Egy 7 hónapos kölyök örökbefogadása mennyivel másabb, mint egy 2-3 hónaposé?
Sokkal másabb. Mi 10 hónapos kamaszkutyát fogadtunk be. Makacs, neveletlen, nehezen kezelhető kutya volt. Ellentétben ha kiskutyát fogadsz örökbe, úgymond "tiszta lappal" indítasz.
Nehezebb lesz tanítani és szocializálni, de nem lehetetlen! Határozottabb nevelés kell neki, ennyi a lényeg.
1-es képét azért árnyalnám.
2-3 hónapos kutya még nem szobatiszta, szétszed mindent, semmire sem hallgat, csak játszik. 7 hónapos lehet, hogy jól nevelt, hallgat a parancsokra, és jól szocializált.
Miénk 6 hónaposan került hozzánk
Nem kapott előtte semmilyen nevelést
Az idegenekkel vad, a mai napig. Sajnos ezen nem tudunk változtatni.. valamennyit javult amióta öregszik.. de nem az igazi
Mindhárom kutyámat 6-7 hónapos koruk körül fogadtam be az utcáról. Így sikerült. És szerintem sokkal jobb, mintha valami kisebb kölyköt vettem volna magamhoz. Igen, ekkor vannak kamasz korban, de már sok pici kori szokásukat kinövik, jobban lehet velük foglalkozni, nevelni, tanítani őket, akkorra már van személyiségük, stb. Nem egy kisbabát kapsz, hanem egy fiatal, de komplett kutyát.
Megmondom őszintén, egyszer 7 db kiskutyát neveltem fel cumisüvegből, születésük napjától 4 hónapos korukig nálam voltak, de egy életre elég volt a pici kölykökből.
A talált kamasz még a legjobb opció.
Ha már menhelyről vagy másvalakitol fogadsz örökbe, akkor szinte borítékolható, nem tanították sosem, esetleg hogy hülyén nevelték, nem fegyelmezték sosem semmiért, így nehezen érti meg és tanulja meg, hogy most nálad akkor miért nem lehet megtennie amikért eddig talán még dicséretet is kapott.
(Ennek ellenére támogatom a nagyobb kutyák befogadását, jövőre nekem is lesz még egy kutyám, aki azért fog hozzám kerülni, mert egy idős néni már nem tud róla gondoskodni.
Látod, én is belevágom a fejszém ilyen feladatokba, de tudom jól, hogy nagyon nehéz lesz a kezdet, pedig nem vagyok kezdő kutyás).
Sok örömöt és kitartást kívánok, kérdező!
A "talált" is volt addig valahol és szintén nem kapott nevelést. Nem hinnem, hogy egy utcán csavargó vagy egy menhelyen várakozó kutya között "nevelésben" hatalmas különbség lenne. Esetleg akkor, ha a menhelyen foglalkoznak vele.
De szerintem még mindig jobb egy "nagyobb", vagy idősebb kutya, mint egy nem szobatiszta, fogváltós, szétszedmindent, nemhallgatsenkire kiskutya, akit hiába nevelsz meg, kamasz korára ugyanolyan lázadó lesz, mint amelyiket annyi idősen veszed magadhoz.
Legalabbis nekem ez a saját véleményem. S ha a jövőben kutyát veszek még magamhoz, minimum fél éves lenne ugyanúgy, vagy inkább 1-2 éves.
Nekem van egy pár éves menhelyi tapasztalatom és szerintem azért jó felnőtt kutyát befogadni, mert annak már látod a kifejlődött személyiségét, míg egy kölyök teljesen zsákbamacska. A 7-8 hónapos kutyus meg pont valahol középúton van :)
Átlag embernek, átlag "felhasználásra" egy pici kölyök azért jó csak, mert láthatja, ahogy felnő, amúgy az a tapasztalatom, hogy 50-70% pont, hogy elrontja a nevelést... Fél éves korban meg amúgy is jön a "kamaszkor", ahol a kölykök elkezdenek lázadozni.
Menhelyen meg tény, hogy nincs céltudatos nevelés, de sokszor így is jobban viselkedő kutyák lesznek, akik ott felnőnek. Egyrészt a helyhiány miatt mindig össze lesznek rakva valakivel, másrészt mivel nincs nagyon idő a kutyákra, ha nagyon láb alatt vannak, rájuk lesz szólva, nem lesz megengedve a túlzott ugrálás és megtanulják értékelni az emberi figyelmet, mert csak keveset kapnak belőle.
(a már viselkedésproblémásan bekerült felnőtt kutyák természetesen egy másik történet)
Az örökbefogadásban szerintem az a legnehezebb, hogy felmérd, hogy te milyen kutyával, problémákkal tudsz megbírkózni, a gazdira váró kutyákat meg ne a külsejük alapján ítéld meg, hanem lásd mögötte az esetleges problémákat is és aszerint válassz.
Hozzám egy évesen került a kutyám. Szobatiszta volt és nyugodt. Nem volt vele sok gond, igen "hálás" egy kutya.
Igazából mindegyiknek megvan az előnye meg a hátránya.
7 honapos ivaros kan amstaffot vettem. Kicsit nem akartam,mert kevesbe felelossegteljes es tobbet kellett volna varnom a kozos kocogasig.
Az elozo kutyamhoz kepest meg kamaszon is kenyerre kenheto eset volt. Sima ugy egy foxihoz kepest.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!