csontrák kialakulásával is találtak összefüggést. Bizonyos fajtáknál a limfoszarkóma kialakulásának esélye is jelentősen nő, illetve az arra hajlamos fajtáknál a hemangioszarkóma is nagyobb eséllyel jön elő (ide tartoznak pl. a vizslák, a retriverek, boxerek és a németjuhászok is).

Inkontinencia, időskori demencia, félelmi agresszió, szőrminőség romlása stb. Ezt sok állatorvos nem mondja el, pedig érdemes tudni róla.

Ezek többsége szerencsére elkerülhető, ha legalább a teljes kifejlődést megvárjuk a műtéttel.

Az, hogy egyszer szülnie kell pedig hülyeség, ahogy már többen is írták. Érdekes, hogy nem nagyon akar kihalni ez a tévhit...

2023. júl. 28. 02:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!