Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Írországban sok juh legelészik...

Írországban sok juh legelészik. Az őket őrző border colliek nagyon veszélyesek a járókelőkre?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 24. 12:15
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
3%

Komondor és puli soha nem volt együtt nyáj mellett.

Az én komondorjaim be sem engedik az idegent. De ismerek itt a közeli tanyán ilyen kuvaszokat is. Konkrétan lerágták a visszapillantó tükröt az idegen kocsiról.

2023. ápr. 25. 10:21
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

#21 Akkor a te komondorod más személyiségű, én még csak olyan komondort láttam, ami fütyült arra, hogy ki jön be, kimenetelkor figyelt nagyon (főleg, mert nappal többnyire aludt, biztonsági kamerán mutatta a gazdája, hogy éjszaka csinálja azt, hogy félóránként felkel, járőrözik egyet, visszafekszik).

Amúgy de, komondor/kuvasz és puli nálunk annak idején sokat volt együtt a nyáj mellett, a komondor kényelmesen feküdt, ha jött egy idegen vagy farkas, akkor a puli riasztotta, és amint megmozdult a komondor, a puli félre is állt, mert ugye neki egy ilyen harcban esélye sem lenne.

2023. ápr. 25. 10:26
 23/27 anonim ***** válasza:
46%

Igen, én is ismertem olyanokat, amik be engedtek, ki nem.

Az én kutyáim fekszenek, amíg valaki nem közelít a terület felé. Az éjszakai járőrözés itt is megvan. :)

Magyarországon a puli akkor került a nyáj mellé, miután a nagyragadozókat kiírtották. Ez kb. a 18. században volt. Addig csak kuvasz és komondor volt a nyáj mellett. Nem is ismerték addig a terelő fajtákat. Keleten nem hiába nincsenek a mai napig terelőfajták. Sőt, megfigyelték, hogy amikor terelőkutyát vittek őrkutyák mellé, az őrkutyák azt látva hogy a terelő hajtani (terelni) kezdi a jószágot, az őrkutyák megtámadták, mert azt látták, hogy támadja az állatokat.

A komondornak nincs szüksége a pulira az őrzéshez. Ez egy tévhit, ami aztán elterjedt. A komondor nagyon is éber állat, mindent észrevesz, csupán feleslegben nem ugat.

2023. ápr. 25. 11:00
 24/27 anonim ***** válasza:
100%
#23 Alapból nincs szüksége rá, valóban. De ahogy korábban is írtam, a terelőkutyák azért jelentek meg, mert szervezett lett a mezőgazdaság, be voltak jegyezve területhatárok stb. Nem azért lett puli a nyáj mellett, mert már nem volt ragadozó, azért lett puli a nyáj mellé, mert baj volt, ha a birka átmegy a szomszéd vetésére a legelőről. A puli-pumi-mudi nem őriz, hanem a kijelölt területen tartja a nyájat. Ebből kifolyólag, mivel nappal éber, segítség az őrzőkutyának, ha jelez. Egy tanya őrzéséhez egyébként nyilván nincs szüksége a komondornak a pulira, de egy nagyobb területen, ahol heteket is töltött a juhász, azért jól jött, hogy a komondort riasztja a puli, ami terelési módjából eredően folyton körberohangássza a területet, a komondornak meg elég akkor felkelnie, amikor kell, amúgy pihenhet. Meg persze sokszor nem volt komondor, lásd Móricz-novellák.
2023. ápr. 25. 11:21
 25/27 anonim ***** válasza:
79%

"Utolsó! Az ilyen kutyákat harapófogóval kéne "kínozni" (=büntetni)!" Kibújt a szög a zsákból. Szóval te vagy rettegsz a kutyáktól, vagy/és utálod őket. Szánalmas és undorító dolog, hogy ilyen egyáltalán megfordul a fejedben, hogy egy érző lényt harapófogóval kínozzanak. Főleg, hogy nem a kutya hibája, ha követi az ösztöneit, hanem a gazdájáé, az emberé, mert ad egy, nem tudja kontrollálni, ha elengedi pórázról, ad kettő, annak ellenére elengedi pórázról, hogy nem tudja kontrollálni. Tudod, egy birkanyáj nem teleporttal kerül oda, hipp-hopp váratlanul, hanem jó messziről lehet hallani, sokszor látni is, hogy jönnek, minden gazdának bőven van ideje behívni és pórázra tenni azt a kutyát, amelyikben nem biztos, hogy anélkül is kontrollálható.

14-es voltam.

2023. ápr. 25. 12:43
 26/27 anonim válasza:
62%
Border, az egyik leg aranyosabb és legokosabb kutya fajta.
2023. jún. 2. 09:10
 27/27 anonim válasza:

,,Konkrétan lerágták a visszapillantó tükröt az idegen kocsiról."

uuuuh

2023. dec. 7. 23:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!