Ha lefelé lépcsőzés közben megtartom valamennyire a kutyát a hámjánál, akkor kevésbé terheli a gerincét?
A lépcsőzés igenis árt a tacskónak:
https://www.youtube.com/watch?v=KlrAcpAefug
"Sajnos a tacsik testfelépítéséből adódóan tényleg nem tesz nekik jót a lépcsőzés, komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezethet - ezek közül is a leggyakoribb a „tacskóbénulás” néven ismert gerincsérv vagy porckorongsérv, mely leginkább a hosszú gerincű és ahhoz képest alacsony kutyákra jellemző.
Ezeknél az állatoknál, különösen azoknál a mozgástípusoknál, ahol a mellső végtagokra nehezedik az állat szinte teljes testsúlya (pl. lépcsőzés, ugrálás lefelé), a hátsó végtag holtsúlyként himbálódzik, nagyobb terhelést róva a gerincoszlop bizonyos pontjaira, ahol nagyobb lesz így a porckorongok elmozdulásának az esélye. A súlyosabb probléma kialakulásához hozzájárul a nem megfelelő terhelés és mozgás, az elhízás, illetve az életkor előrehaladtával a porckorongok rugalmasságának csökkenése is.
A megelőzéshez vagy a súlyosság csökkentéséhez nagyban hozzájárulhatunk azzal, ha kedvencünket egész élete során megfelelő kondícióban tartjuk és a méretéhez, alkatához megfelelő aktivitást biztosítjuk számára - azaz kerüljük a lépcsőket, függőleges irányú mozgást.
Ha megtörtént a baj és észrevesszük a hátsó végtagokon a hirtelen fellépő jellemző mozgászavart (tipegve járás, keresztbe lépés, lábfej húzása, csoszogás, rogyadozás stb.) vagy a bénulást, elengedhetetlenül fontos, hogy mielőbb szakszerű ellátásban részesüljön az állat (az esetek 90 százalékában műtéti beavatkozásra van szükség, nagyon rövid időn – napokon – belül), hogy elkerüljük a maradandó károsodást, és ebben az esetben is kiemelten fontos a szakszerű rehabilitáció."
Nincsen sajnos rámpás rész, nem is értem miért nem gondolnak babakocsis, vagy mozgássérült emberekre. 10 emeletes panel, ne kérdezd miért kellett 10 lépcsőfok a liftig 🤷♀️
Ott hagyni nem tudom, mert reaktív és van egy 1 ember meg 1 kutya, akit nem kedvel, fentről meg nem látok a kapura, hogy kijön be. Nem kockáztatnék, mert amilyen szerencsés vagyok, tuti beléjük futnánk így. Fent a liftnél meg szintén bármikor jöhet bárki lépcsőn lefelé. Marad akkor a hámnál megtartás.
Én a helyedben megbeszélném az illetékessel, hogy jó lenne mihamarabb felszerelni egy rámpát. A mozgássérültek, babakocsisok nagyon jó érv lenne.
Addig is lehetne csináltatni egy keskeny, olcsó rámpát a kutyusnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!