Jó ötlet szerintetek most a kiskutya?
A párommal másfél éve házasodtunk és költöztünk össze és elhatároztuk, hogy szeretnénk egy kis kutyát. 2 hónapja születtek és 2 hét múlva már el is hozhatjuk az egyiket. Mindennap beszéltünk róla és nagyon várjuk.
Azonban nagyon sok életkörülmény változott. Kb. A házasságunk óta próbálkoztunk végre úgy néz ki teszteltem egy pozitívat. Amit igazából el se hiszünk ennyi idő után.
Örülök, mert ha gyeden leszek, lesz időm a kutyusra, sétáltatni, megtanítani neki mindent is, amit csak szeretnénk.
Azonban kiver a víz, ha eszembe jut, hogy meg is fog születni az a kisbaba és úgy már nagyon nehéz lesz, mert eleinte bent leszek a picivel.
Állandó kinti kutyus lesz egyébként ez számunkra biztos, ezt akitől vesszük is mondtuk.
Meg nem tudom a kutyasétáltatást hogy fogom összeegyeztetni a kicsivel, mert eleinte biztos nem fog menni fogni a babakocsit meg a pórázt is, párom meg kesőbb fog csak hazajönni.
A másik probléma, hogy eldöntöttük, ha jön a baba költözünk, mert a babaváróval akkor végre egy nagyobb kertes családi házat. Egy sajátot, mert most szüleim régi házában lakunk.
Csak az sok felújítással fog járni és már aludni se tudok, hogy amiatt itthon kell majd hagyni, mert ott még semmilyen kerítés nincs, még nagyon sok munka van azzal a házzal.
Úgy érezzük utólag, hogy ha ezt tudtuk volna előre lehet csak kicsit később vállaljuk be.
Egyébként egy golden retrieverről van szó, nem egy kicsit kutyáról.
Páromnak nagyon sok kutyája volt már életében. Nekem meg szüleimnek mai napig van egy lassan 10 éves.
Nagyon örülnék, ha megírnátok a véleményeteket, hogy szerintetek nagy gond-e, hogy ennyi változás közepette érkezik a kutyus vagy sose èrkezik rosszkor, hanem az a lényeg, hogy szeressük.
1. Kisgyerekem és kutyám is van. Én azt látom, hogy a kutya az első évben még bolondos, nem engedném össze babával. Ellenben rengeteget kell a nevelésével foglalkozni.
A kisgyerek meg kb 3 éves korától érti meg, hogy ne tépje a kutyát és így tovább.
2. A költözés/felújítás/baba mellett nem lesz elég időd egy kis kutyát nevelni.
3. A golden egy nagyon társaságkedvelő kutya, nem jó neki a csak kinti tartás.
Mi építkeztünk, a vége felé már bent laktunk a félkész házban és egyenként fejeztük be a szobákat. A kerítést is lebontották a gépek, így később lett újra építve. A babánk néhány hónapos volt, mikor jött egy lehetőség és mi elhoztuk a kiskutyát. Másfél hónap alatt szobatiszta lett, végig vele voltam, pórázon vittem ki mindig, nagyon sokszor a babakocsit tolva sétáltattam. Szépen megtanult beállni a baba mellé és nem húzott. Aztán amikor kész lett a kerítés, kinti-benti kutya lett.
Én nagyon jó döntésnek tartom, mert okos, nem rongál sehol, bírja a gyűrődést gyerek mellett, sokszor bújtak össze, segített neki millió alkalommal, például először felállni a kutyára támaszkodva tudott. Igazi társak lettek, azóta kerten belül már a 3 éves is simán sétáltatja pórázon és szót fogad neki. Én visszamentem dolgozni és nincs hiszti, szeparációs szorongás. Ha később hoztam volna, nem lett volna ennyi időm foglalkozni vele, és a gyereknek is csak jót tett a kutyus jelenléte.
Soha, semmilyen kutyát nem tartanék úgy, hogy nem járhat be a házba.
Az a kutyának az esetek 99%-ában egy szenvedés. Nem fizikai, hanem lelki, ami talán még rosszabb.
A kutya, az a gazdájával akar lenni. Erre lett kitenyésztve, szelektálva. Hogy az embert szeresse. Erre mi meg kizárjuk az életünkből.
Őszintén, mennyi időt lennél a kutyával, főleg amíg a gyereked csecsemő? Napi egy órát? kettőt? az a kutyának semmi.
Főleg egy goldennek, ami tipikusan mindig ott akar lenni, ahol a családja van.
