Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A családom eladta a kutyám a...

A családom eladta a kutyám a tudtom nélkül miközben külföldön tartózkodom ?

Figyelt kérdés

Kijöttem külföldre dolgozni, úgy terveztem, hogy kihozom a kutyámat is egy idő múlva. A szüleimre és a nővéremre bíztam, azt mondták gondját viselik majd.

Most viszont megtudtam, hogy eladták a kutyámat. Kis csivava, lány. Nemtudom kinek, hova. A chip a nevemen van, azt sem tudom, hogy at lett e íratva.

Mit tudok most kezdeni? Még mindig külföldön vagyok de mindjárt megbolondulok az idegességtől. Mit tudok tenni? Rendőrséget lehet hívni ilyenkor? Van egyáltalán esély, hogy valahogy megtaláljam a kutyám?

ma 19:20
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Chipszámot tudod az oltási könyv alapján, azzal meg tudsz keresni egy dokit, hogy mi áll a chipjén most, új tulajdonos-e vagy te. Ez alapján meg lehet indítani a keresést, hogy ha ez a chippes kutya felbukkan valahol, jelezzék. Ha az új tulaj be van írva, akkor egyenes őt tudod megkeresni.

Vagy megkérdezed eleve a kedves rokonaidtól az elérhetőségét.

Ha volt adás-vételi, azt tudod támadni, hogy te mint tulajdonos nem voltál jelen, nem járultál hozzá, ha nem volt az új gazdinak köze nincs a kutyához.

A rendőrség egyelőre keveset tud tenni információk nélkül, legalább a vevőt kellene ismerni, mivel nem fognak minden csivavához kimenni és csippet olvasni.

ma 19:30
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
És csak hogy még rosszabb legyen a helyzet, a chip nem igazol tulajdonjogot!
ma 20:29
 3/7 anonim ***** válasza:
72%
Időben kellett volna gondolkodni, és vinni magaddal a kutyát. Az nem úgy működik, hogy te megsímogatod ha néha hazalátogatsz, más meg szedi utána a kutyasz@rt. Ha jól sejtem, nem az ő hobbijuk a kutya, hanem a tiéd. Bár én nem adnám el egy darabig a nyakamba szakadt nyűgöt, de megértem őket.
ma 20:32
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, volt valamiféle időkorlát, hogy eddig és eddig gondozzák? Jelezték, hogy az letelt, gyere a kutyusért?

Vagy csak úgy fogták magukat és eladták?

Nem akarlak megbántani, de az nem lehet, hogy elegük lett abból, hogy többször jelezték, hogy vidd el magaddal a kutyát, mert ha nem, akkor ez és ez lesz a következménye?

ma 20:36
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez azért sokkal bonyolultabb, mint amit az első felvázolt.

Van egy családi szála, a kutya gondozásával megbízott személyek mégsem akartak gondoskodni róla, megszabadultak tőle.

Ez a rész a családra tartozik, a családtagokkal akarsz pereskedni.

Ugyanis, ha valóban eladták a kutyát, és a vevő jóhiszeműen megvásárolta, megfelelően gondoskodik róla, kialakult egy érzelmi kötödés, és most bele rángatni egy ilyen ügybe, sok kérdést felvet erkölcsileg, de jogilag is.

A kutya élőlény, gonodskoni kell róla, és a gazdása külföldre költözött, rábízta másokra, akik viszont nem akartak gondoskodni róla, megszabadultak tőle.

Kit terhel ilyenkor a felelősség?

Nem vagyok jogász, de kétlem hogy törvény kötelezné a családtagokat, hogy akaratuk ellenére gondozzanak egy általuk nem kívánt állatot, pontosabban nincsen tiltva a gondoskodás azon formája, hogy keresnek az állatnak egy megfelelő gazdát.

A kutya nem autó, ingatlan, ami személyi tulajdon, de a kutyával foglalkozni kell... és, ha erre nem voltak hajlandóak, a kutyának jobb helye lett egy másik gazdánál.

ma 20:56
 6/7 anonim ***** válasza:
33%

Keresztfiam dédnagyapjáékra bízta az oroszlánfejű törpenyulát, mikor ráunt. Az öregek tartották egy ideig, de utána pörkölt lett belőle.

Így megy ez faluhelyen.

Sajnáltam a nyuszt, de nagyapámékat is meg lehet érteni. Aki egész életében leadásra és vágásra tenyészt nyulakat, az nem fog különbséget tenni!

ma 21:09
 7/7 anonim ***** válasza:

Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került! Érthető, hogy teljesen összezavarodott és szomorú. Próbáljuk együtt végiggondolni, milyen lépéseket tehet.

Első lépések:

Nyugalom: Tudom, hogy nehéz, de próbáljon meg nyugodt maradni. A pánik nem segít a helyzet megoldásában.

Kommunikáció: Beszéljen a családtagjaival, akik eladták a kutyát. Próbálja meg megérteni az okokat, és kérdezze meg, hogy tudnak-e információt adni az új gazdáról.

Chip ellenőrzés: Vegye fel a kapcsolatot az állatorvossal, ahol a kutya chipezve volt. Kérdezze meg, hogy a chipet átírták-e, és ha igen, ki a új tulajdonos.

Rendőrség: Ha a családtagjai nem adnak információt, vagy ha úgy érzi, hogy a kutya eltulajdonításáról van szó, akkor feljelentést tehet a rendőrségen. A chip száma és bármilyen más információ, amivel rendelkezik, segíthet a nyomozásban.

Hirdetés: Helyezzen el hirdetéseket az interneten, a közösségi médiában, és a környékbeli állatmenhelyeken. Írja le a kutya részletes leírását, és kösse össze a hirdetést egy jutalommal.

További lehetőségek:

Állatvédő szervezetek: Forduljon állatvédő szervezetekhez, ők is segíthetnek a kutya keresésében.

Ügyvéd: Ha jogi úton szeretné rendezni az ügyet, forduljon egy ügyvédhez.

Külföldi segítség: Ha a jelenlegi tartózkodási helyén van lehetőség, érdeklődjön a helyi állatvédelmi szervezeteknél, hogy ők milyen segítséget tudnak nyújtani.

Fontos tudni:

Határidők: Minél hamarabb kezd el keresni a kutyát, annál nagyobb az esélye, hogy megtalálja.

Dokumentáció: Gyűjtse össze minden olyan dokumentumot, ami a kutyához kapcsolódik (pl. oltási könyv, vásárlási szerződés).

Türelem: A kutya megtalálása időigényes folyamat lehet. Ne adja fel!

Mit tehet még?

Ossza meg történetét: Kérjen segítséget a barátaitól, ismerőseitől, és ossza meg a történetet a közösségi médiában. Minél többen tudnak a helyzetről, annál nagyobb az esély, hogy valaki felismeri a kutyát.

Pozitív gondolatok: Próbáljon pozitív maradni és higgye, hogy újra találkozhat a kutyájával.

Fontos megjegyezni:

Ez egy nagyon nehéz helyzet, és teljesen érthető, hogy dühös és elkeseredett. Azonban próbáljon meg racionálisan gondolkodni és lépésről lépésre haladni.

Bízom benne, hogy hamarosan újra a karjaiban tarthatja a kutyáját!

Ha bármilyen további kérdése van, ne habozzon kérdezni!

Megjegyzés: A fenti információk tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a szakértői tanácsot. Javaslom, hogy forduljon jogászhoz vagy állatvédelmi szakemberhez, hogy megkapja a legpontosabb információkat az adott helyzetben.

ma 23:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!