Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ha a kutyák számára a lépcsőzé...

Csicsky kérdése:

Ha a kutyák számára a lépcsőzés nem ajánlott, akkor a magasabb helyekre, helyekről való fel-le ugrálás is ártalmas nekik?

Figyelt kérdés

A lépcsőzésről itt írnak:

[link]

Nekem egy kis termetű, 3 kg-os máltai selyemkutyám van. A házban a lépcsőzéstől meg tudom óvni, a séták alkalmával egyszerűen a hónom alá kapva leviszem őt. Ellenben séta közben előfordul, hogy a járdáról leugrik, vagy felugrik rá. Továbbá otthon meg rendszeresen feljár a fotelbe, meg a kanapén is jól érzi magát. Ez engem különösen nem zavar, mert tudom, hogy úgysem tudnám leszoktatni róla. A probléma ellenben az, hogy a fotel esetében ehhez 30-32 cm magasra kell felugrálnia, ill. le. A kanapé esetében ez olyan 40 cm. Árthat ennek a fajta kutyának ez a napjában ki tudja hányszori fel-le ugrálás?

Továbbá, árthat neki, ha lejtőn közlekedik, pl. a kerekesszékek számára készült feljárón?

Akiknek régóta van ilyen kis máltai kutyusuk, nektek mik a tapasztalataitok? Volt már ilyen szempontból problémátok vele?

2022. dec. 16. 11:04
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Annyiban, hogy puha, meleg, könnyebb ráállni.
2022. dec. 16. 12:35
 12/20 A kérdező kommentje:
Akkor csak a rámpa jöhet szóba? Az a kutyalépcső nem megoldás?
2022. dec. 16. 12:41
 13/20 anonim ***** válasza:
48%

Nekem pedig ártalmas napi 8-14 óra fizikai munkát dolgoznom, mégis csinálom. Iskolában ártalmas volt több kilométert futnom, tornáznom bemelegítés nélkül, ártalmas volt hetente 3-6 napon edzetni versenyszerűen...

Magasvérnyomás, cukorbetegség, reflux, gerincsérv, ízületi betegség, sérv, rossz fogak (mára javarészt műfogsor)...

51 éves vagyok. Apám, aki szintén fizikai munkát végzett egész életében, ebben az életkorban azon aggódott, meddig fog még élni ennyi hülye betegséggel, jelenleg 90 éves és még a covidot is kirázta kisujjból, miközben, mi nejemmel, lányommal kivoltunk 3 hétig kegyetlenül.

A lényeg, értem én, hogy egyes tevékenység ártalmas a házi kedvenceknek, de mindent nem lehet megtiltani számukra. Élik az életüket, amennyi adatik. Lépcsőzni nem muszáj, de azt megtiltani, hogy ne ugráljon kedve szerint marhaság. Mellesleg, nem tiltani kell, hanem alternatívát kell biztosítani számára. Ha fel szokott menni az ágyra, kanapéra, hát vegyél neki egy rámpát. Akkor nem fog ugrálni, ha neki is tetszik az új megoldás. Nekünk közép uszkárunk van. Olyan mintha rugó lenne a fenekében. 11 éves, de nagyon jó formában van, igen aktív. Van rámpa az ágy mellett, de nem mindig használja. Még mindig felugrik, inkább csak lefelé használja a segítséget, akkor sem mindig. Lépcsőznie nem kell, van lift. Ha mégis, akkor felvesszük.

2022. dec. 16. 12:42
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
12# A kutyalépcső nem igazán jó megoldás. Kisebbet kell ugrania, de cserébe többet. Rámpa kellene, nem véletlenül azt szajkózzuk többen.
2022. dec. 16. 12:47
 15/20 anonim ***** válasza:
79%

13-as, es te kutya vagy? :)

Ahogy embereket se a kutyaval, ugy a 3 kilos kutyat se hasonlitsunk mar ossze a kozep uszkarral, mert nem egy sulycsoport semmilyen szinten 😊

Egyebkent nekem tacskom van, siman raszoktattam a rampara. Melos, mert ott kellett allni felette napi tobbszor, csalogatni kellett jutalomfalattal, ra kellett szolni, ha ugrott es stb, de kb 2 het alatt megtanulta es csak azt hasznalja azota. Szerintem neki is sokkal kenyelmesebb, mert ha nem vagyok otthon, akkor se ugrik, latom kameran, szoval nem csak akkor hasznalja, ha a kozelemben van.