De egy kutyának se jó ez így.
Mondom ezt úgy, hogy kuvaszom van, és akkor jön be a házba, amikor szeretne.
Az az általános szabály, hogy vagy a gyerek, vagy a kutya legyen legalább 3 éves.
Hogy fogsz elmenni a kutyával egyedül sétálni? Egy kölyköt nem lehet úgy nevelni, hogy közben tolod a babakocsit. Hogy fogsz akár csak napi másfél órát arra szánni, hogy kizárólag a kutyával vagy? Addig egyedül hagyod a babát? Vagy inkább a kutyát hanyagolod el?
De golden nem is való csak kintre. Sajnos biztos, hogy ezzel a hozzáállással és életkörülménnyel a kutya nagyon hamar csupán kerti dísz és nyűg lesz.
Ennyi változás mellé én most nem vállalnám be.
Nem lesz időd és energiád mindenre.
Érdemes lenne megvárni, amíg legalább 3 éves lesz a gyermek. Ez idő alatt a ház is elkészül a kerttel és már "csak" a kutyával kell foglalkozni.
A baba nalunk nem volt akadaly ilyen szempontbol, de ehhez az kellett, hogy a ferjem is 110%-ban odatette magat a kutyanevelesben es foglalkozasban.
Orokbefogadtunk egy tacsko jellegu kolykot, ra 2 hetre teszteltem pozitivat 😅
A terhesseg vege fele mar csak a ferjem vitte setalni, mert en mar alig birtam jarni, illetve 5 percenkent pisilnem kellett. Aztan a baba szuletese utan 3 honapig vilagomat se tudtam, mert ejszaka 30-60 percenkent kelt atlagosan, illetve 0-24 szoptattam szinte, igy nagyon helyhez voltunk kotve.
De amikor tudtam, en is becsatlakoztam azert pl a setakba, illetve napkozben foglalkoztam azert vele, de nehez volt.
Ha a kutya csak az en felelossegem lett volna ugymond, akkor tenyleg nem birtam volna.
Na a felujitas mar mas teszta. Nalunk csak a furdoszoba volt ujitva, de meg ezt is nehez volt megoldani es a vegen ki is kellett koltoznunk 2 napra, mert wc se volt. Kutyaval, gyerekkel, anyosekhoz tudtunk menni addig, de na, azert maceras volt.
Szoval a felujitas miatt en most ezt elnapolnam. Nalatok meg kerites se lesz, szerencsetlen kutyat egyedul hagynad ha jol ertem egy tok masik helyen. Na ezt ne.
De ha csak a gyerek lenne, megoldhato. A terhesseg amugy 9 honap, addig boven lehet szoktatni a kutyat a babakocsis setakhoz is. Mi is igy tettunk es nagyon szepen mukodik is, de en hordozok is, eleinte kendoben aztan csatosban, igy meg konnyebb a seta mar, foleg, amiota mar alszunk is normalisan ejszaka, en se akarok osszeesni a faradtsagtol az utcan.
Egyebkent nalunk a kutya elso perctol kezdve elfogadta a babat, nem volt semmi problema ebbol. Es miota a fiam mar mobilisabb, kuszik-maszik, azota persze egy fokkal izgibb az elet, mert tenyleg minden masodpercben figyelem oket, nehogy veletlenul elerje es meghuzza a fulet vagy valami (amit a kutya amugy hagyna, de en ezt nem tartom jo otletnek).
De mi hasznalunk szobakennelt is, oda elvonul a kutyi magatol, ha ugy erzi, sok neki.
Kerlek ne ringasd magad olyan alomvilagba, hogy eleg, ha szereted a kutyat. Nem, nem eleg. Kokemeny neveles kell neki, napi foglalkozas ÉS szeretet. Ez igy kerek.
Mivel nem tenyesztokent hivatkozol arra, akitol veszitek a kutyat, igy egyebkent is jobb otlet lenne visszamondani.
Szaporitokat ne tamogass kerlek ez egy, de a masik meg az, hogy pl diszplazia goldeneknel oriasi gond, szapik erre nem szurnek!
5# A kutyák imádnak kint lenni, hány szegény kutya senyved bent a panelba mert egész nap dolgozik a gazdi. Addig a kutya kint szaladgálhatna lenne neki tér, történés és akkor pisil amikor ő akar, nem amikor méltóztatik levinni a gazdája.
Pont hogy a szabadságát veszik nekik el a bezártsággal.
Kutyának jobb kint. Csak szegény nem tudja megmondani max rágja a küszöböt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!