Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mást is zavar ez a jelenség?...

Mást is zavar ez a jelenség? Akinek sok (5-6 vagy több) kutyája van, az miért vásárolja őket? Miért nem fogad örökbe?

Figyelt kérdés
Félreértés ne essen, nem vagyok a vásárolt kutyák ellen, nekem is van (1 vásárolt, 2 menhelyi), értem az érveket mellette, de bevallom kicsit bánt, hogy aki tényleg megteheti, hogy ennyi kutyát tartson (hely, idő, pénz) az miért nem fogad inkább örökbe? 4-5 kutya egy menhelyről az rengeteg segítséget jelentene, ehelyett veszik sorra a kiskutyákat. Főként instán vagy facebook csoportokban tapasztalom. Nem sajnálom tőlük a kutyákat, csak belegondoltam, hogy a menhelyek közben alig adnak örökbe és aki megteheti, az sem fogad örökbe, hanem inkább vásárol. :/
2022. aug. 6. 15:09
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
90%

Sokan azt gondolják szerintem, hogy menhelyen csak keverék, beteg vagy lelki serült kutyák vannak. Holott vannak fajtamentések, kölykök, fajtatiszta kutyák is. És a lelki sérült kutyák is megérdemelnek még egy esélyt, de érthető, hogy sokan ezt nem merik vagy nem tudják bevállalni.

Nekem egy tk-s vásárolt és egy keverék menhelyi kutyusom van. Így utólag már bánom, hogy az elsőre kifizettem 300 ezer forintot, tök felesleges volt. Aki nem tenyésztési/kiállítási/verseny célra tart kutyát, annak teljesen mindegy lenne, hogy tk-s vagy menhelyi. Csak egyeseknél ez sajnos presztízskérdés is.

2022. aug. 6. 15:15
 2/14 anonim ***** válasza:
30%

1! A fajtamentésnél szapis kutyák vannak. Kinek kellene egy ismeretlen előéletű szapis kutya?

Pont azt szajkózza mindenki,hogy ne vegyünk magunkhoz szapis kutyát.

Akkor meg?

2022. aug. 6. 15:30
 3/14 anonim ***** válasza:
63%

Csak a kérdést olvasva először arra tippeltem volna, hogy sportkutyásokra, kiképzőkre gondolsz, mert én náluk tapasztalom gyakran, hogy van 2-3 kutyájuk egy adott sportra, de szeretnének kipróbálni mást is és nem akarnak "zsákbamacskát" ezért vásárolnak az adott sportra szelektált kölyköt, aminél ugye muszáj tenyésztőtől vásárolnod és halmozod is a kutyákat.

Én őszintén megmondom, ezért lehet le is leszek pontozva, de nekem ez a véleményem, ha nem adott céllal vásárol valaki, akkor én nem értem, hogy mire kell fajtatiszta kutya. Ez nem kell feltétlen sportcél legyen, azt is teljesen megértem, hogy kezdő kutyás, nem akar egy előéletes vagy erősebb habitusú kutyát és ezért választ egy könnyen kezelhető fajtát, olyan kennelből, ahol fontos az együttműködő személyiség és a jó idegrendszer is, nemcsak a küllem. Vagy kisgyerekes, ezért gyerekbarát kell, esetleg szeret kirándulni, de egy pörgősebb kutya már nem férne bele, ezek is mind olyan indokok szerintem, amik teljesen érthetőek, mert én azt gondolom, hogy az alap személyiség, a habitus igenis genetika, öröklődik, pl. egy amstaffból simán csinálsz fantasztikus IGPs kutyát, de kanapékutyának nem viszed haza.

És ha teljesen őszinte vagyok, a kistestű társasági kutyák iránti rajongást nem is egészen értem - ez csak engem minősít, nem a kistestű kutyákat - mert azon kívül, hogy édesek, helyesek vagy nagyon pörgősek és makacsak, gondolok itt a terrierekre, vagy genetikailag nagyon terheltek, mint a mopszok, francia bulldogok. Szóval nekem (ez tudom csúnyán hangzik) egyszerűen "nem éri meg" az hogy cuki, ha cserébe egy csomó viselkedési nehézséggel vagy egészségügyi problémával kell küzdenem azért, hogy a kutyám teljes életet éljen, mind mentálisan, mind fizikailag.

Szóval, ha nem is zavar ez a jelenség, számomra is érthetetlen, hogy aki megtehetné, hogy finanszírozza egy menhelyes kutya esetleges mentális vagy fizikai rendbetételét, van hozzá ideje és tapasztalata is, az miért vásárol inkább egy olyan fajtát, ahol a tk. nem garantálja, hogy adott célra alkalmas lesz a kutya (hacsak nem kiállításra, de az a világ meg aztán tényleg nagyon távol áll tőlem) és sok esetben még az egészségét sem. A tk. nélkül vásárolt kutyát meg nem is említem, mert azt minden jóérzésű kutyás elítéli.

