Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Meddig tolható ki egy német...

Senior Séf kérdése:

Meddig tolható ki egy német juhászkutya élete?

Figyelt kérdés
Makkegészséges jól tartott, sokat mozgatott, ámde 6 éves kan kutyáról van szó, és én egyszerűen rettegek a gondolattól, hogy mi lesz nélküle. Ahhoz öreg vagyok már, hogy még egy kutyát felneveljek, de különben is elképzelhetetlen, hogy őutána lesz még kutyám. Az elmúlt 6 év jószerivel minden percét együtt töltöttük, alakítottuk, formáltuk egymást, tanultunk egymástól. Szóval szeretném a végsőkig életben tudni.Meddig lehetséges?
2023. júl. 15. 19:58
 1/10 anonim válasza:
88%
Ha szerencséd van még simán élhet a kutyusod 4-6 évig. Az én Rex nevű németjuhászom 11 évesen halt meg, de némelyik németjuhász 12 évigis élhet.
2023. júl. 15. 20:05
 2/10 anonim ***** válasza:
92%
Az első kutyám német juhász volt, és 14,5 évesen lett elaltatva. Ismertem 15 éves német juhászt is. Azért a többség inkább csak 12 évig él. Küllem vonalasok még rövidebb ideig.
2023. júl. 15. 20:20
 3/10 anonim ***** válasza:
97%

Nekem egy Lány németjuhászom van. Ő most jelneleg 15 éves.(2008 ban született) Sajnos most kezdett el nagyon is leromlani az állapota. Béres cseppel még fel lehetett javítani.ugyhogy egyenlőre még köszöni szépen, jól van.

Ezzel csak azt akarom írni, hogy ha szerencsés vagy, jól gondját viseleg a kutyának, és ő is meleted akar maradni, akár 14-15 évig is elélhet. Ha esetleg kezd rosszabodni az állapota.Pl látod hogy nem akar enni,inni adj neki Béres cseppet és az helyre teszi. Nekünk bevált.

De REMÉLEM, neked nem lesszb mostanába szükséged rá. Még fiatal a kutyád,Tölts vele minnél több idöt.

2023. júl. 15. 20:24
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát, ha erre lenne magyarázat, esély, lehetőség, akkor csak örökéletű kutyák lennének. De sajnos nincs. Sosem lehet tudni. Nem akarlak megijeszteni, de bármikor felütheti a fejét bármilyen halálos betegség, például rossz indulatú daganat. Fertőzött kullancsot sem lehet 100%-ban kivédeni, vagy a gyomor/bél csavarodást, meg még kismillió baj történhet. Megtehetsz érte sokmindent, amivel elméletileg meghosszabíthatod az életét, de az sem 100%.

Ismertem egy kutyát, szerintem a világ legjobb gazdája volt, tényleg mindent megadott neki, de a kutyában volt valami furcsa, fajtájához képest lusta volt. Nem tudom pontosan, hogy milyen betegsége volt, de valami olyan, ami genetikai és a vérvizsgálat nem mutatta ki vagy az orvosok cseszték el, ezt nem tudom. Voltak elképzelések, tippek, kezelgették a tüneteket, de mégis egyszercsak egy epilepsziának tűnő rohamban meghalt. Boncolás után derült ki, hogy mellékvese-kéreg daganata volt. 5,5 éves volt a kutya, mikor meghalt.

Aztán ismertem olyat, hogy a gazdi úgy gondolta, az a jó a kutyának, ha irreálisan sokat mozog, mert sokáig egészségesen tartja a vérkeringését, tovább él. Valamilyen szinten igaza lehetett, mert 16 évig életben maradt a kutya, de azt tegyük hozzá, hogy 12 évesen lerobbant a napi 6-8 órás erőltetett sétától és onnantól kezdve ágyban fekvő, maga alá pisilő életet "élt".

