Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lány kutya ivartalanítás?

Lány kutya ivartalanítás?

Figyelt kérdés
Tanácsot szeretnék kérni. 6 hónapos a nőstény kutyám. Két allatorvosnal voltam direkt ivartalanítás miatt. Az egyik azt mondja várjuk meg az első tuzrlest utána lehet. A másik azt mondta most is lehet 6-7 hónapos korában tüzelés előtt. Teljesen tanácstalan lettem. Köszönöm előre is.

2022. aug. 24. 13:40
A kérdező szavazást indított:
Tüzelés elott
Tüzelés utan
21 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
89%
ebben nincs egységes álláspont, de általában az a közvélemény, hogy nagytestűeknél érdemes az első tüzelést megvárni (mondjuk így is találkoztam kb 9 hónapos álvemhes dobermannal), kistestűeknél pedig nem kell.
2022. aug. 24. 13:45
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Mi a tüzelés után végeztük el, megvártuk hogy teljesen kifejlődjön (nagytestű kutya). De ehhez kell az is hogy tüzelés alatt mg legyen oldva hogy véletlen se pározzon fel
2022. aug. 24. 13:47
 3/10 anonim ***** válasza:
27%
10 hónapos kortól lehet kutyákat és macskákat ivartalanítani..
2022. aug. 24. 14:00
 4/10 anonim ***** válasza:
83%

Mi hát hónaposan ivartalanítattuk. Interneten is ezt olvastam legjobb kornak, az állatorvosnál kérdezte az asszisztens is, amikor vittük, hogy mennyi idős, és ő is azt mondta, hogy ilyenkor a legjobb, majd ezt az állatorvos is megerősítette.

Én már csak azért sem várnám meg a tüzelést, mert az is csak egy szenvedés neki. Ha van lehetőség dönteni (tehát nem mondjuk egy kétéves kutyát fogadsz be, amikor már ilyen szempontból mindegy), akkor szerintem érdemes tüzelés előtt.

2022. aug. 24. 14:05
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem egységes az álláspont. A nagyon korai ivartalanítással kapcsolatban sokaknak van kétsége, de a ti kutyátok már azon az időszakon túl van. Alapvetően fiatalabb kutyákat kevésbé visel meg a beavatkozás, viszont vannak fajták, amiknél meg fontos megvárni, míg kifejlődik, ugyanakkor az sem mindegy, mekkora a kockázata annak, hogy véletlenül vemhes lesz akár sétáltatás alkalmával, mennyire sok az ivaros kan kutya felétek, kóbor kutyák mennyire jelentenek kockázatot. Ha tüzelés körül vagytok, akkor pedig még azért is kell az időpont miatt jobban figyelni, mert mi van, ha nem tudjátok belőni, mikor kezd tüzelni, mert akkor nem végzik el a nagyobb vérveszteség kockázata miatt. Több ilyen sztorit hallottam, hogy első tüzelés előtt akarták, megvolt az időpont, de halasztani kellett, mert pont elkezdett addigra tüzelni.
2022. aug. 24. 15:23
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Mindkettő mellett szólnak érvek. A mi dokink a tüzelés előttit javasolta, mert menhelyen dolgozott és elég sok besikeredett alomhoz volt szerencséje. Más orvos az első tüzelés utánit javasolta.

Pár érv, ami elő szokott kerülni: Első tüzelés előtt: biztosan nem lesz vemhes, jobban csökken az emlődaganat valószínűsége.

Első tüzelés után: Nem zavarsz bele a növekedésébe (nagytestű fajtáknál fontosabb szempont), kisebb az inkontinencia, diszplázia és néhány (az emlődaganatnál ritkább) rák kialakulásának a valószínűsége.

Azon megy a vita, hogy a viselkedés szempontjából mi a jobb. Kinek, mi.

Azt te tudod, mekkora a kutyátok, milyen a kerítésetek (szobakutyák előnyben) és hány kóbor lovag jár felétek. Mi egyébként megvártuk az ivartalanítással az első tüzelést, de a kerti kutyánk a tüzelés alatt csak felügyelettel lehetett kint, egyébként be volt zárva a lakásba, amit eltűrt, de nem szeretett.

2022. aug. 24. 15:55
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek!
2022. aug. 24. 16:07
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Én nem pártolom a korai ivartalanítást, főleg nem nagyobb testű kutyánál. belekavar a hormonális rendszerbe, és a növekedésre is van hatással. Ezért én mindenképpen megvárnám a tüzelést. Sok állatorvos és a menhelyeken viszont azért szokták javasolni a korai ivartalanítást, hogy biztosan ne legyen nem kívánt alom (az első tüzelést nem mindig könnyű időben észrevenni, szóval vannak, akik nem néznek ki a gazdákból kellő gondosságot, és sajnos sokszor joggal). Ez persze tartásmódtól is függ, pl. ha teljesen kinti kutyáról van szó, vagy kinti-bentiről, aki felügyelet nélkül a kertben is sokat tartózkodik.
2022. aug. 24. 17:58
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha biztosan úgy tudod tartani, hogy nehogy vemhes legyen akkor várd meg az első tűzelést
2022. aug. 28. 20:28
 10/10 anonim ***** válasza:
Én is sokat vaciláltam, tüzelés előtt vagy után legyen az ivartalanítás. Első tüzelést megvártam, aztán utána rá 4 hónapra történt az ivartalanítás. Lakásban tartott kutyus, a tüzeléssel szenvedtem, tüzelőbugyi, séta hajnalban, nehogy rámásszanak, szóval volt vele tennivaló. De én is azt akartam, hogy fejlődjön ki rendesen, a homonoknak ne kavarjak be.
2022. okt. 12. 07:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!