Milyen kutyát ajánlanátok családi házba?
Közepes vagy nagy testű kutyát szeretnénk. Egyenlőre ketten vagyunk de tervben van egy gyerek. Családi házban élünk, van egy 800 m2-es udvarunk. Olyan kutyát szeretnék, ami elvan a gyerekkel is de azért őrzi a portát. Közepes és nagy testűekben gondolkodom főleg.
Köszi a tippeket!
golden retriever ugye ami alap amit mindenki ajanlana.
a pointer is jo kutya
nemetjuhasz
nekunk mind 3 volt. persze tok mind1 milyen fajta ha nincs jol nevelve, apolva, szeretve... elvadul
Eddig csak szolgálati kutyáim voltak, otthon nem tartottam egyiket sem és nem is igazán foglalkoztam ezekkel a “családi“ kutyákkal. Valahogy olyan volt mindig a kollektíva, hogy ezek szóba sem jöttek csak a munkakutyák.
10 évig volt társam egy németjuhász, viszont nem vagyok elégedett a jelenlegi állománnyal, túltenyésztett, betegségre fokozottan hajlamos fajta lett sajnos. Több ezer euró egy stabil kutya.
Az utóbbi 4 évet pedig Malinoissal dolgoztam, aki ismeri tudja miért nem szeretném gyerek mellé. Vagy Mali vagy gyerek, a kettő együtt nem fér össze idő tekintetében.
Igazából Labradoron és Berni pásztoron gondolkodtam eddig, valamint beugrott a magyar vizsla is - édesapámnak annó kettő is volt - de itt most inkàbb személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi. Aki hasonló körülmények közé hozott kutyát főleg azoktól.
Azt tudnod kell, hogy a rossz szándékú ember, ha akar, bejön a házadba és kirabol. Kilesi a szokásaitokat, nem kíméli, lefújja, beéteti a kutyát.
Nekünk jónak mondható környéken, vidéki kertvárosi környéken berni pásztor keverékünk van. Mindenkit szeret, ráfekszik a lábunkra, vakartatja magát a gyerekekkel, akik virágokat tűzködnek a "hajába". Ha idegen jönne, ő elé is odafeküdne biztosan. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az alkalmi besurranót a nagy termetével, mély hangú ugatásával elriasztja, illetve nem ezt a házat fogja kiválasztani. A mozgásigénye nem túl nagy, nemigen szaladgálós, inkább mellettünk szeret lenni.
A hátsó utcákban viszont sajnos történt mérgezés, sajnos meghalt a kutya és be is törtek.
Járhat majd be, vagy csak kint lesz? Mert akkor a vizsla nem jó, télen nem lehet a kertben. A labi pedig annyira emberes, hogy ő is boldogabb ha a családdal lehet, én nem tartanám kint. Illetve egyik sem az a házörző típus.
A Berni pásztor jó ötlet lehet, de azt vedd figyelembe, hogy nekik nagyon alacsony az átlagéletkoruk.
Ha főleg kint lesz, akkor pl. a mudi. Bár inkább közepes testű (az enyém 20kg, ő a mudi átlagnál nagyobb) de erős benne a területvédő ösztön és nagyon családcentrikus. A gyerekekkel nagyon türelmes. Olyan bundája van, hogy télen sem fázik. Nálunk tanyán volt, semmilyen jószágot nem bántott, vigyázott a tyúkokra, kacsákra. Árnyékként követi az embert, lesi minden szavunkat. Beépített póráz van benne, nem távolodik el pár méternél nagyobb távolságra. Igényli az ember tarsaságát (mint minden kutya) így akkor boldog, ha a család kint van sokat, illetve bejöhet alkalmanként a házba-akár csak egy részébe, ahonnan látja, ahogy tesz-vesz az ember.
Viszont aktív, nehéz lefárasztani és hangos. Postást, ház előtt elmenő másik kutyát stb. megugatja. A közeli ismerősök, barátok is csak akkor jöhettek be a kapun, ha én beengedtem őket. A gazdi a minden, másokkal bizalmatlan.
A labrador és a golden retriever jó családi kutya, türelmes a gyerekekkel, de némelyik olyan cuki, hogy bárkit beenged a kapun, aki dobál neki labdát, vagy kedvesen beszél hozzá. Házőrzésre nem feltétlenül alkalmas, de ezért találták fel a kültéri kamerát :)
Köszi az eddigieknek!
A Mali aki velem van most munkában fegyelmezett, nem fél senkitől, senkit nem enged a területére akit nem ismer és úgy általában a 2 méteres közelünkbe sem. Aztán ha velem odajön valaki és ad neki pár falat piskótát amit szeret akkor már a hátán fetreng és várja a vakarást. Viszont ha ugyan ez az ember a hátam mögött csak felemeli a kezét ütésre akkor teljes erőbedobással repül az illetőre. Parancsra mellettem bárkivel elvan, engedi magát megfogni, simogatni, de nem merném egyedül hagyni senkivel - nyilván szolgálati kutya révén ez így van jól. Viszont 99%-ig biztosak vagyunk benne, hogy ez a fajta összes egyedére jellemző. Az őrző védő a vérükben van, őket szinte tanítani sem kell rá. Egy gazdás kutyák és bármennyire is imádom a fajtát, gyerek mellett nem tudnék vele naponta 7-8 órát foglalkozni otthon miközben dolgozom is.
Ha már magyar kutyákról szó volt, a kuvaszról mi a véleményetek ilyen viszonylatban? Olvastam, hogy akár mentő kutyává is képezhető ami feltételezi a barátságos viselkedést. Ha kis korától elkezdődik a szocializáció és nincs agresszióra nevelve akkor működhet gyerek mellett is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!