Írországban sok juh legelészik. Az őket őrző border colliek nagyon veszélyesek a járókelőkre?
Komondor és puli soha nem volt együtt nyáj mellett.
Az én komondorjaim be sem engedik az idegent. De ismerek itt a közeli tanyán ilyen kuvaszokat is. Konkrétan lerágták a visszapillantó tükröt az idegen kocsiról.
#21 Akkor a te komondorod más személyiségű, én még csak olyan komondort láttam, ami fütyült arra, hogy ki jön be, kimenetelkor figyelt nagyon (főleg, mert nappal többnyire aludt, biztonsági kamerán mutatta a gazdája, hogy éjszaka csinálja azt, hogy félóránként felkel, járőrözik egyet, visszafekszik).
Amúgy de, komondor/kuvasz és puli nálunk annak idején sokat volt együtt a nyáj mellett, a komondor kényelmesen feküdt, ha jött egy idegen vagy farkas, akkor a puli riasztotta, és amint megmozdult a komondor, a puli félre is állt, mert ugye neki egy ilyen harcban esélye sem lenne.
Igen, én is ismertem olyanokat, amik be engedtek, ki nem.
Az én kutyáim fekszenek, amíg valaki nem közelít a terület felé. Az éjszakai járőrözés itt is megvan. :)
Magyarországon a puli akkor került a nyáj mellé, miután a nagyragadozókat kiírtották. Ez kb. a 18. században volt. Addig csak kuvasz és komondor volt a nyáj mellett. Nem is ismerték addig a terelő fajtákat. Keleten nem hiába nincsenek a mai napig terelőfajták. Sőt, megfigyelték, hogy amikor terelőkutyát vittek őrkutyák mellé, az őrkutyák azt látva hogy a terelő hajtani (terelni) kezdi a jószágot, az őrkutyák megtámadták, mert azt látták, hogy támadja az állatokat.
A komondornak nincs szüksége a pulira az őrzéshez. Ez egy tévhit, ami aztán elterjedt. A komondor nagyon is éber állat, mindent észrevesz, csupán feleslegben nem ugat.
"Utolsó! Az ilyen kutyákat harapófogóval kéne "kínozni" (=büntetni)!" Kibújt a szög a zsákból. Szóval te vagy rettegsz a kutyáktól, vagy/és utálod őket. Szánalmas és undorító dolog, hogy ilyen egyáltalán megfordul a fejedben, hogy egy érző lényt harapófogóval kínozzanak. Főleg, hogy nem a kutya hibája, ha követi az ösztöneit, hanem a gazdájáé, az emberé, mert ad egy, nem tudja kontrollálni, ha elengedi pórázról, ad kettő, annak ellenére elengedi pórázról, hogy nem tudja kontrollálni. Tudod, egy birkanyáj nem teleporttal kerül oda, hipp-hopp váratlanul, hanem jó messziről lehet hallani, sokszor látni is, hogy jönnek, minden gazdának bőven van ideje behívni és pórázra tenni azt a kutyát, amelyikben nem biztos, hogy anélkül is kontrollálható.
14-es voltam.
,,Konkrétan lerágták a visszapillantó tükröt az idegen kocsiról."
uuuuh
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!