Van egy okos vizsla jellegű kutyám. Szeretném megtanítani valami hasznosra. Mit érdemes neki tanítani?
Az ötlet egy kutató-mentő kutya gazdájával olvasott interjúból jött, de ahhoz válogatott kutya és a részemről is egész napos elhivatottság kéne.
Valami apróságra gondoltam, de nincs jó ötletem.
Kutyasuliban voltál vele? Csak azért kérdezem, mert ha egy jó tréner látja a kutyát, azt is látja, hogy mik az erősségei, és tud ötletet adni, milyen irányba haladj tovább vele.
Pl. egy vizslának jó lehet a szimatsuli, és minden olyan, ami erre épül. Például ahova én jártam alapozó képzésre a kutyámmal, a szimatsulit olyan ember tartja, aki a hadseregnek képzett ki kutyákat, de a szimatmunkára épül a szarvasgomba keresés is.
Ismertem jó apportos vizslát is (nemrég pusztult el 14 évesen).
Az egyik ismerősöm a pumiját tanította különböző tárgyak nevére, azokat jelezni.
Nem cipő, meg papucs, hanem a játékaiból. Pl süni, labda, kacsa, karika, stb.
Sok türelem kell hozzá és idő.
#1, a tanítás nem azért kell, hogy bohóckodjon a kutya. A tanítás (és mindegy mire tanítás) azért kell, hogy a kutya gondolkozzon, szellileg maradjon friss. Vannak már erre is tanulmányok, hogy akár az embernél, a kutyáknál sem lesz demencia, ha a gazda rendszeresen szellemileg megdolgoztatja a kutyát tanítással, munkával. A séta és labdadobálás édes kevés.
Mellesleg a kutyának édes mindegy, hogy leül, lefekszik, pacsit ad vagy pitizik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!