Az Eszkuláp Állatvédő Egyesületnek milyen nagy elvárásai vannak? Vagy csak hiszti?
A nyakörv+hám és 1-1 póráz nem túlzás, és nem véletlenül van. Meg az is hogy a kertbe is így kell kivinni, keressetek rá az Eszkuláp face oldalán Brikett nevére.
Az alábbiakat tőlük másoltam ki:
Nyakörv-hám-két póráz.
Mi így adjuk ki sétára a kutyáinkat, így jönnek rendezvényekre és... Ezt kérjük az örölbefogadóktól is az első időkben. De közülük többen nem tartják be, és olyan kellemetlen szólni... Meg ha nem látjuk, juszt sem...
Pejvát több, mint öt éve sétáltatjuk. Ismerjük. De nem kockáztatunk.
Mi mindent láttunk az évek során:
- elpattantó és kinyíló karabínereket,
- anyaghibás nyakörveket,
- hirtelen rántástól eltörő műanyag csatokat,
- hámból / nyakörvből kihúzott testet / fejet,
- elrágott és elszakadt pórázt...
Légyszi, vegyétek komolyan!
Ivartalanitas reszerol meg annyit, hogy kolykoket ivartalanitasi kotelezettseggel adnak ki, a felnott kutyakat pedig ok ivartalanitjak.
Nyilvanvaloan ha egy kutya nincs mutheto allapotban es soha nem is lesz, akkor nem fogjak eroltetni, de orvosi velemeny lesz errol is. Viszont ha a kutya jelenleg nem mutheto, de gyogyulas utan majd az lesz, akkor szinten el az ivartalanitasi kotelezettseg.
Az a durva egyébként, hogy van egy csomó feltételük, ami elvileg jó szűrő, mégis rengeteg kutyát adnak nekik vissza. Eddig nem értettem, miért, de most olvasom, hogy írja egy előző válaszoló, hogy első látogatásra odaadják a kutyát. Ez elég lutri, van, hogy bejön, de sokkal valószínűbb, hogy ennyiből nem derül ki, mennyire passzol a gazdijelölttel.
Nekünk is menhelyi kutyánk van, máshonnan. 2x látogattuk meg és töltöttünk vele időt, második alkalommal a gyerekeinkkel együtt, mielőtt döntöttünk és mielőtt kiadták (náluk eleve szabály a két alkalom). Én is úgy éreztem, hogy ennyi kell, hogy kicsit megismerjük egymást, kialakuljon valami kapcsolat.
13-as, nyilvan mire a latogatasig eljutottam en is, addigra tul voltunk egy bemutatkozo levelen meg kb 4 emailen, ahol kerdezgettek meg. Ezalapjan nezhettem meg a kutyat, mivel elso ranezesre passzoltunk, elvihettem.
Raadasul nem lehet menhelyi korulmenyek kozott sokszor megallapitani jol azt se, hogy milyen egyaltalan a kutya jelleme, mert a kutya meg van remulve, stresszes, “nem torik meg a jeg”.
Innentol kezdve lutri igazabol, mind az orokbeado mind az orokbefogado reszerol is, ez igaz.
Nyilvan nekem nincs gyerekem,nem tervezek, gyerek rokon sincs a kozelben, ez a resze nem is volt erdekes szamomra. De ha gyerekekkel elnek egyutt, akkor termeszetesen en is tobbszor latogattam volna a kutyat, veluk is.
Bar akkor talan nem is fogadtam volna orokbe, mert gyerek melle ezerszer meggondolom, hogy milyen kutyat hozzak.
Mondjuk én 2x találkoztam a kiszemelt kutyával, de ígyis teljesen más személyisége lett itthon amikor kinyílt :D menhelyen persze egyből meg volt a kémia, de ott egy félős, csendes kutya volt, gondozók is ezt mondták róla, míg az igazi éne minden csak nem csendes és nem félős, sőt elég domináns jellem :D nekem nem gond, mert tapasztalt kutyás vagyok, most is többen vannak, de gyerek mellé egyáltalán nem való és kezdő kutyásnak sem, pedig a menhelyi viselkedése alapján biztos vagyok benne, hogy kiadták volna gyerekes családhoz vagy első kutyásnak
Eszkulápnál talán jobban ismerik a kutyáikat, főleg hogy kis létszámú menhelyük van, a többi panzióban vagy ideiglenesnél. Enyém egy 150 fős menhelyen töltött 2 hónapot egy kennelben, biztos vagyok benne, hogy nem kezdték tesztelgetni és a viselkedését megfigyelni, annyit tudtak biztosra hogy más kutyákkal jól kijön, mert 2 másikkal volt egy kennelben. Szóval igen, a menhelyi kutya valóban lutri.
Jó, én attól nem féltem, hogy gond lesz a gyerekekkel, kicsit nagyobb, de még kölyök kutya volt, 5-6 hónapos. Két kisgyerek (akkor 1,5 éves és 5 éves), meg egy cica mellé hoztam haza, pont azért akartam fiatal kutyát, mert ők még simán megszoknak bármit. Nem is volt sosem gond ezzel.
Egyébként az szerintem tök általános, hogy a menhelyen visszafogottabbak a kutyák, azt én pl. egy percig se gondoltam, hogy majd hetekkel, hónapokkal később is ugyanúgy ül majd nyugton a sarokban. Amint feloldódnak, sokkal aktívabbak.
Egy másik menhelyen önkénteskedem, ott kevésbé nagyok az elvárások, pl kertbe is mehet kutya, és mindig olyan szomorú vagyok, mikor azt látom, hogy kinti biodíszlet lett valamelyikből (ha nem küldenek sétás képet és nem is írják, akkor elég nagy az esélye, hogy nem igen foglalkoznak vele). Nekem az a tapasztalatom, hogy a kutyák azért eléggé díjazzák ha a gazdival lehetnek egy légtérbe vagy bármilyen közös tevékenységet csinálhatnak.
Szerintem minden egyesületnek joga van meghatározni, hogy kinek ad kutyát. Ahol vagyok, ott pl rendszeres, hogy több éve befogadott kutyát ivarosan hoznak vissza, miközben érthetően ott van a szerződésben, hogy ivartalanítani kell x hónapos koráig. Előfordul az is, hogy a bentinek indult kutya kinti lesz és társai...
A kialakult témához: nekem a fél évig menhelyen mindenkivel összerakható kutyám lett reaktív és bunkó más kutyákkal, amint hozzámkerült. Őt amúgy úgy hoztam el, hogy nagyon nem akartam ismeretlen eredetű kutyát, csak hétről hétre egyre jobban megszerettem, az tetszett benne, hogy hallgat rám, keresi a társaságom, kijött mindenkivel, póráz nélkül lehetett sétáltatni és az első szóra futott vissza, meg labdázott. Sokszor nem is értem, hogy az emberek hogy választanak...
A kertes rész butaság és az ivaros kutya mellè nem mehet butasàg. A menhelyi úgyis ivartalan, akkor teljesen mindegy, hogy van-e otthon masik ivaros.
Nekem éppen egyedül van kint a kertben a többszázezres multichampion ivaros fedezőkanom. Nem lesz baja fél óra frisslevegőtől, míg befejezem a melót és indulunk sétàlni.
2 feltételnél is buknék. Pedig àgybam alszik a lelkem :) Még jó, hogy nem akarok örökbefofadni 😂😂😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!