#10 Az kuvasz. Őrkutya. A border collie terelő. Amúgy érdekesség, őrzőkutyára a Nagy-Britanniában és az Ír-szigeten sosem volt nagy szükség, haramiákkal az ember és a törvény elbánt, a farkasokat meg már nagyon régen alapból meg királyi fizetségért kiirtották a szigeteken, már bő 500 éve egyáltalán nincs.
Történelmi-kulturális dolgok ezek, ugye terelőkutyára is azóta van szükség, hogy megjelent a mezőgazdaság, a végtelen pusztaságban elkószálhat a birka, majd visszatalál a nyájhoz, azért kell őket terelni, hogy a szomszéd telkét ne legelje le.
2023. ápr. 24. 14:05
12/27 anonim válasza:
#9 Azért, mert attól még érdekes felvetés, vagy érdekes felvetések köthetőek hozzá. Kulcsszavakat meg sosem nézem, ahogy a kategóriát sem (ha emiatt félreértem a kérdést, akkor tanuljon meg fogalmazni a kérdező).
2023. ápr. 24. 14:07
13/27 anonim válasza:
A járókelőket nem hiszem, hogy terlgetni akarná, hiszen nem ez a feladata. Ám egy még képzetlen, és serdülő Collie vicces, amikor a kutyasuliban a többi kutyát akarja terelni. :D
2023. ápr. 24. 14:48
14/27 anonim válasza:
Én többször jártam már Magyarországon is olyan helyen, ahol birkát legeltettek, vagy nyájat hajtottak át. A terelőkutya rá se fütyül a "járókelőre", nem az a dolga, neki a juhokkal kell foglalkoznia, olyan kutya nem is maradhatna a juhász mellett, amelyik hagyja elterelődni a figyelmét a dolgáról. Ellenkezőleg, egyik helyen a járókelők saját kutyái voltak veszélyesek, mert kergetni próbálták a birkákat, a juhász meg nagyon mérges volt és joggal.
2023. ápr. 24. 15:34
15/27 A kérdező kommentje:
Utolsó! Az ilyen kutyákat harapófogóval kéne "kínozni" (=büntetni)!
2023. ápr. 24. 18:09
16/27 anonim válasza:
#15 Inkább a gazdáikat. Az egy dolog, hogy a kutya nincs szocializálva, de ha én a kutyámnak azt mondom, hogy "hallgass", akkor hallgat. Ha azt mondom, hogy lábhoz, akkor nem kószál. Meg alapból, pórázon hogyan kergetné a birkákat? Mert ugye a póráz kötelező, amint kilépek a saját portámról.
Az olyan szobakutyát sem értem, aki megugatja a vendéget, amint beengedek valakit az ajtómon, őt ÉN beengedtem, tehát a kutyám el kell fogadja, hogy be van engedve az illető.
2023. ápr. 24. 18:14
17/27 anonim válasza:
Angliában nem úgy legeltetnek, mint itthon, ott kisebb területek vannak bekerítve, oda hajtják ki a juhokat napi egyszer, majd este, délután meg mennek vissza. A kutya nem marad ott velük, a pásztor sem, be vannak kerítve, nem mennek el, azt meg már írták, hogy nincsenek arra ragadozók.
2023. ápr. 24. 18:14
18/27 anonim válasza:
Az meg kimaradt, hogy mivel a borderek főként "szemmel" terelnek, -a birkás kutyák biztosan, tehenesnél, jó, ha néha-néha ráfog-, így nem is nagyon támadósak, harapósak, kirabolhatnád mellettük a házat, ha két szép szót szólsz hozzájuk.
Sokan még ma is úgy tartják a munkakutyákat, hogy alapvetően kennelben vannak és mikor valódi munka van, előveszik őket, arra az átlag napi 2xfél órára.
2023. ápr. 24. 18:26
19/27 anonim válasza:
#18 Nem témába vágó, de komondor mellett is kirabolhatod a házat. Más kérdés, hogy a kapun már nem enged ki. Nem fog megharapni, de a mellkasodon ül a 80 kilójával, amíg nem jön a gazdi. :D
2023. ápr. 24. 18:40
20/27 anonim válasza:
A border collie nem őrzi a nyájat csak tereli.Nem fog rátámadni,terelni a járókelőket.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!