Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az Eszkuláp Állatvédő Egyesüle...

Az Eszkuláp Állatvédő Egyesületnek milyen nagy elvárásai vannak? Vagy csak hiszti?

Figyelt kérdés
Próbáltam utánanézni, hogy mik a feltételek, de nem találtam. Kommentekben szidják őket a magas elvárások miatt. Érdekelne, hogy mik lehetnek ezek a hatalmas elvárások, ha esetleg van valakinek tapasztalata. (Benti tartásról tudok, de ez nálam alap :D)
2023. jan. 11. 21:01
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
50%
Azt hiszem olyasmi, hogy meglátogathatják a kutyust, ivartalanítanod kell, bent is lehet, ilyesmi
2023. jan. 11. 21:05
 2/25 anonim ***** válasza:
100%
2023. jan. 11. 21:06
 3/25 anonim ***** válasza:
84%

Nekem az eszkulaptol van 2 kutyam is, ugy, hogy az orszag masik vegeben lakom Budapesthez kepest.

Semmi extrat nem vartak el, csak benti tartast, ami alap, mert mindket kutya rovidszoru tacsko keverek, illetve egy bemutatkozo levelet kellett irnom, aztan ennyi.

Az egyik kutyat osszesen ketszer latogattam es masodikra vihettem haza, de csak mert nem volt meg ivartalanitva az elso talalkozasnal es azt ok csinaltak ugye, a masik kutyat meg mar az elso latogataskor hazahoztam.

Bemutatkozo levelben olyasmiket irtam, hogy mit tervezek a kutyaval, hany orat lenne egyedul, kutyasuliba is akarom vinni, meg egy nap mennyit tudom kivinni setalni, van-e kutyas tapasztalatom, stb.

Sokan igazabol ezt serelmezik, hogy ugye csak benti tartassal adnak kutyat, illetve a bemutatkozo levelet, amit nem ertek, nem egy nagy cucc megirni.

Latogatni se jonnek ki, kepeket se kertek a hazamrol, semmi extra nem volt tenyleg. Annyi, hogy elmeletileg van egy kapcsolattartom, akinek kuldenem kene infokat a kutyakrol, de utoljara 1 eve keresett o is, szoval ezt se viszik tulzasba, hiszen nincs ra kapacitasuk.

2023. jan. 11. 21:13
 4/25 anonim ***** válasza:
87%
Érthető feltételeik vannak szerintem, ha valakinek nem tetszik, 1000 meg egy helyről is tud kutyát hozni. Én sem értek minden részével egyet (például hogy a kutya nem maradhat egyedül a kertben), de alapvetően jószándék és a múltbéli negatív tapasztalatok miatt vannak ezek az előírások.
2023. jan. 11. 21:14
 5/25 A kérdező kommentje:

#2 köszönöm. Ezt hogy nem találtam meg...

Szerintem teljesen korrekt. Ivaros kutya részbe tudnék belekötni, mert pl egy szívbeteg kutyát senki nem fog bealtatni ivartalanításhoz, ettől még felelősségteljes a gazdája. Ha pedig a menhelyi már ivartalanított, akkor meg teljesen mindegy, hogy milyen kutya mellé kerül ugyebár. :D

2023. jan. 11. 21:15
 6/25 anonim ***** válasza:
81%

Van képük elvárni, hogy az állat megfelelő körülmények között legyen tartva. Nagyjából ezen háborodik fel a sok agyhalott, ami sajnos nem is meglepő, ismerve az átlag magyar állattartási kultúra szomorú mivoltát.

Nem is csodálkozom egyébként, hogy sok menhely, és állatvédő egyesület inkább külföldre szeretne örökbe adni...

2023. jan. 11. 21:22
 7/25 A kérdező kommentje:
Nekem másik menhelytől van kutyám, ott is előírják a kötelező kapcsolattartást, de mivel van facebook csoportjuk és oda rendszeresen posztolok, így sosem zaklatnak. Szerintem teljesen rendben van, hogy néha kérnek infót a kutyáról. Itt is volt ivartalanítási kötelezettség, mert nem minden felnőtt kutyájuk ivartalanított, csak ahogy az anyagiak engedik, de alapból akartam ivartalanítani, szóval teljesen mindegy volt. Kb 1 évesen hoztam el.
 8/25 anonim ***** válasza:
57%

Én végigolvastam a a leírt feltételeket, a legtöbb teljesen normális, reális elvárás, ha csak ezeket tartatják be szerintem az teljes mértékben jogos, egyetlen egy van, ami erős túlzásnak hat:

"Az örökbefogadott kutya esetében az örökbefogadást követő egy hónapban minden sétánál kötelező a nyakörv, hám egyidejű viselése, és mindkettőre külön pórázt kell csatolni. Az örökbefogadott kutyát legalább egy hónapig, de legalább a teljes behívhatóság / kötődés kialakulásáig a pórázról külső helyszínen – függetlenül annak körbekerített vagy szabad voltára – elengedni tilos."

