Mit és milyen sorrendben érdemes megtanítani egy kutyának?
Ahol én voltam, ott az volt az első, hogy kövessen (lábhoz), úgy kellett vele menni össze-vissza, aztán ha megállsz vele, akkor “ül” és üljön le.
Illetve ezen a ponton mindig el kellett 1-1 kutyát vinni a többi előtt, hogy azok fegyelmezetten ülve maradjanak.
Ezután már magamtól csináltam a fekszik, peng, pacsi, jobbra fordul, balra fordul, ballal pacsi, mindkettővel pacsi. Nekem ez volt a sorrend.
Nálunk ez volt a sorrend:
ül, gyere
helyedre, marad,
fekszik, hagyd
Ezek amikre nekünk a hétköznapokban szükségünk volt, hogy a kutya tudja. De ezeket követően egyéb parancsokat is tanítottunk neki, csak hogy eddzük az agyát. Ilyen a: pacsi, kézfogás, forog, fel (kétlábra állás), tánc (kétlábon állva forogni) ugrás (akadályokat átugrani)
A legfontosabbat hagytad ki, ez legyen az első. Ez pedig a "NEM!" tiltószó. Utána amitket felsoroltál már tetszőleges sorrendben taníthatóak.
Nekünk a suliban az első a "Hozzám" parancs volt, amikor beül veled szemben egészen a lábad elé, és téged figyel. Majd a beforgatás lábhoz a "Lábhoz" szóval. Ezután ,hogy ottmaradjon, ha te ellépsz tőle. Majd láb mellett fektetés, ezután fekve maradjon ha ellépsz, stb.
A szabályokat ha egy alacsony szinten is, de azonnal el kell várni, nincs olyan, hogy fél évig felzabálhat mindent az utcán, mert az ülnél tartotok csak.
A trükköknél meg teljesen mindegy, de ha egy nehezebb trükk a cél, érdemes valamilyen butított verzióval kezdeni. pl ajtóbecsukás előtt pacsi vagy orral kézre bökés tanítása. Ajtónyitás tanítás előtt meg a hozd, fogd vezényszót érdemes megtanítani.
Alapszabály, hogy kölyökkel nem csinálunk olyat, ami terhelné a csontjait, izületeit, tehát nincs ugráltatás, tolatás, piti, két lábon járás, szlalom, túl sok palló és palánk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!