Egy lakásban lehet 3 kutyát tartani?
Egy nagy lakásban élek. Már van 2 kutyám. Egy Máltai Selyem, és egy Bichon Havense. A Bichon Havense az első kutyám. Fiú, és 1 éves, júniusban lesz 2. A Máltai Selyem "mentett" kutya. Röviden a Máltai Selyem kutyámat a vásárban találtam, mikor mentem nadrágot venni magamnak. Koszos volt, és egy kenelben, egy újságon feküdt. Megvettem, mert annyira sajnáltam, hogy nem tudtam ott hagyni. A Máltai Selyem kutyám is fiú, és 6 hónapos. Már nem lakok a szüleimmel, úgyhogy nem kell az engedélyük. De úgy tudom hogy egy lakásban csak 2 kutya lehet, de nem tudom biztosan. A fajtát még nem döntöttem el. Igazából nem ilyen Bichon méretű kutyákban gondolkodtam. Például Mudiban, meg ilyenekben gondolkoztam. A Bichon Havense-ém, és a Máltai Selymem nagyon jól kijönnek. A Bichon Havense-ém ugatós, de a lakásban olyan nyakörv van rajta, ami akadályozza hogy ugasson, így a szomszédokat nem zavarja. A Máltai Selymem meg egyáltalán nem ugat. Mindkettő kutyámat rendszeresen sétáltatom. Minden nap kiviszem őket a futtatóra, 1-másfél, néha 2 órára. Itthon is játszok velük, tanítom őket. Jól neveltek. Orvoshoz is rendesen viszem őket. Mindkettőjüket ugyanannyira imádom. Röviden törődük velük. Ha 3 lenne, szerintem akkor is ugyanígy menne. Csak az a baj, hogy nem tudom hogy egy lakásban lehet-e 3 kutyát tartani. Lehet? És ha lehet, akkor milyen fajtát válasszak? Tarthatok Mudit?
20/Nő
9-essel értek egyet. 2 kutyával nem bírsz, minek még a harmadik?
Gondolom a szomszédaid is örülnek, hogy az ugatást, vonyítást hallgathatják, amit a 3 kutya művel.
Időd van egyáltalán munka/tanulás mellett a 3 kutyára? Hogy rendszeresen lefáraszd, levidd őket egy nap többször? Vagy csak be vannak zárva a lakásba, azt jóvan? Reggel meg este 10 percre lemész velük, azt megvolt a foglalkozás? Egész nap meg bent vonyítanak a lakásban?
A kutyát lenevelik az ugatásról?
Asszem rossz bolygón vagyok.
(Érdekes, hogy közel 13 év után ott tartunk, hogy „helyi állattartási rendelet szabályozza az egy lakásban tartható kutyák számát” válasz jelenik meg, és 8-an hasznosnak jelölik.)
A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet országosan egységesítette az ebek tartásának feltételeit; azt alacsonyabb jogszabály: önkormányzati rendelet, társasházi SzMSz stb. nem írhatja felül. (Mivel az önkormányzatok eleinte kitartottak a saját szabályzásuk mellett, akkoriban sok tudósítás volt arról, hogy az Alkotmánybíróság határozataiban sorra semmisítette meg az erre vonatkozó önkormányzati rendeleteket, majd mikor kellő minta volt, a Kúria vette át a tömeges feladatot. Társasházakban is nyertek pereket az állattartók, az SzMSz vagy Házirend ellenére, amelyek jobban akartak korlátozni, mint a kormányrendelet.)
A kormányrendelet szerint:
„1. § (2)
c) kistestű eb: olyan eb, amelynek testtömege nem haladja meg a 20 kilogrammot;
d) közepes testű eb: olyan eb, amelynek testtömege 20-40 kilogramm;
e) nagytestű eb: olyan eb, amelynek testtömege meghaladja a 40 kilogrammot;”
„14. § (5) Tilos
a) kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani.”
Nincs szó arról, hogy a területeket egyedenként külön kell biztosítani.
Az más kérdés, hogy egyéb okokból az érintettek – akik elsősorban nyilván a szomszédok – élhetnek kifogással az ebtartóval szemben: birtokvédelmet kérhetnek pl. bűz, hang miatt. És a megfelelő ellátás, körülmények hiánya is eljárást eredményezhet. De, darabszám esetén csak akkor lehet kifogás, intézkedés, ha kevesebb a terület, mint ami a kormányrendelet szerint elvárt.
Az Állatvédelmi Törvény szabályozza, hogy mi a minimális élettér és mivel törvény, automatikusan semmissé teszi a helyi rendeleteket, a cuki házirendeket is. (ha bérelt lakás, ettől persze kirakhat a tulaj)
Eszerint kistestűnek számít minden 20 kg alatti kutya, a kistestű kutyának minimúm 10m2-es területet kell biztosítani, csoportos tartás esetén pedig kutyánként 6 m2 akadálytalanul használó területnek kell lennie.
6x3=18, ezért, ha van 18m2 akadálytalanul használható terület a lakásban, jogilag tarthatsz 3 kutyát.
Ettől függetlenül a mudi városban való tartásáról én is lebeszélnélek, de van egy csomó bichonnál nagyobb kutya, aki egész jól elvan lakásban is (pl whipet, uszkár, spánielek). Szerintem mudit akkor érdemes tartani, ha sportolni, versenyezni szeretnél vele.
Miért kellene a 3. kutya?
Hiszen a meglévő kutyáid fiatalok,foglalkozol velük. Nem látnám értelmét még egy kutyának. Mudit biztos ne vegyél a hajad is kihullik majd, a kutyafuttató kevés egy mudinak.
Megérteném ha az egyik öreg lenne vagy vmi. Nekem is van tervben 3.kutya ha elköltözök,de csak is azért,mert az egyik öreg és fiatal kutyámnak jó lenne egy játszó társ,mert ha elköltözök nem biztos,hogy minden nap sikerül kutyás társaságba vinnem. Öreg meg nem játszik vele.
15
Én jelenleg egy mudival és egy uszkárral élek együtt. Elárulom, hogy az uszkár éppen olyan mozgásigényes kutya mint a mudi, sőt... :) Nagyon félreértett fajta, valószínűleg a puccos nyírás miatt, de kifejezetten sportos kutyák az uszkárok. :)
A mudi pedig remekül el van a lakásban, itthon egy hangja nincs, csak akkor ugat ha valaki csenget. Lent természetesen sokat magyaráz. :)
Napi 3 órát vagyok lent velük, ennyi minimum kell minket fajtának.
15 vagyok, nem a mozgásigényére értettem. Ahogy én látom, sokkal érzékenyebbek mentálisan, szeretnek bevédeni dolgokat és csipkedéssel távoltartani attól kutyákat, embereket, meg ugye beszédesek. Szerintem ezért KEVÉSBÉ alkalmasak a városban való tartásra. Nem gondolom, hogy az rendben van, ha a kutyád a lakóházak között üvölt.
Az uszkár szerintem sokkal stabilabb kutya, főleg, ha jó helyről hozod. Tudom, hogy nekik is nagy a mozgásigényük, amúgy a spánieleknek is, őket is ajánlottam. Annak a híve vagyok, hogy a kutyát nem az udvar fogja lefárasztani, túlpörgésre hajlamos munkavonalút meg nem is szabad állandóra oda kics+szni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!