Egy másik ismerősnek 60-70kg-os ivaros szuka, láncon tartott, lidls konzervvel meg kenyérrel etetett kutyája simán megélte a 13 évet. Pedig nagytestű kutyák kevesebbet élnek, ivarosak szintén, plusz a szar körülmény és mégis.

Szóval fogalmam sincs, de annyi biztos, hogy ha legjobb tudásod és lehetőséged szerint megteszel minden tőled telhetőt a kutyádért, nem erőltetsz rá semmit, de azért normál határokon belül irányítod az életét, akkor nyugodt lehetsz, hogy te mindent megtettél, a többi nem rajtad múlik.

Én például sokáig etettem száraz táppal, prémium minőséggel, mert úgy gondolom, hogy az biztosan egészséges. De 12 éves kora körül elkezdett válogatni. Ha korábban csinálja, hisztiből, azt nem hagytam volna rá. De úgy voltam vele, hogy ismerem, hogy nem kanászodna el, mert egy végtelenül jó lelkű kutyus, meg idős, szóval megteheti. Úgy döntöttem, veszek neki hozzá konzervet és a táp 1/3 részét kiváltom vele. Meg ő elég aktív kutyus volt, de hasonlóképp 12 éves kora körül azt vettem észre, elkezd néha komótosan sétálgatni, többet szimatol, lassul a tempója. Feljebb említett ismerősömmel ellentétben, nem kezdtem el húzni, rángatni, ráerőltetni a napi 3x2-3 óra gyaloglást, hanem alkalmazkodtam hozzá, felvettem a tempóját. Illetve még korábban, 10 éves volt, amikor elkezdett remegni a lába, akkor vettem neki porcerősítőt, azóta az is elmúlt, már 15.évében van. Ő valami mudi-foxi-németjuhász keverék, de kisebb termetű, 16 kg.

Na szóval, bocsi, hogy regényt írtam.

2023. júl. 15. 20:28
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet mindent kivédeni, de ami segíthet:

-ivartalanítás

-egészséges étrend

-napi 2 óra séta + 1 óra tartalmas, aktív foglalkozás(játék, munka)

-éves védőoltás és havi védekezés a külső és belső élősködők ellen

2023. júl. 15. 20:37
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
A mi németjuhászunk 16 évig élt.
2023. júl. 15. 20:52
 7/10 qkker1 ***** válasza:
100%
12-13 évesen mentek el az enyémek.
2023. júl. 15. 21:36
 8/10 anonim ***** válasza:
91%

Amit meg tehetsz az elobb felsoroltakon kívül:

Arthrocol DMG+betain cseppek - immunerositesre

Izuletvedelem kuraszeruen, mert nemetjuhaszoknal is fajtabetegseg sajnos az idoskori santulas, diszplazia

Bejárás a házba - szinten az izuletek miatt, a téli hideg nagyon nem tesz jot neki, nyaron meg a hőgutát lehet elkerulni így.

Akarhogy is lesz, egyszer sajnos el kell őket engednünk...

2023. júl. 15. 21:53
 9/10 A nagy Levin ***** válasza:
100%
A mi német juhászunk pár hónap híján 15 éves volt, amikor elpusztult. Az utolsó 2-3 évben leromlott a hallása (szerencsére a kézjeleket is értette), de ezen kívül sosem volt beteg.
2023. júl. 15. 22:19
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Az én németjuhászom 13 éves. Kicsit süket, ezt leszámítva makk egészséges. Ugyanúgy jön velünk túrázni, bár kicsit lassabban megyünk és többször megállunk pihenni, mert ő szerintem nem érzi, hogy fárad. Most hétvégén elvittül strandolni és simán végigúszta a napot.

Eleve jó helyről van, rendszeresen látja orvos, minőségi kaját eszik, tolom bele a vitaminokat. Szóval mindent megteszünk, hogy az öreglány sokáig velünk legyen még.

2023. júl. 17. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!