Ettől függetlenül én az élni és élni hagyni híve vagyok, sőt meggyőzhető is vagyok, elfogadom, ha mást az tesz boldoggá, hogy 4-5 francia buci rohangál körülötte, csak én ezt átérezni nem fogom tudni.

Írom mindezt úgy, hogy 2 vásárolt kutyám van, az egyik az a bizonyos elsőkutyás döntés, legyen együttműködő, könnyen nevelhető, betegségektől mentes, a másikat pedig már tudatosan adott sportra vettem.

2022. aug. 6. 15:34
 4/14 anonim ***** válasza:
88%

#2 nem csak szapisok vannak és azért ellenzik, hogy ne a szaporítót pénzeld. Ha elhozod a menhelyről, azzal szerinted a szaporítót pénzeled?

Persze én is azért vettem tk-sat, mert jó eséllyel kevésbé betegeskednek. A keverék kutyám esetében pedig igaz, hogy a keverékek nagyon szívósak. Szapis kutyát lehet én sem fogadnék örökbe, mert aztán lehet vagyonokat kell majd állatorvosra költeni.

2022. aug. 6. 15:48
 5/14 anonim ***** válasza:
47%
Huh de egyetértek kérdező, örülök, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. A fajtatiszta (most mindegy, hogy szapis/tenyésztős, tudom a különbséget) kutyagazdik 90%-a ugyanúgy el lenne egy menhelyes kutyával is...
2022. aug. 6. 17:36
 6/14 A kérdező kommentje:
Nekem volt egy álomfajtám, őt megvásároltam második kutyaként, mert az elsőt (már idős, 14 éves) még testvérem hozta ki a menhelyről, amolyan családi kutyának, aztán rám maradt. A harmadikat menhelyről hoztam, mert megsajnáltam őket. Igazából valóban nem lett volna szükségem fajtatisztára, de régóta imádom a fajtát és nem volt a menhelyen, ezért vásároltam. Egyébként szerintem nem is fogok több kutyát venni, hacsak nem munka vagy sportkutyázom. Tényleg annyi gazdára váró kutya van :/
2022. aug. 6. 18:00
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Én azoknál látom ezt, akik vagy kutyakiképzők, vagy tenyésztők, vagy sportkutyások, vagy kiállításra járnak a kutyákkal (az is lehet, hogy ők is úgy vették a tenyésztőtől, hogy majd később bevonják tenyésztésbe, ha jó eredményeik lesznek). Hobbikutyásoknál nem látok sok törzskönyves kutyát, 1-2, nagyon max. 3, többnyire inkább mentett, vagy vegyesen tk-s és mentett is, de ez az én környezetem, ahol én élek.
2022. aug. 6. 18:40
 8/14 anonim ***** válasza:
78%

"Csak egyeseknél ez sajnos presztízskérdés is."

Vagy csak egészségügyi szűréssel szeretne megbízható kutyát, esetleg olyan fajta, amiből kevesebb van, vagy mindkettő...

Nekem ha több kutyám volt, mint 2, akkor sok mentett volt.

2022. aug. 6. 18:47
 9/14 anonim ***** válasza:
98%

Szerintem azzal nincs baj, ha valaki tenyésztőtől vesz kutyát, a lényeg az, hogy ne a szaporítókat támogassa.

A sok menhelyi kutya meg kizárólag a felelőtlen Józsi bácsik meg egyéb Buksi gazdik hibája, aki nem volt képes annó a kutyáját ivartalanítani vagy legalább vigyázni rá, esetleg valamilyen őrült ideológia miatt hagyja, hogy a kutyája sorra szülje az almokat. Meg persze a szaporítók se szentek, sőtt... Viszont ezt a problémát nagyon nem korrekt a felelős kutyatartók nyakába varrni. Ilyen alapon, mindenkinek, akinek van bekerített kertje, legyen ideiglenes, hogy ne a kennelekben kelljen a kutyáknak a gazdisodásra várniuk...

Én amúgy azt tapasztalom, hogy akinek sok kutyája van (3+), az vagy használja őket valamire (sport, tenyésztés) vagy valóban keverék kutyái vannak.

Én is sportolok a kutyáimmal, most éppen egy mentettel és sokkal több munkát kellett beleraknom eddig, mint a pici kora nálam lévő tenyésztősbe, pedig az a kutya még nem is olyan vonalból jött. A következő szinte biztos, hogy olyan helyről fog jönni, ahol dolgoznak, sportolnak a szülőkkel, nagyszülőkkel, felmenőkkel, az állatvédelmet meg majd (továbbra is) támogatom önkénteskedéssel, ideiglenes befogadással.

2022. aug. 6. 19:56
 10/14 anonim ***** válasza:
81%
Nekem két tk-s kutyám van. Zongorázni lehet a külömbséget a tk-s ès a szaporított kutyák között. Tudtam elore, milyen lesz, kulsore is es belsore is. Nekem ez meger egy nagyobb osszeget.
2022. aug. 6. 22:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!