Ne tegyunk mar ugy, mintha a kutyanak tanitani valamit, raszolni, esetleg tiltani, akkora falat lenne, amit ne lehet megugrani.

Ha ez tenyleg nem megy es a kutya iranyit teged, akkor oriasi bajok vannak es nem art segitseget kerni.

2022. dec. 16. 13:15
 16/20 A kérdező kommentje:
Jó, akkor maradjunk a rámpánál. Mivelhogy nincs elég hely, amik kaphatók, azok már nemigen férnének el, így magamnak fog kelleni összehozni egyet. Most akkor a kérdésem az lenne, hogy ha a fotel 30-32 cm magasságot jelent, akkor minimum mennyinek kellene lennie a rámpa vízszintes hosszúságának, vagyis mekkora lehet a maximális emelkedése (hány fok)? Jó, tudom, hogy túl nagy nem lehet, mert akkor a rámpát is átugorja, mint a sámlit, de mi az, ami még elmegy?
2022. dec. 16. 14:03
 17/20 anonim ***** válasza:
52%

15# Első kutyám (10 évesen kaptam) nekem is tacskó volt. Akkoriban (80-as években) nem volt divat a kutyalépcső, rámpa. Oda ment fel, ahová tudott és szabad volt neki. Párnázott kosarában szeretett aludni, de sokszor a lábamnál heverészett. Volt egy érdekes szokása, néha felmászott a fotel támlájára a nyakunkhoz fekve. :)

Közép uszkár 43 cm marmagasággal persze nem tacskó, nem máltai selyemkutya, de 11 évesen már vannak nehézségei, hiszen már nem fiatal. Ágyunk pedig 58 cm magas a matraccal, fedőmatraccal.

Én arra céloztam, a kutyának is hagyni kell életteret, ami természetesen jön neki, azt nem mindig kell tiltani. Ha aktivitása szerint fel tud menni, ugrani olyan helyre, ahová nem tilos, hiszen alapvetően nem zavarja a gazdát és felengedi pl. ágyra, kanapéra, fotelbe, akkor miért kéne korlátozni ebben.

2022. dec. 16. 14:09
 18/20 anonim ***** válasza:
Sokkal egyszerűbb lenne (lett volna) megtanítani a kisegérnek, hogy a bútoron akkor van helye, ha te felrakod rá.
2022. dec. 16. 15:04
 19/20 anonim ***** válasza:

Teljesen mindegy, mi volt a 80-as evekben. Sajnos azok a testfelepitesu tacskok ma mar nem leteznek. Agyon vannak szaporitva ok is, hiaba veszed tenyesztotol.

Talan a szalkasszoru standardok meg a legegeszsegesebbek az osszes kozul manapsag.

Attol meg, hogy nem engedem a kanapera ugrani, hanem elvarom, hogy rampat hasznaljon, hagyok eletteret a kutyamnak, ne aggodj :)

Nem ettol lesz boldog vagy nem boldog elete.

2022. dec. 16. 15:09
 20/20 anonim ***** válasza:

Kerdezo, amugy mi lenne, ha inkabb a kanapera engedned fel a kutyat es a fotelrol tiltanad le?

Az a baj, ha nagyon meredek lesz a rampad, nem fogja hasznalni. Kanapenal jobban elferne, nem?

Nekunk amugy ilyen van, csak mas szinben, de toluk rendeltuk, ebben a meretben:

[link]

A kanape 40 centi magas, pont jo igy. De ha a rampa rovidebb lenne es ennel meredekebb, az mar nekem is tulzas lenne, mar-mar masznia kene a kityanak rajta, tutira nem hasznalna.

Szoval ha ilyen meretben tudsz csinalni, az meg jo. De ennel kisebb, rovidebb mar durva lenne.

2022. dec. 16. 15:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!