A mi kerítésünk rossz vagy a kutyát lehet "szökősnek" nevezni?
2hete van nálunk egy 7éves Németjuhász (csak vigyázunk rá!!! 1hónapig távol a gazdi). Előtte nem volt kutya itt. A kerítés TölgyFa oszlopból és körbe háló/rács. Elsőnek nem tudtuk hol szökött el,másodjára láttuk,hogy alul szinte felfeszítí a hálót /rácsot és átbújik alatta.... Felügyelet mellett nem szökik ki, csak ha magára hagyjuk.
Szóval a kérdés... A kutya ilyen szökős vagy a kerítéssel van a baj?ha egyszer mégis lenne kutyánk, Vajon ő is megtalálná ezt a kibújót?
- A németjuhász a gazdinál házban lakik, nem az udvaron.
Benti tartáshoz szokott a kutya, mitől tartottatok, mit fog csinálni, ha egyedül marad?
Kint mások az ingerek, több az inger, olyan inger is van, ami bent nincs, elég egy macska, hogy felpiszkálja a kutya kíváncsiságát és meginduljon.
A felelősség a szökésért a tiétek, ha rátok lett bízva a kutya, hiszen a gazdi ebben az esetben nem tud mit csinálni, nincs ott. Jóhiszeműen rátok bízta a kutyát. Ha baja esik valakinek a kutya miatt, vagy ha a kutyának esik baja (mondjuk elütik), amíg a kutyára ti felügyeltek, titeket vonnak felelősségre, nem a gazdit, és a gazdi sem fog örülni neki, ha miattatok a kedvence bajba keveredik.
A kerítés rossz, csináljátok meg rendesen.
A kutyát tartsátok bent, próbáljátok ki, hogy magára hagyjátok bent fél órára, majd egy órára, majd egyre tovább, maradjatok a közelben, és figyeljétek, mi történik. Egy benti tartáshoz szokott kutyának nem kéne bajt csinálnia. Én nyaraláskor hagytam már szálláson is a kutyámat, mert be kellett mennem élelmiszerboltba venni valamit (nem hagyom bolt előtt), nem vigyázott rá senki, egyedül volt a kutya, és nem történt semmi baj a szálláson. Idegen hely, persze, nagyon várt vissza, de nem rongált, nem rombolt, és nem zajongott.
Egy territoriális állatról beszélünk! A kutya nem kötődik a ti telketekhez, neki óriási szressz így, ha magára hagyjátok. A területhez kötődés kb 3-5 hónap alatt alakul csak ki. Persze, hogy szökik, hisz nem érzi magát biztonságban! És nyilván a kerítés is nulla, ha ki tud menni.
De az ok másodlagos, a kutya nem szökhet! Egyszer sem! Ha nem tudod ezt megoldani, ne vállald be a gondozását! Így csak komoly veszélyt jelentesz a kutyára és másokra is!
A kutyában is van egy kis hajlam a szökésre, meg a kerítésetek is rossz.
Ilyen szintű szabályokat a legnehezebb megtanítani egy kutyának, mert általában hiába tudják, hogy mi az elvárás, a kinti kóborlás sokkal értékesebb számukra. Több opció is van a kerítés kutyabiztossá tételére, egyik, ha lebetonozod, másik, ha hatalmas köveket, valóban nagy téglákat raksz a szélére, ha a kutyus nem akar túlzottan kijutni, akkor alulra egy csík vastagabb léc is elég, amihez a dróthálót is rögzíted és talán a legbiztosabb a villanypásztor alulra kifeszítve.
Szerintem baromi veszélyes, hogy egyedül kint kóricál az utcán és a többi emberrel szemben meg hatalmas bunkóság, mert sokakban a puszta jelenléte félelmet kelt egy ekkora kutyának...
Biztos van olyan hely a házban, ahol igazából nem tud kárt tenni és bezárhatjátok oda. Ilyen lehet pl a kazánház, előszoba, fürdőszoba.
Szintén válaszok:
-Napi 2 órát sétálunk vele+ a játék.
-Kérlek, azért ne teremtsetek le engem olyan dologért, ami jelenleg megoldandóban van. A kutya egyszer kiszökött mert NEM tudtunk a problémáról, hisz nincs állatunk!!
- Köszönöm a tanácsokat, de sokan elkanyarodtatok a kérdéstől. A gazdi engedélyével hagytam a kutyát magára mert ő azt mondta nem fog kiszökni és természetesen tudott az első és a második szökéséről is mindkettőnél csak a kapuig jutott, sőt a másodiknál pont csak bújt át a háló/kerítés alatt
- AHOGY ÍRTAM mióta tudjuk, hogy szökik BENT van és FELÜGYELETTEL kint (mivel ezt is írtam, hogy úgy nem szökik ki!!)
-Olvastam, hogy valaki írt villanypásztort. A végig alulra lefeszítem, az jó? Csak ott tud átbújni
- Mégegyszer kiemelném, hogy nem órákat kobórolt vagy valami,hanem szinte pont csak a kapuig jutott (jött haza a párom és pont szembe találkoztak...) , a másodiknál meg ki se ment, csak szeretett volna (pont bújt át!)
Elment a gazdája, nem kötődik a helyhez sem, nem csodálom, hogy próbál szökni.
Nagyon kutyafüggő, hogy melyik kerítés akadályozza meg a szökésben. Leginkább a kutya szándékán múlik. Mi 30 évig azt hittük, hogy szökésbiztos a kerítésünk, aztán lett egy olyan kutyánk, aki ha elmentünk a másikkal sétálni (mindig ő sétált másodszor), addig próbálkozott, amíg többször sikerült utánunk szöknie (amúgy meg bekerítetlen helyről sem szökik el).
A szomszédunknak régen olyan szinten szökős volt a kutyája, hogy a végén már befelé hajló szögesdrót volt a kerítés tetején és még úgy is megoldotta a kijutást (szerencsére max 1-2 háznyira ment el).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!