Hogy kell szakszerűen beadni injekciót kutyának? (több lent)
Intramuszkulárisról lenne szó, lapocka tájék környékére.
Helyesek-e az értesüléseim, hogy a tűt 90 fokos szögben kell tartani, és a 2/3-át beszúrni. Milyen hibát nem szabad elkövetni? Hallottam, hogy kockázat, hogy a kapillárisba vagy idegbe kerül, ezt hogy lehetne elkerülni, ha megtörténik mivel jár?
Nálunk volt olyan, hogy 4 napig injekziózni kellett a kutyát, de az állatorvos elutazott és csak az elsőt tudta beadni. Egy ápolónő ismerősöm jött át beadni a többit.
Hiába mutatta meg a doki, hogy hogyan kell csinálni, én nem mertem.
Köszönöm szépen az eddigi értelmes válaszokat.
Szerintem itt félreértés esett, sanda gyanúm, hogy ti azt hiszitek/hittétek, hogy én itthonról maszekba akarom oltogatni a kutyát.
Nem, csak már nem először jött velem szembe a tanácsok gazdiknak között, hogy ez alapműveltségnek számítana minden kutyatulajdonosnál, mondom utána járok a témának, azt hogyan kell bőr alá, eddig is tudtam.
Na mindegy azért köszönöm.
"Nem, csak már nem először jött velem szembe a tanácsok gazdiknak között, hogy ez alapműveltségnek számítana minden kutyatulajdonosnál,"
Ezt csak is valami "fotel kutyatartó" tanácsolhatta. Szóval felejtsd el.
Hát, végülis majd ha sor kerülne egyszer intramuszkuláris injekciózásra, úgyis tudakozódok szakembertől.
Eddig csak szubkutánt kellett beadjak neki.
Kerdezo! Injekcional mindig kitolnak egy kicsit a lottybol,h nehogy levegot szufj be neki,mert az eletveszelyes lenne!
A veszettsegoltast a kutyam a fenekebd szokta kapni 90 fokos szogben. De nem tudom,h az intermuscularis-e.
Tenyleg dats szeruen adja be a doki. Sose volt baj.
Nem tudom miért lenne alap tudni beadni, de ha alap is lenne, és mondjuk vizsgához lenne kötve a kutyatartás mint a jogsi, és lenne egészségügyi gyakorlat, ahol megtanítják, honnan lenne otthon injekciód? Vagy kiránduláson, sétáknál stb mindig nálad lenne? Lehet közelebb van az orvos mint hogy hazamenj és beadd. De ha lenn is tűd, nekünk valamiért van egy csomaggal 10 steril injekciós tű, honnan lenne pont az az anyag amire szülséged van? És honnan tudnád egyáltalán mit adj be?
Azt hogy hogyan kell beadni, ha leírja oké, előrébb vagy elméletben, de a gyakorlat még mindig hiányzik. Az orvos tanulók is hányszor gyakorolják szakember mellett hogy nehogy elrontsák? Egyébként bele is törhet a tű.
Nekünk is volt egyszer hogy be kellett volna otthon adni valamit, ráadásul tengerimalacnak. Képzelheted hogy nem mertem, hát mivan ha mellémegy, olyan pici szegény, azt se tudom hol vannak pontosan a szervei. De egy nővér ismerősünk megcsinálta hálisten. Nem megnyugtató, hogy valaki csak így elolvasná hogyan kell gyakoriról, aztán szúrkálódna a világba.
Állatorvos is megy szabadságra, ha injekciókúrán van a kutya nem lehet megszakítani emiatt, más állatorvos nem jön szóba.
Egyszer volt erre példa, bőr alattiról volt szó, napokig én kellett neki adjam, nem egy bonyolult dologról beszélünk. Egy heti injekciót ideadott nekem, hazahoztam és egész egyszerűen a hűtőben csücsült a pár darab gyógyszerrel felszívott tű, aztán nyilván veszélyeshulladék tároló.
Nahát gondolom ezért érdemes minden kutyatulajdonosnak egy kis elméleti tudással rendelkeznie, nyilván nem oltja be fölöslegesen azért, hogy megmutassa, hogyan kell. Továbbra is mondom a kutyámnak nincs szüksége intramuszkuláris injekcióra, csak kérdeztem volna azokat akik megjárták.
Görénynél kisebb állatot amúgy én se nagyon mernék szúrkálni, töredéke egy nagytestű kutyának, bár igaz a tű sem ugyan az a kaliber.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!