Van egy új kiskutyám. Hol legyen a helye? Szeretném minél hamarabb, ha lenne egy adott hely, ami az övé és ahova mennie kell a "helyedre" utasításra.
A kutya 2 éves, talált (utcán fogták meg). Bár volt (van) chip-je, azon semmi adat nem volt ("nem regisztrált"). Bántalmazott kutya teljesen egyértelműen, a férfiaktól nagyon fél. Nőktől, gyerekektől nem. Kutyáktól sem. Sok hirtelen hangtól megriad séta közben (pl. rálépek egy száraz falevélre vagy ágra vagy megcsúszik a cipőm egy kis kavicson).
Borzasztó okos, nagyon jól tud figyelni, ügyesen sétál, szót fogad.
Egyetlen kérdésem (per pillanat), hogy nem tudom, hogy a helyét hogyan jelöljem ki. Az előszobában, konyhában egyszerűen nincs hely neki. (Nagyon kicsik, zsúfoltak.) Az én szobámban van helye, természetesen, ott alszik az első naptól kezdve. (Az első nap random lefeküdt valahova, a második nap felmászott az ágyra, amit én letiltottam, soha többé meg sem próbálta, a harmadik nap óta egy neki letett takarón alszik).
Az a probléma, hogy a lakásban télen a hideg miatt, nyáron a meleg miatt az ajtókat nyitni-csukni kell, nem is egyet, hanem többet. Az én szobámba csak egy gardrób helyiségen keresztül lehet bejutni. Ráadásul napközben én nem a szobámban vagyok legtöbbet, hanem egy dolgozószobában, aminek ismét csak a gardróbból nyílik az ajtaja.
Mi legyen a helye így? Mit tudok neki kijelölni? (A gardrób sem jön szóba, kb. 1 méter széles és ott közlekedünk a fürdőszobába, wc-be és a két fent említett szobába ill. az előszobába.)(Tehát a gardróbból 5, azaz öt ajtó nyílik.)
1
Szerintem ez nagyon jó ötlet. Van egy elég nagy kutyahordozó box-om (tényleg jó nagy), talán egyelőre az is megfelelne neki, szerintem ott biztonságban érezné magát. Takarója benne lenne.
Hat egy darabig biztosan kovetni fog, engem vagy egy evig kovetett mindenhova a hazban az orokbefogadott kutyam (de tenyleg, wc-re is, ejszaka is, mindig) de oszinten ez engem nem zavart, igy hagytam neki, aztan leszokott rola magatol :D
Nem kell, hogy engedd ezt egyebkent, ha kimesz cigizni vagy akarmi, akkor becsukod az ajtot es kesz. Ha esetleg sir, akkor sir, majd leszokik errol is.
Több helye is lehet a kutyának, érteni fogja, hogy mikor hova kell mennie (pl hálóban a kis plédjére, a dolgozószobában meg a másik plédjére, a nappali-konyha részen meg a harmadik plédjére, nem kell egy plédet pakolgatni).
A követgetésről meg nyugodtan le lehet tiltani, szerintem ajánlott is, mert a szeparációs szorongás előszobája is lehet... Így is bőven jó helye van a kutyusnak, egész nap a gazdival lehet a ho miatt, azt a párszor 2-3 percet ki kell bírnia.
Nalunk ket agya van a kutyanak, egy a nappaliban, ott szokott ejszaka aludni es egy a ebedloben, ahol nappal szokott lenni
Igy mindig ott van, ahol mi is vagyunk.
Ha helyre kuldjuk, mindig abba az agyba megy, ahol eppen vagyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!