Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen a vonaltenyésztés?

Milyen a vonaltenyésztés?

Figyelt kérdés

Félre értés ne essék, nem tenyésztek (ahogy az itteni emberek hívják szaporítok), szimplán érdekel ez a fogalom.

Tudom maga a fogalom meghatározását, nagyából az előnyeit és a hátrányait is. Viszont nem tudom, hogy ez gyakorlatban, hogy néz ki. (Ki kinek a kije).

Több tenyésztővel is beszéltem (mivel tervben van, hogy megint legyen egy kutyám) és többen is azt mondták, hogy szerintük az az igazi tenyésztő aki vonaltenyészt.

Mindent meghallgatok a témával kapcsolatban, mivel kifejezetten érdekel a a tenyésztés ezen formája is, de CSAK elméletben.

#kutya #tenyésztés #tenyésztő #Vonaltenyétsztés
2022. aug. 28. 21:49
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
65%
5ös vagyok: én speciel sportcélra használom a vonaltenyésztést, de tény s való, a küllemre való szelekciónál ütközik ki leglátványosabban, hogy milyen gyorsan fixálódnak tulajdonságok egy vonaltenyésztés során.
2022. aug. 30. 16:58
 12/16 anonim ***** válasza:
44%

Arra a válaszomra érkezett a következő privát üzenet, miszerint a show vonalas kutyák ösztöngyengék:

“Nem kell egyetértened aranyom! A világ nem körülötted forog!”

Úgy látszik, a “Szimplán Áron” nevű felhasználónak a tyúkszemére léptem ezzel. :D

Vajon miért ilyen mufurc szegény? 😂😂😂

2022. aug. 30. 20:19
 13/16 anonim ***** válasza:
85%
Attól függ, milyen showkutya, fajtafüggő. A kiállítások mindig is szépségversenyek voltak. De láttam már olyan pulit, ami akárhova ment, nyert, miközben országos terelőbajnok is volt, ivadéka Európa-bajnok. Divatos külföldi fajtánál, ahol nagyobb a kereslet és drágábban el lehet adni, el tudom képzelni, hogy ész nélkül vonaltenyésztenek egy rakás szép kutyát, csak épp semmire nem valók.
2022. aug. 30. 20:26
 14/16 anonim ***** válasza:
20%
5: Nem fognak olvasni, a kutyások 90%-a csak szaporítózni tud, a kutyaismeretük kimerül a hobbi tartásban miközben a tenyésztésbe akarnak beleszakérteni. Olyan ökörségeket olvasok megállás nélkül, hogy a fejem beszakad tőle.
2022. szept. 1. 22:52
 15/16 anonim ***** válasza:
85%

A küllemtenyésztésről sokat tudnék írni - nem fogok - a paradoxon benne, hogy a "funkcionális küllem" elvileg a célja (ezt az FCI elnök Jakkel Tamás doktor szájából hallottam), miközben a funkcióra fittyet hánynak, sőt amelyik egyed véletlenül betölti, elcsodálkoznak hogyan néz ki tőle és hátrasorolják, vagy akár kivágják a ringből. Ez a fajták 90%-nál így van.

De még egyszer: a vonaltenyésztés nem a showvonalak sajátja! Sőt, nem is a kutyások sajátja, egyszerűen csak a küllemben a leglátványosabb, mert LÁTSZIK, míg az, hogy nálam a kutyák milyen stílusban terelnek, csupán akkor derül ki, ha dolgoznak velük 🤷‍♀️ ehhez nem elég ránézni a kutyára, ki kell menni hajnalban a birkaszarba beletenni sok száz munkaórát, összeszedni nem kevés lila foltot, csapkodni a böglyöket magadról, és majd akkor látod. Ilyen gazdából kevesebb van, és nehezebb a szelektálás, de azért nem lehetetlen. Működik, akárcsak a küllemi szelekció esetén. Sőt, néha még hasonlítanak is egymásra az utódok 😆

A vonaltenyésztés nem ördögtől való, sajnos van olyan, aki fellengzősen ráfogja a kókányolására, hogy az "vérvonal" és természetesen meg kell nézni nagyon jól, kitől veszel kutyát, de instant nem jelenti azt, hogy "beltenyésztett" (minden fajtatiszta kutya az), vagy szaporító. Ezek nem fekete-fehér fogalmak, minden a részleteken múlik. Mennyire beltenyésztett, milyen szoros a vonaltenyésztés, és hogy milyen tulajdonságokat figyelnek a szelekció során. Tulajdonság a kinézete és a viselkedése is.

2022. szept. 2. 07:34
 16/16 anonim ***** válasza:
0%
Milyen a vonaltenyésztés? Rossz
2022. szept. 2. 15:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!