Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Csípőizületi gondra SOS megoldás?

Csípőizületi gondra SOS megoldás?

Figyelt kérdés
Van egy 14 éves közepes testű kutyánk. Csípőizületi gondjai vannak. Másfél hónapja az állatorvos adott rá injekciókat, és rendbe hozta. Plusz minden nap kapja az izületvédő tablettát, és izületvédő szirupot is. Ennek ellenére ma megint nem tudott fekvő helyzetből felállni. Két ember kell a felállításához. (Én sovány testalkat vagyok, egyedül nem tudom sajnos.) Amikor már 4 lábon van, akkor könnyebben mozog, bemozgatás után pedig nincs ez a gond. Az volna a kérdésem, hogy tudok-e valamilyen SOS megoldást arra, hogy könnyebben keljen fel fekvő helyzetből?
2023. márc. 23. 14:56
 1/10 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem, hogy a csípőizületén kívül, korához képest teljesen jól van. Szervi baja sincs. Éber, figyelmes.
2023. márc. 23. 14:58
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Orvos. Úgy látszik, kevés már a tabletta, szirup.
2023. márc. 23. 15:08
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Intraarticularis fájdalomcsillapító injekció (havi 1x kell adni, Librella).

De ez csak átmeneti megoldás. Vagy műteni kell (combcsontfejezés), ami ilyen korban már kérdőjeles, vagy szinten tartani fájdalomcsillapítókkal.

Az ízületvédő ilyenkor már keveset segít, a problémát nem oldja meg, maximum annyit tud segíteni, hogy megállítja a folyamatot (de ha olyan mértékű a porckárosodás, akkor sajnos nem nagyon van mit tenni).

Eddz egy kicsit, egy közepes testű nem nagyon lehet több mint 30-35 kg.

2023. márc. 23. 15:08
 4/10 A kérdező kommentje:

En 40 kg vagyok tehát fozikailag képtelen arra, hogy egymagam felállítsam. Egyébként is 2 emberes, mert egyikünk elöl segíti, masikunk meg hátul. A napokban meg egyedül leszek, nem lesz segítségem. Amúgy miért az én súlyom a téma?

A többi választ köszönöm. Ma már nincs állatorvos.

2023. márc. 23. 15:13
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Vannak rehabilitációs hámok. Azzal könnyű felemelni a kutyát.
2023. márc. 23. 15:15
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

örülök, hogy a válaszomból csak ennyi jött le, hogy a súlyod a téma. Nem az volt.

De ez így nagyon nem jó, hogy napokig nem tudod felállítani a kutyát (nem az a baj, hogy TE nem tudod, hanem hogy így lesz...)

2023. márc. 23. 15:20
 7/10 A kérdező kommentje:
A hámra nem is gondoltam. Köszönöm!
2023. márc. 23. 15:25
 8/10 anonim ***** válasza:

Carprofen-kúrát szoktam ilyenkor tartani. Legalább 2 hétig adok neki carpofent (norocarp, rimadyl, carpox, bármi), ha amúgy nincs gond a májával. Ettől múlik a fájdalom, talpra áll, kicsit felerősödik, mozog, működik.

Fiatal kutyánál nem szeretek fájdalomcsillapítót adni (akár még műtét után sem), mert jobb, ha tudja, hogy most rosszul van, hogy ne ugráljon. De idős kutyánál, amikor a műtét már nem pálya (mondjuk ezt te látod, de a 14 az már ehhez szerintem sok), akkor viszont érdemes aktívan fájdalomcsillapítani-gyulladáscsökkenteni, hogy az életminőségét javítsd, illetve mozgásban tartsd a kutyát, mert az nagyon fontos, hogy talpon legyen.

2023. márc. 24. 19:08
 9/10 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Plusz nem kell feltétlen hám: ilyenkor sokszor úgy segítjük fel a kutyát, hogy törölközőt fűzünk át a dereka alatt, és akkor azzal könnyebb megemelni. Ugyebár ő elöl erőlködik, te a hátulját megemeled így, és már mehet is.

2023. márc. 24. 19:09
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2023. márc. 24. 20:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!