Elhiszem, hogy bizonyos helyzetekben ez is indokolt lehet, de azért ahhoz nagyon problémásnak kell lennie egy kutyának, hogy futtatóban is hámban ÉS pórázon lehessen csak sétáltatni. Ha ezt komolyan gondolják, akkor tényleg túltolták kicsit az elvárásokat.

A másik, ami szintén speciális eset és nem életszerű:

"Kutyát lefoglalni, gazdijelöltnek tartani maximum egy hétig áll módunkban. Ha az örökbefogadás csak ezt követően válna aktuálissá, az egyeztetést, látogatást is csúsztassák."

Persze ez is olyan, hogy van az az eset, amikor nem tartanak kutyát több ideig, de ha valaki talál a habitusához, életmódjához tökéletesen passzoló kutyát, de olyan helyzetben van (legyen az családi, munka, egészségügyi dolog), hogy csak 2-3 héttel később tudja elvinni szívás lehet egy ilyen kitétel. De persze az annyira nem valószínű, hogy pont akkor van gipszben a lába, akkor utazik el, mikor el kéne hozni a kutyát, de itt is lehetnének kicsit engedékenyebbek.

Egyrészt azt gondolom, hogy az a kérdés, hogy mennyire kezelik életszerűen ezeket a kitételeket, mennyire tudnak eltérni a betartatásától valóban indokolt esetben (pl. 12 hetes kölyköt engedhessen már el a gazdi egy zárt futtatóban saját belátása szerint).

Másrészt meg szomorú ezt olvasni, hiszen ezeket a kitételeket biztosan valós tapasztalatok fogalmazták, ami szörnyű képet fest az örökbefogadó szándékkal érkezőkről...

9/25 A kérdező kommentje:

Szerintem az, hogy ne engedjék el jogos. Biztosan vannak stabilabb és félősebb kutyák is és a legrosszabb pánikolva menekülős típust vették alapul, mert nem írnak minden kutyára külön szerződést. És igen, ha jól emlékszem az egyik kutyájuk így tűnt el a kertből örökbefogadás után pár nappal :/ szóval biztosra mennek szerintem

Nyakörvből a legtöbb kutya ijedtében ki tud bújni, így nem csodálom, hogy hám + nyakörv kombót írnak elő.

2023. jan. 11. 21:28
 10/25 anonim ***** válasza:
57%

8-as, ez nem egy hulyeseg pedig. Nyilvan nem ellenorzik, hogy hasznalsz-e hamot meg nyakorvet is, hiszen nincsenek ott, de pl nalunk mindket kutyanal nagyon jol jott, mert az elso setak kaotikusak voltak, nagyon meg voltak remulve, mindketten volt, hogy egy-egy zajtol probaltak volna menekulni. Az egyik pl ki is rantotta magat a nyakorvbol es meg az egyik porazt is eldobtam ijedtemben, de jo, hogy ott volt a masik meg a ham is.

Ez a kis ovintezkedes, ami neked kb semmibe nem kerul, eletet menthet. Foleg, mert nagyon sok terhelt eloeletu kutya van, az en egyik kutyusom is pl szaporitos szuka volt, elete elso 3 evet ketrecben elte le, a vilagbol semmit nem ismert, kemeny volt vele az elso fel ev.

A masik kutyusom mar egyszerubb volt,

ot szerettek legalabb, bent is tartottak, csak a gazdaja halt meg. De setalni ot se vittek soha a budos eletben, mert a porazt es nyakorvet sem ismerte.

Futtatoba pedig jobban teszed, ha eleg sokaig nem viszel egy traumas kutyat, hidd el. En szinte az elso perctol fogva trenerrel dolgoztam egyutt az elso kutyanal, na nala kb 3-4 honap utan jott el az a pillanat; amikor biztonsaggal kutyas tarsasagba lehetett vinni. Addig nem.

Azt kell megerteni, hogy ezeknel az orokbefogadott kutyaknal barmi lehet, tenyleg. Nem tiszta lappal indulnak, ha idosebbek, igy borzasztoan ovatosan kell eljarni veluk kapcsolatban. Ja es persze egyik kutyamnak se volt egy darab oltasa se, szoval ott kezdodott a sztori, hogy setalni is csak a kapu ele vihettem oket kezdetben, a szobatisztasag tanulasa miatt.

Az pedig, hogy ok nem tartogatnak kutyat, amire van mondjuk 5 jelentkezo, tok jogos 🤷‍♀️

Az viszi, aki elobb viszi es nem huzza az idot. Rengeteg kutyajuk van igy is, akikre nincs jelentkezo, na naluk aztan lehet gondolkozni. De ha fajtatiszta jellegu a kutya, akkor oket gyorsan elkapkodjak. Ez van.

2-es voltam.

2023. jan. 11. 21:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!